Dünya 69 yıl sonra ilk füze!

69 yıl sonra ilk füze!

Paylaş
69 yıl sonra ilk füze!

Kuzey Kore ve Güney Kore, 1953’te sona eren Kore Savaşı’ndan bu yana ilk kez birbirlerinin kıyılarına füze fırlattı. ABD ve Güney Kore’nin 31 Ekim’de başlayan ve 5 gün süreceği açıklanan tatbikatına 240 savaş uçağı katılıyor.

Kuzey Kore yönetimi Güney Kore’yle askeri tatbikatları yoğunlaştırdığı için ABD’ye sert tepki göstermiş ve yanıt verileceği tehdidinde bulunmuştu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün sabah yapılan açıklamada, Pyongyang’ın ülkenin doğu ve batı kıyılarından farklı türlerde 10 füze fırlattığı duyuruldu. Gün içinde fırlatılan füze sayısının 23’e çıktığı bildirildi.

Haberin Devamı

‘SIĞINAKLARA GİDİN’

Bir füzenin Güney Kore’nin Ulleung Adası’nın 167 kilometre kuzeybatısındaki uluslararası sulara düşmesi nedeniyle yerel saatle 08.55 sıralarında hava saldırısı uyarısı yapılırken, ada sakinlerine sığınak ve bodrum katlara inme çağrısında bulunuldu. Kuzey Kore’nin Güney Kore deniz sınırındaki tampon bölgeye de 100 topçu mermisi atışı yaptığı bildirildi.

ABD UÇAKLARI HAVALANDI

Güney Kore yönetimi bu eylemleri ‘olağandışı ve tahammül edilemez’ olarak nitelendirdi. Güney Kore, karşılık olarak Doğu Denizi’ne 3 füze fırlattı. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol de yetkililere ‘Kuzey Kore’nin provokasyonu için bedel ödetilmesi’ talimatı verdi. ABD Hava Kuvvetleri ise füze denemeleri sonrası bölgedeki ABD uçaklarının hızla havalandığını kaydetti.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY: KUZEY KORE RUSYA’YA SİLAH VERİYOR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Ukrayna’daki savaşa ilişkin olarak gazetecilere bilgi verdi. Kuzey Kore’nin Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana Rusya’ya destek verdiği iddialarını yalanladığına işaret eden Kirby, “Ancak bizim istihbaratımız gösteriyor ki Kuzey Kore Rusya’ya Ukrayna savaşında el altından önemli miktarda top mermisi veriyor” diye konuştu.

GİZLİCE GÖNDERİLİYOR

Kirby, Rusya’nın mühimmatların sevkiyatlarını yaptıkları gemilere Orta Doğu ya da Kuzey Afrika’ya gönderiliyormuş süsü verdiğini belirterek, bu konunun uluslararası yaptırımlar dahilinde değerlendirileceğini belirtti. ABD’nin Ukrayna’ya yönelik savunma yardımları vermeye devam edeceğinin altını çizen Kirby, “Kuzey Kore’nin sağladığı yardımlar, savaşın akışını değiştirmez” yorumunda bulundu.