Dünya 11 Eylül saldırısının beyni: ABD yakaladı ama hala yargılayamadı

11 Eylül saldırısının beyni: ABD yakaladı ama hala yargılayamadı

Paylaş
11 Eylül saldırısının beyni: ABD yakaladı ama hala yargılayamadı

11 Eylül 2001'de New York'taki İkiz Kuleler olarak adlandırılan Dünya Ticaret Merkezi'ne gerçekleştirilen kanlı saldırının beyni Khalid Shaikh Muhammed, yakalanmasının üzerinden geçen 20 yılın ardından hala yargılanmayı bekliyor. Peki ABD, ülke tarihindeki en kanlı terör olayının failini neden hala yargılayamıyor?

11 Eylül 2001 tarihinde ABD'nin New York kentinde yer alan İkiz Kuleler'e gerçekleştirilen terör saldırısı 2,977 kişinin ölümüne neden olmuştu. Dünya Ticaret Merkezi'ne gerçekleştirilen bu saldırının beyni olarak adlandırılan terör zanlısı Khalid Shaikh Muhammed, Mart 2003'te Pakistan'da yakalanmıştı. Yargılanmak için Küba'nın Guantanamo Körfezi'ne götürülen Muhammed, 20 yıldır orada tutuluyor. 

Haberin Devamı

Soruşturmanın avukatı olan David Kalley, hala yargılanmamış olan Muhammed hakkında konuşan 'Kurbanların aileleri için korkunç bir trajedi' ve 'Ülke tarihindeki muazzam bir leke' yorumunu yaptı. 

Uzmanlar, yakalandıktan sonra CIA ajanları tarafından maruz kaldığı "gelişmiş sorgulama teknikleri" nedeniyle Muhammed'i sivil bir mahkemede yargılamanın zor olabileceğini söylüyor.

Eleştirmenler, en az 183 yöntem içerek işkence olduğunu belirtiyor. Bu durum da Muhammed'in sivil bir mahkeme tarafından kabul edilip edilemeyeceğini belirsiz kılıyor. 

Muhammed'i askeri mahkemede yargılamaya yönelik planlar da birçok engelle karşılaştı. Kurbanların aileleri ise artık davanın kapatılmasını istiyor. 

Kaçırılan uçaklardan birinin Dünya Ticaret Merkezi'ne çarpmasıyla ölen 25 yaşındaki Andrea'nın babası George Haberman, 'Amerika'nın gerçeği öğrenmesi ve nasıl yapıldığını bilmesi benim için önemli' dedi. 

Haberin Devamı

'Onun mahkemeye çıktığını görmek istiyorum' Haberman, daha önce dört kez Guantanamo'yu şahsen ziyaret etti.  Ancak hayal kırıklığına uğradı.

11 EYLÜL İKİZ KULELER'E GEÇREKLEŞTİRİLEN TERÖR SALDIRISI

11 Eylül saldırısı 2001 yılında Amerika’da gerçekleşen dünyanın en büyük terör saldırısı olarak kabul edilen saldırının adıdır.

11 Eylül saldırısını tüm dünya naklen izlemişti.

11 Eylül 2001’de 19 terörist, Newark, Boston ve Washington'dan kalkıp Los Angeles ve San Francisco’ya giden dört yolcu uçağını kaçırarak New York’taki İkiz Kuleler'e ve Virginia'daki ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a çarptı. Saldırı sonucunda, İkiz Kuleler'de 2 bin 606 kişi, Pentagon'da 125 kişi ve uçaklardaki 246 kişi yaşamını yitirdi. 19 teröristle birlikte toplam ölü sayısı 2 bin 996 olarak açıklandı.

Sabah 08.46'da beş teröristin kaçırdığı American Airlines'a ait 11 sayılı yolcu uçağı, Dünya Ticaret Merkezi'nin kuzey kulesine çarptı. ABD'ye yapılan bu dehşet uyandıran saldırının şaşkınlığı içinde ne olduğunu anlamaya çalışan insanlar televizyonların başına koştu. İlk saldırıdan 17 dakika sonra, saat 09.03'te beş teröristin kaçırdığı United Airlines'a ait 175 sayılı uçağın güney kuleye çarpmasını tüm dünya naklen izledi.

Haberin Devamı

İkinci kulenin vurulmasından 34 dakika sonra, saat 09.37'de beş teröristin kaçırdığı American Airlines'a ait 77 sefer sayılı üçüncü bir uçak ise Virginia, Arlington'daki ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a çarptı. Bu uçağın çarpma anına ilişkin görüntülerin yayınlanmadı.

Pentagon'dan 26 dakika sonra, dördüncü uçağın Pennsylvania'da kırsal alana düştüğü haberi geldi. Dört teröristin kaçırdığı United Airlines'a ait 93 sayılı bu uçağın asıl hedefinin, Washington'da Beyaz Saray ya da Parlamento Binası Capitol olduğu düşünülüyor.11 Eylül Komisyonu'nun açıklamasına göre, yolcuların direnişiyle karşılaşan teröristler bu son uçakta hedeflerine ulaşamadı.