Dünya 45 dakikalık vahşet! Eğitmenini yüzlerce kişinin önünde katletti

45 dakikalık vahşet! Eğitmenini yüzlerce kişinin önünde katletti

Paylaş
45 dakikalık vahşet! Eğitmenini yüzlerce kişinin önünde katletti

İzlanda kıyılarında başlayan hayatını ABD'de akvaryumlarda esaret altında geçiren Tilikum isimli katil balina, pek çok kişinin korku filmlerinde izlediği sahneleri yüzlerce kişiye yaşattı. Yıllarca bağ kurduğu eğitmenini bile 45 dakika boyunca vahşice öldüren Tilikum'un hikayesi ise tüm ülkenin kanını dondurdu.

Derleyen: Ömer Faruk Ekinci | 1983 yılında insanoğlunun her şeye sahip olma isteğiyle İzlanda kıyılarında 2 yaşında erkek bir katil balina ailesinden alıkonularak esaret altına alındı. Reykjavík’de bulunan bir hayvanat bahçesine gönderilen katil balina, burada bir tankın içinde yaşamaya başladı.

Haberin Devamı

Aylarca daracık bir yerde yaşamak zorunda kalan katil balinaya Tilikum ismi verildi. Burada büyümeye devam eden Tilikum, artık tankına sığmamaya başladı. 1984 yılına gelindiğinde ise Tilikum’un sıradaki adresi Kanada’nın Vancouver şehrindeki hayvanat bahçesi oldu.

KENDİ TÜRÜ TARAFINDAN DIŞLANDI

Tilikum’un yeni evi, yeni problemleri de beraberinde getirmişti. Tilikum, yeni evinde Haida II ve Nootka IV isimli 2 yaşlı dişi katil balinayla birlikte yaşıyordu ve balinaların kaldığı tank onlara küçük gelmeye başladı. Bu da yetmezmiş gibi dişi balinalar Tilikum’u hiç de hoş karşılamamışlardı.

İkili sık sık Tilikum’a üstünlük kurarak onu ısırıp fiziksel olarak istismar ediyordu. Kısa süre içerisinde Tilikum’da strese bağlı olarak ülser görünmeye başladı ve tedavi edilmesi için farklı bir havuza geçirildi.

Haberin Devamı

Her şey düzelecek diye beklerken Tilikum’un problemleri asıl yeni başlıyordu. 1991 yılında 5,5 tonluk katil balinanın ilk ölümcül saldırıları gerçekleşecekti.

TİLİKUM'UN İLK KURBANI

1991 yılının şubat ayında 21 yaşındaki Keltie Byrne isimli eğitmen, Tilikum, Haida ve Nootka’nın içinde bulunduğu havuza düştü. Ufak bir tereddüt yaşayan balinalar hemen Byrne’ın üzerine giderek onu tutup suyun derinlerine çekmeye başladı.

Byrne balinaların elinden kurtulmak için hamle yapmaya çalıştı ve havuzun kenarına kadar gelmeyi başardı. Tam dışarı doğru tırmanırken balinalar tekrar onu yakalayarak havuzun derinlerine çekti.

Byrne’ın halini gören diğer eğitmenler hemen ona can simidi atarak yardım etmeye çalıştılar ancak balinalar genç kızın ona ulaşmasına izin vermiyordu. Balinalar genç kızla adeta top gibi oynuyordu.

10 dakikadan fazla süren boğuşmada Byrne, 3 kez havuz yüzeyine çıkmayı başardı ancak sonunda kazanan balinalar olmuştu. Byrne, havuzda boğularak hayatını kaybetti. Genç kızın cansız bedenini havuzdan çıkarmak içinse birkaç saat daha geçmesi gerekiyordu.

"İNANILMAZ DERECEDE UYARILDILAR"

Hayvanat bahçesinin eğitmen lideri Steve Huxter, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Havuzda hiç bu kadar etkileşimli bir oyuncakları olmamıştı. İnanılmaz derecede heyecanlandılar ve uyarıldılar.

Haberin Devamı

Bu korkunç kaza, hayvanat bahçesinin üzerine adeta kara bulutları çekmişti. Genç kızın ölümünden 18 ay geçmesinin ardından işlerin düzelmediğini gören sahipleri, hayvanat bahçesini kapatmaya karar verdi. Tilikum ve yanındaki 2 balina da Florida’da bulunan bir akvaryuma gönderildi.

Yeni evinde uzun yıllar geçiren Tilikum, aslında hiç değişmemişti. 1999 yılının 6 Temmuz sabahı eğitmenleri, Tilikum’un havuzunda korkunç bir sürprizle karşılaştı. Bu sürpriz, 27 yaşındaki Daniel Dukes’un cansız bedeniydi. Dukes, 5 Temmuz’da akvaryumu ziyarete gelenlerden biriydi ve bir şekilde gece saatlerinde Tilikum’un havuzuna yaklaşmayı başarmıştı.

Cesedi havuzda bulunan Dukes’un üzerinde hiçbir kıyafet yoktu ve vücudunda diş izleriyle yırtıklar mevcuttu. Cinsel organları ise koparılmıştı. Yapılan otopsi sonucunda ise 27 yaşındaki gencin boğularak öldüğü ortaya çıktı.

Akvaryum yetkilileri, o gece yaşananların hiçbir güvenlik kaydında görülmediğini ve tam olarak neler yaşandığının bilinemeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

"BİRBİRLERİNE AŞIK OLDUKLARINI BİLİYORUM"

Yaşanan korkunç olaya rağmen akvaryum, aynı şekilde çalışmaya devam etti. Tilikum ise çoğu zaman yaptığı gösterilerle gösterilerin yıldızıydı. Yaklaşık 10 yıl boyunca başka bir problem yaşanmadı ve Dawn Brancheau isimli bir eğitmen, Tilikum ile daha önce hiç olmadığı kadar yakınlaşarak adeta onunla bir bağ kurdu.

Akvaryumda 1994 yılında çalışmaya başlayan Brancheau, 2010 yılına gelindiğinde akvaryumun posterlere konulan yıldız ismi haline gelmişti. O dönem yaklaşık 30 yıldır esaret altındaki Tilikum ile oldukça sıkı bağlar kurmuştu ve birbirlerine sonsuz güveniyorlardı.

Akvaryumda görevli John Hargrove, Tilikum ve Brancheua’nun arasındak ilişki ile ilgili şunları söyledi:

Tilikum’un onunla ilişkisi muhteşemdi. Aynısı Brancheau için de geçerli. Tilikum’un ona aşık olduğunu düşünüyorum. Hatta ona aşık olduğunu biliyorum.

24 Şubat 2010 tarihinde ise Brancheu ve Tilikum arasındaki sonsuz güven, çok zorlu bir teste tabi tutulacaktı.

Haberin Devamı

Akvaryumda düzenlenen bir gösteri sırasında yüzlerce seyirci, Tilikum’un Brancheau’yu tutarak suya sürüklemesini izledi. Başta bazıları Tilikum’un onu saçından tuttuğunu düşünüyordu diğerleri ise onu omuzundan tuttuğunu söylüyordu.

GÖSTERİ YERİNE 45 DAKİKA VAHŞET İZLEDİLER

Brancheau’nun ölümü hiç de hızlı bir ölüm değildi. Tilikum onu havuzda sürüklemeye devam ederken eğitmenin kolu omzundan koptu. Omurgası, kaburgaları ve çenesi ile birlikte kırıldı ve kafası, aldığı darbelerin etkisiyle parçalanmaya başladı. Tilikum, öldürdüğü eğitmeninin cansız bedenini bile bırakmıyordu. Bu vahşet 45 dakika kadar sürdü.

Sonunda Tilikum’un iyileşme havuzuna alınmasıyla korkunç tablo bir kez daha gözler önüne serildi. Havuzun dibi Brancheau’nun saçları ve derileriyle doluydu. Brancheau’nun ölümü oldukça vahşi ve trajikti. Kamuoyunda akvaryumlara ve esaret altındaki katil balinalara karşı büyük bir tepki oluşmuştu.

KAN DONDURAN SAHNEDEN SONRA UZAKLAŞTIRILDI

Eğitmeni Brancheau’yu öldüren Tilikum, o tarihten sonra kamuoyunun gözünden uzak tutuldu.

Gösterinin gerçekleştiği akvaryum 1987 yılında girdiğini söyleyen eski bir çalışan olan Jeffrey Ventre, akvaryumda bulunan katil balinaların aşırı sıkıntılar yaşadığını anlatarak şöyle konuştu:

Çok fazla kendini yaralama vardı. Balinalar ve yunuslar stresliydi ve bu mide ülserlerine neden oluyordu... Ayrıca bazen saldırgan veya kontrol edilmesi zordu ve bu yüzden saldırganlıklarını yatıştırmak için onlara uyuşturucu ilaçlar veriliyordu.

1964 yılında açılan akvaryumda bugüne kadar toplam 49 esaret altındaki balina hayatını kaybetti. Çoğu ise henüz gençlik yıllarında hayatını kaybetti. Doğadaki balinaların erkekleri 30’larına ve dişileri ise 50’li yaşlara kadar yaşayabiliyor. Tilikum ise 36 yaşına kadar hayatta kalabildi.

Hayatı boyunca esaret altında tutulan Tilikum, pek çok kez akvaryum için çiftleştirilmeye de çalıştı. 21 yavrusu olan Tilikum’un bu yavrularının 11’i kendisinden önce öldü. Tilikum 2017 yılının ocak ayında tutulduğu havuzda öldü.