Dünya 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Annie Ernaux kazandı

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Annie Ernaux kazandı

Paylaş
2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Annie Ernaux kazandı

Seneler, Boş Dolaplar ve Babamın Yeri gibi eserleriyle tanınan Fransız yazar Annie Ernaux, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu.-

82 yaşındaki yazar Annie Ernaux, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Nobel komitesi, daha çok otobiyografik eserleriyle tanınan Fransız yazarın kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmasını ve toplumsal kısıtlamalarını ortaya çıkarmaktaki cesareti ve tarafsız duyarlılığı nedeniyle ödüle layık görüldüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

Fransa'nın Normandiya bölgesinde yer alan Lillebonne'da II. Dünya Savaşı sürerken, 1940 yılında doğan Annie Ernaux, uzun yıllar edebiyat öğretmenilği yaptı. İlk romanı Boş Dolaplar'la yazın çevrelerinde tanındı. Seneler, Babamın Yeri ve Yalın Tutku gibi eserleri birçok dile çevrildi.

Yazar Annie Ernaux, Nobel madalyasının yanı sıra 900 bin doları aşkın bir para ödülünün de sahibi olacak.

Fransız yazar, ödül için yaptığı ilk açıklamada "Büyük bir onur ve sorumluluk" dedi.

ANNIE ERNAUX KİMDİR?

1 Eylül 1940’ta, Lillebonne’da, işçi sınıfına mensup bir ailede doğdu; çocukluğunu Yvetot, Normandiya’da geçirdi. Mazbut bir sosyal çevrede büyüdü, edebiyat öğrenimi gördü ve uzun yıllar boyunca edebiyat öğretmenliği yaptı. Kişisel deneyimle toplumsal tarihi birleştiren unsurları daha ilk romanı Armoires vides’le (Boş Dolaplar) ortaya koydu. Sınıf atlama, evlilik, kadın özgürlüğü, cinselllik, kürtaj, hastalık, yaşlılık ve ölüm gibi meseleleri kendi deneyimleri üzerinden aktarırken, arka planda daima toplumsal yas¸am ve onu olus¸turan kültürel, siyasî, tarihî olaylara yer vererek, “toplumsal bellek” yazını olarak nitelenebilecek eserlere imza attı; başta Renaudot Ödülü olmak üzere birçok ödüle değer görüldü. Hâlâ Cergy’de yaşamaktadır.

Haberin Devamı