Dünya İsrail'den 3 aşamalı plan

İsrail'den 3 aşamalı plan

Paylaş
İsrail'den 3 aşamalı plan

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Hamas’a karşı yapılması planlanan harekatın 3 aşamalı olarak gerçekleşeceğini söyledi. Buna göre; önce kara ve hava operasyonu düzenlenecek, ardından direnişçiler yok edilecek. Son olarak da bölgede yeni bir ‘güvenlik rejimi’ oluşturulacak. Öte yandan bombalarla camileri yıkan hastane vurup 500'den fazla masumu öldüren İsrail bu kez de Gazze'deki Filistinli Hristiyanların sığındığı tarihi kiliseyi hedef aldı. Çoğu çocuk, 18 kişi yaşamını yitirdi. Gazze'de artık hiçbir yer güvenli değil.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’ye karşı yürütülecek operasyonun 3 aşamalı olarak planlandığını söyledi. Gallant’ın sözleri, bir İsrailli liderin Gazze’ye yönelik uzun vadeli planlarını tartıştığı ilk açıklama oldu. İsrail’in planına göre; ilk olarak hava saldırıları ve kara operasyonlarıyla Hamas yok edilecek.

Haberin Devamı

'AMACIMIZ KONTROL DEĞİL'

Planın ikinci aşamasını kalan direnişçilerle mücadele oluşturacak. Son olarak, bölgede yeni bir güvenlik rejimi kurulacak. Gallant “Hamas’ı yok ettikten sonra Gazze Şeridi’nde yaşamı kontrol etmeyi planlamıyoruz” dedi. Önceki gün Gazze sınırındaki İsrail askerlerini ziyaret eden Gallant, “Şimdilik Gazze’yi uzaktan görüyorsunuz, yakında içeriden göreceksiniz” demişti.

TARİHİ YIKIM

İsrail önceki akşam sivillerin sığındığı Rum Ortodoks Saint Porphyrius Kilisesi’ni vurmuştu. 900 yıllık tarihi kilisenin yerle bir olduğu saldırıda 18 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu belirtildi. Saldırıyı kınayan Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, “Patrikhane, İsrail’in yerleşim yerlerine düzenlediği hava saldırılarında evlerini kaybeden çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere masum vatandaşları korumak için sağlanan barınakların yanı sıra kiliselerin ve kurumların hedef alınmasının göz ardı edilemeyecek bir savaş suçu teşkil ettiğini vurguluyor” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

1661 ÇOCUK ÖLDÜ

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırının ardından İsrail 14 gündür Gazze’yi bombalıyor. İsrail sadece önceki gece Gazze’de Hamas’a ait 100’den fazla hedefin vurulduğunu açıkladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısının 4 bin 137’ye çıktığını açıkladı. Bunlardan 1661’inin çocuk olduğu bildirildi. Ayrıca 13 bin 162 sivilin yaralandığı, yıkılan binaların enkazında halen 1400 kişinin olduğu belirtildi. İsrail güçlerinin Batı Şeria’daki Nur Şems Mülteci Kampı’na önceki gün düzenlediği baskında ise can kaybı 5’i çocuk olmak üzere 13’e yükseldi. İsrail, Gazze’nin kuzeyindeki 1.1 milyon kişiye “Güneye gidin” çağrısı yapmıştı.

‘KUZEYE DÖNÜYORLAR

On binlerce kişi ‘güvenli’ olarak düşündükleri güneye kaçmış ancak İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyini de vurmuştu. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, kuzeyden güneye giden Filistinlilerin, buradaki saldırılar nedeniyle geri dönmeye başladığını söyledi. İsrail, 2.3 milyon kişinin yaşadığı Gazze’ye yiyecek, su, yakıt ve elektrik vermeyi kesmişti. Gazzeliler, yaşam için hayati öneme sahip temiz suya ulaşmak için her gün saatlerce kuyrukta bekliyor. Şu anda bölgedeki en değerli şey olan suya kavuşan bir çocuk böyle görüntülendi.

Haberin Devamı

‘YAŞAM İLE ÖLÜM ARASINDAKI FARK'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nda dün basın toplantısı düzenledi. Sınırın Mısır tarafında yaptığı konuşmada Guterres, yardımların mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde Gazze’ye teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Guterres “Sınırda bekleyen kamyonlar, Gazze’deki pek çok insan için yaşam ile ölüm arasındaki fark” dedi.

‘GEMİ HASTANESİ GÖNDEREBİLİRİZ'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da bu yıl 9’uncusu düzenlenen Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda Gazze’ye gönderilebilecek yardımlar hakkında konuştu. Bakan Koca “Türkiye olarak bölgeye gemi hastanesi göndermeye, Gazze’de ya da Refah Sınır Kapısı’na yakın noktalarda sahra hastaneleri kurmaya hazırız. Filistinli kardeşlerimiz için yapacağımız her şey bizim için kutsal görevdir” dedi. (İHA)

Haberin Devamı

‘GÜVENLİK KONSEYİ SAVAŞ KONSEYİ GİBİ DAVRANIYOR’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya Aksu’da düzenlenen Uluslararası Katılımlı 18’inci Adli Tıp Günleri’nde yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’deki çatışmalara ara verilmesi çağrısını veto eden ABD’yi eleştirdi. Bakan Tunç “Ateşkes önerileri, ABD vetosu ile reddediliyor. Maalesef Güvenlik Konseyi ateşkes önerisini reddedip, savaş konseyi gibi davranıyor. Cenevre Sözleşmesi’nden tutun da bu sözleşmelere uyması gereken bütün ilkeler, sözleşmeler ayaklar altına alınıyor” dedi. (Alparslan ÇINAR/DHA)

OKULLARDA SAYGI DURUŞU

İsrail’in Filistin’e düzenlediği saldırılarda başta çocuklar olmak üzere hayatını kaybedenler için Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla dün tüm okullarda bayrak töreninde 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderilen yazıda “Bütün çocukların ve ailelerinin ırk, din veya siyasi görüşü ne olursa olsun ayrım yapılmadan güvenliklerinin sağlanması, sağlıklarının ve yaşam haklarının korunması, her türlü şiddet, zulüm ve sömürüye karşı tedbir alınması temel insani sorumluluğumuzdur” denildi. (Elif ER BULUT/DHA)

Haberin Devamı

‘KABUL EDİLEMEZ’

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Hamas ile kıyaslayan yorumunun ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi. Gazetecilere açıklamada bulunan Peskov “İçinde bulunduğumuz gündem potansiyel olarak tehlikeli bir an” dedi.

SURİYE VE ORAL’TA ABD ÜSLERİNE SALDIRI

Irak Anbar yakınlarında yer alan ve ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad Askeri Üssü’ne dün roket ve İHA’larla saldırı düzenlendi. Son saldırı ile Irak’ta ABD askerlerinin bulunduğu üsler 24 saatte 3’üncü kez hedef alınmış oldu. Suriye’de ise ABD askerlerinin bulunduğu Al-Tanf Üssü’ne İHA saldırısı düzenlendi. ABD Dışişleri Bakanlığı önceki akşam vatandaşlarına ‘dünya genelinde’ seyahat uyarısı yaptı.

İSRAİL VE UKRAYNA’YA 106 MİLYAR $

ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında İsrail ve Ukrayna için ABD Kongresi’nden acil bütçe talebinde bulunacağını söyledi. Filistin ve Ukrayna’da yaşananların benzediğini söyleyen Biden, “Hamas ve Putin farklı tehditler oluştursa da ortak bir noktaları var. İkisi de demokratik komşularını yok etmek istiyor” dedi. ABD yardımıyla İsrail’in askeri üstünlüğünün artacağını kaydeden Biden, “Bölgedeki düşmanlar, İsrail’in hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu görecek” diye konuştu. Biden, Filistin’e ise 100 milyon dolarlık insani yardım verileceğini söyledi. Bu açıklamanın ardından Beyaz Saray dün Kongre’den Ukrayna, İsrail ve ABD’nin kendi güvenliği için 106 milyar dolar istedi.

SİLAHLAR ALTINDA CUMA NAMAZI

İsrail güçleri, ‘güvenlik gerekçesiyle’ 50 yaşın altındakilerin El Aksa Camisi’nde cuma namazı kılmasına izin vermedi. Yüzlerce genç, silahlı askerlerin önünde sokak ortasında cuma namazını kılmak zorunda kaldı.

ÇİRKİN PAYLAŞIMA TUTUKLAMA

Edirne Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bekir Yüksel Hoş, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından Filistin’de Hamas’ın esir aldığı iddia edilen İsrailli kadınlarla ilgili çirkin bir paylaşımda bulundu. Dr. Hoş paylaşımında “Adam sanki Elite Model Look seçmeleri yapar gibi seçip seçip esir almış. İsrail’in en taş hatunlarını esir almak nedir be kardeşim? İsrailli gençler ne yapsın şimdi? Taş mı yesin?” ifadelerine yer vermişti. Dr. Hoş ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ten tutuklandı. İHA