Dünya 50 yıl sonra Ay'a yolculuk!

50 yıl sonra Ay'a yolculuk!

Paylaş
50 yıl sonra Ay'a yolculuk!

ABD'nin Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), en güçlü roketi Artemis'i Ay'a fırlattı. 29 Ağustos'tan bu yana üç kez ertelenen uçuş, NASA'nın 1969'dan sonra Ay'a düzenleyeceği insanlı yolculuğun ilk aşaması.

Dört milyar dolara mal olan Artemis roketi, Orion kapsülünü Ay yörüngesine ulaştıracak. Bu kapsül, daha sonra mürettebatın taşınmasında kullanılacak. Bu görev başarıya ulaşırsa NASA astronotları 2024'te Ay etrafında uçabilecek, 2025'te de iniş yapabilecek.

Haberin Devamı

MARS’A ASANSÖR

2028'e kadar sürmesi planlanan seferlerde Ay yörüngesinde uzay istasyonu kurulması ve burayı basamak yaparak Mars gezegenine insanlı seferler düzenlenmesi amaçlanıyor. Artemis'in Dünya'dan 450 bin 616 kilometre uzağa giderek insanlar için yapılmış bir uzay aracının uçtuğu en uzak mesafeye erişmesi bekleniyor.

NASA, en güçlü roketi Artemis'i başarıyla fırlattı NASA'nın Ay'a insan taşımayı hedefleyen Artemis Ay Programı çerçevesinde yörüngeye göndermeyi hedeflediği Orion uzay aracını taşıyan Artemis I SLS roketi başarılı bir şekilde fırlatıldı.

Artemis, üzerinde çocukların sevdiği bir animasyon programının ana karakteri olan Koyun Shaun ile Snoopy oyuncaklarını taşıyor.

Özel yapım NASA teçhizatıyla donatılmış Snoopy sayesinde uzay aracının Dünya’nın yerçekiminden ne zaman kurtulduğu takip edildi.

Artemis, adını Yunan mitolojisindeki Ay Tanrıçası’ndan alıyor.