Dünya 60 yıldır aranıyorlar

60 yıldır aranıyorlar

Paylaş
60 yıldır aranıyorlar

ABD’de, kimsenin kaçamamasıyla ünlü Alcatraz Hapishanesi, 1962’de bir firara sahne olmuştu. Botla adadan ayrılan Clarence Anglin, John Anglin ve Frank Morris’in 10 günlük aramadan sonra boğuldukları açıklanmıştı. Ancak gerçek soru işareti olarak kalmıştı. Firarın 60’ıncı yılında FBI, firarilerin dijital olarak yaşlandırılmış fotoğraflarını yayınlayıp bu kişileri görenlerin haber vermesini istedi.

ABD San Francisco açıklarında sahile 2.4 kilometre uzaktaki Alcatraz Adası 1934’te hapishane olarak kullanılmaya başlandı. Ana karadan uzak olması ile birlikte alınan önlemler, cezaevini ‘kaçılması imkansız’ bir hale getirdi. Nitekim birçok girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak 11 Haziran 1962’de her şey değişti. Silahlı soygundan 14 yıl hapis cezası alan ve Alcatraz’a kapatılan Clarence Anglin, kardeşi John Anglin ile Frank Morris, 1 yıllık ‘kazı çalışması’nın ardından harekete geçti.

Haberin Devamı

ÇATIYA ÇIKTILAR

Yataklarına biri yatıyormuş gibi şekil verdiler. Cezaevi berberinden topladıkları saçlardan ‘sahte kafalar’ yaptılar. Böylece gardiyanlar kaçtıklarını anlayamayacaktı. Mahkumlar, kaşıkla hücrenin duvarından metal havalandırma borusunun etrafından geçebilecekleri kadar tünel kazmıştı. Havalandırma borusu aracılığıyla çatıya çıktılar. Sonra da gider borularına tutunarak hapishanenin duş alanının zeminine indiler.

ÇALINAN OTOMOBİL

Gardiyanlara görünmeden kıyıya ulaşan firariler, yağmurluklardan yaptıkları sala atlayıp kayıplara karıştı. Kaçtıkları 10 saat sonra anlaşıldı. 10 günlük aramanın ardından boğulduklarına karar verildi. Ancak cesetleri hiçbir zaman bulunamayan firarilerin halen hayatta olduğu iddia ediliyordu. Bu iddiaların ana kaynağı o gece Alcatraz yakınlarındaki Angel Adası’nda bulunan saldı. Ayrıca aynı gece anakarada kimliği belirlenemeyen 3 kişi, bir otomobil çalmıştı.

Haberin Devamı

GİZEMLİ MEKTUP

Bu olayın cezaevinin saygınlığını yok etmesinin ardından aynı yıl hapishane ‘işletmesi pahalı olduğu’ gerekçesiyle kapatıldı. 2013’te John Anglin imzasıyla FBI’a halen hayatta olduğuna dair bir mektup gönderildi. John Anglin mektupta kanser olduğunu, Frank Morris’in 2005’te, kardeşi Clarence’ın ise 2011’de öldüğünü yazmıştı. Bu mektup üzerine 2018’de soruşturma yeniden başlatıldı.

FİLME ÇEKİLMİŞTİ

Kaçışları efsane haline gelen hatta başrolünde Clint Eastwood’un olduğu bir filmi de çekilen firarın 60’ıncı yıldönümünde FBI, Clarence Anglin, John Anglin ve Frank Morris’in bilgisayar ortamında yaşlandırılmış fotoğraflarını yayınladı. FBI, yaşıyorlarsa artık 90’larında olan firariler hakkında bilgi sahibi olanların kendilerini aramasını istedi.

HİÇ KİMSE KAÇAMAMIŞTI

Alcatraz’dan 1936’dan 1962’ye kadar toplam 36 mahkumun katıldığı 14 firar girişimi oldu. Bunlardan 23’ü yakalandı. 6’sı kaçarken vurularak öldürüldü. İkisi ise boğuldu. Joseph Cretzer ve Sam Shockley adlı mahkumlar, kaçmayı iki kez denedi ama başarılı olamadı.

FİRARİLERİN HAYATTA OLDUĞUNA DAİR İPUÇLARI

  • Angel Adası’nda bulunan derme çatma sal ile aynı gün anakarada 3 kişinin bir otomobil çalması ana ipucu kabul ediliyor.
  • Anglin kardeşlerin annesine 1978’de ölene kadar her yıl özel günlerde isimsiz çiçek gönderildi. Kadının cenazesine kadın kılığına girmiş 2 erkeğin katıldığı iddia edildi. Bu sırada FBI ajanları da cenazedeydi.
  • O dönemler ‘yüzerek geçilemeyeceği’ düşünülen anakaraya olan 2.4 kilometrelik uzaklığın yüzülebileceği defalarca kanıtlandı.
  • Anglin kardeşlerin çocukluk arkadaşı Fred Brizzi, Brezilya Rio De Janeiro’de onlarla karşılaştığını iddia etti.
  • 2013’te FBI’a John Anglin imzasıyla mektup gönderildi.