Dünya 73 bin nüfuslu şehir, her an toprağa gömülebilir! Giderek derinleşiyor

73 bin nüfuslu şehir, her an toprağa gömülebilir! Giderek derinleşiyor

Paylaş
73 bin nüfuslu şehir, her an toprağa gömülebilir! Giderek derinleşiyor

Brezilya'da bir plato üzerine inşa edilen şehir, ormanların azalması sonucu toprağa gömülmek üzere. Şehrin tam kenarındaki dev kraterde daha önce 7 kişi hayatını kaybetmişti. Kentin çevresinde giderek derinleşen krater adeta patlamayı bekleyen bir bomba gibi varlığını sürdürüyor.

Posta.com.tr | Brezilya'da 73.000 kişinin yaşadığı Buritucupu şehri toprak tarafındna yutulmak üzere. Ormanların giderek azalması sonucu oluşan 70 metre derinliğindeki çukur, 30 ila 40 yıl içinde şehri yok edebilir. Şehrin içinde ve çevresinde yıllarca süren ormansızlaşma ve doğal dünyaya 'plansız kentsel genişleme' sonucunda oluşan 300 metre kadar 26 obruk var. 

Haberin Devamı

Ormansızlaşma, toprak zeminini zayıflatabilir, toprağın fazla suyu emmesini zorlaştırabilir ve yüzeydeki suyun belirli alanlarda yoğunlaşmasına neden olabilir. Bu da zamanlar büyük obrukların oluşmasına neden olur. 

Bu yılki şiddetli yağışlar obrukları daha yıkıcı hale getirdi ve yetkililer 'kamusal felaket' durumu ilan etti. 1994 yılında kurulan şehrin planlamasındaki eksiklikler de sorunun daha kötüleşmesine neden oldu. 

Voçorocas olarak da bilinen dev obrukları takip etmek ve aileleri yeni yerlere yerleştirmek için hazırlanan yalnızca birkaç sivil savunma çalışanı var. Belediye Başkanı Joao Carlos, durumu 'karmaşık' olarak niteleyerek yeni konut kompleksleri inşa edeceklerini söyledi. 

Bölgedeki üniversitede çukurları inceleyen uzman Augusto Carvalho Campos 'hatalı su arıtma sistemiyle planlanmamış kentsel genişleme' nedeniyle toprak erozyonunun çok daha kötü hale geldiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Şehirde son 10 yılda  üç sokak ve 50'den fazla ev obruğa düştü. Son 20 yılda ise 7 kişi obruğa düşerek hayatını kaybetti. 

2000 ile 2020 arasında Buritucupu, ağaç örtüsünün yüzde 41'ini kaybetti. Yetkililer, evlerini terk etmek zorunda kalacak ailelere yardım için maddi destek sağlıyor. Ancak iklim tahribatını durdurmak için çok az şey yapılıyor.