Dünya 1.3 milyar dolarlık 'şeker baba' piyasası

1.3 milyar dolarlık 'şeker baba' piyasası

Paylaş
1.3 milyar dolarlık 'şeker baba' piyasası

Sosyal medyada ‘şefkat’ ve ‘ilgi’ karşılığında para ödeme vaadiyle ‘Şeker Baba’lık yapanların da sahtesi çıktı. ‘Şeker Baba’ veya ‘Şeker Anne’ rolü oynayarak gençleri ağlarına düşürenlerin yaptığı vurgunlar 1.3 milyar doları buldu.

Sosyal medyada ve arkadaşlık uygulamalarında bazı zenginlerin, faturalarını ödetmek isteyenlere şefkat ve ilgi karşılığında ‘sponsorluk’ yaptığı ilişkiler ağı, dev bir sahtekarlık piyasasına döndü. ‘Sugar daddy’ (şeker baba) ya da ‘sugar mommy’ (şeker anne) olarak adlandırılan zengin sevgili arayanlar, tuzağa düşmeye başladı. Zengin sevgili rolüne girenlerin yaptığı vurgunun miktarı yolda 1.3 milyar doları, mağdurlarının sayısı 70 bini buluyor.

Haberin Devamı

Dolandırıcılar hedeflerini Tinder, Bumble ya da başka bir flört ya da sosyal medya uygulamasında buluyor. Kendilerini zengin bir talip olarak tanıttıktan sonra kurbanlarını bir dolandırıcılığın içine çekiyor ve banka hesaplarını boşaltıyorlar.

İYİLİK OYUNU

Bazen dolandırıcılar çalıntı kredi kartlarını kullanarak bir transfer uygulaması aracılığıyla para gönderiyor. Bu para daha sonra hesaptan çekiliyor. Bazen de dolandırıcı hedefine bir çek gönderiyor veya banka hesaplarına ya da eşler arası bir ödeme hizmetine para aktarıyormuş gibi yapıyor. Karşılığında genellikle bir iyilik istiyor; bir hediye kartı satın almak, paranın bir kısmını ihtiyaç sahibi bir arkadaşa aktarmak veya bir hayır kurumuna para bağışlamak gibi. Mağdur kendi hesabından bu işlemi yaptıktan sonra aslında hiçbir hayır işlemediği ortaya çıkıyor. Zira hayır kurumlarının da sahte olduğu anlaşılıyor. Uzmanlar, “Size durduk yere para vermek isteyen birine güvenmemelisiniz” diyor.

Haberin Devamı

5 BİN DOLARLIK HARÇLIK

Bir barmen ve TikTok fenomeni olan Michelle Kimball, Joseph adında yakışıklı bir adamın kendisine internet üzerinden nasıl yaklaştığını anlattı. Almanya’da yaşadığını söyleyen Joseph, ona 22 milyon dolardan fazla paranın bulunduğu bir banka hesabının ekran görüntüsünü gönderdi. Karşılığında istediği tek şeyin sevgi dolu sohbetler olduğunu söyledi. Kadına 5 bin dolarlık ‘harçlığını’ transfer etmek için transfer bilgilerini iletti, ancak daha sonra parayı alabilmesi için 100 dolarlık Bitcoin ücreti ödemesi gerektiği söylendi. Parayı görmesinin tek yolu buydu. Kadın ödemeyi yapmadan önce bunun bir dolandırıcılık olduğunu anladı ve takipçilerini uyardı.