Dünya 97 yaşındaki eski Nazi hakim karşısında! Hapis cezası alabilir

97 yaşındaki eski Nazi hakim karşısında! Hapis cezası alabilir

Paylaş
97 yaşındaki eski Nazi hakim karşısında! Hapis cezası alabilir

Eski bir Nazi ölüm kampında çalışan 97 yaşındaki Irmgard Furchner, yıllardır sürdürdüğü sessizliğini ilk kez bozdu. 97 yaşında hapis cezası ile karşı karşıya kalan Furchner, kamptan sağ kurtulan esirlerle de yüzleşti.

Alman yasalarına göre, Nazi ölüm kamplarının faaliyet göstermesine yardım eden herhangi bir kişi, kamp alanında doğrudan çalışmasa bile, burada işlenen suçlara ortak olarak sorumlu tutulabiliyor.

Haberin Devamı

Zaman zaman medya tarafından 'Kötülüğün Sekreteri' olarak anılan 97 yaşındaki Irmgard Furchner, on yıllardır Almanya'da Nazi dönemi suçlarından yargılanan ilk kadın. Furchner, Nazi kamplarında çalıştığı dönemde 21 yaşın altında olduğunu için ona göre yargılanıyor.

KOCASINDAN 'GAZ ODASI' İTİRAFI

Stutthof Toplama Kampı'nda çalışan Furchner, burada geçirdiği her dakika için pişman olduğunu söyledi. Her gün toplama kampının kumandanı olan Paul Werner Hoppe ile iletişimde olduğu halde Furchner, Stutthof'ta gerçekleştirilen soykırımdan haberi olmadığını iddia etmişti. Furchner'ın bu savunması, kocasının 1954 yılında kendisinin insanların gazlanarak öldürüldüğünü bildiğini söylemesinin ardından adeta çürütülmüş oldu.

Haberin Devamı

2 YIL HAPİS CEZASI

Geçtiğimiz hafta, Furchner'ın avukatları yaşlı kadının beraatını istedi. Olayın savcısı ise 97 yaşındaki kadının 2 yıl hapis cezası almasını istediğini söyledi. Yaşlı kadın ile ilgili karar 20 Aralık tarihinde açıklanacak.

Furchner'ın davasının bu kadar uzatılması ve ilgi görmesi ise Almanya'nın 2. Dünya Savaşı'nda işlediği insanlık suçlarından kurtulma ve vicdan azabı olduğunu düşünülüyor. Adolf Hitler yönetimindeki Nazi Almanyası, 1945 yılına kadar en az 6 milyon Yahudi, 5 milyon Polonyalı ve Sovyet sivili katletti.

Haziran ayında 101 yaşındaki Josef Schütz, Sachsenhausen kampında işlediği suçlar sebebi ile 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı Furchner gibi, Schütz de bu iddiaları reddetmişti. Uzayan süreç ve yaş sebebiyle Schütz'in hapishaneye gönderilme ihtimali düşük gözüküyor.

"NELER YAŞANDIĞINI KESİNLİKLE BİLİYOR"

Furchner'ın ceza alıp almayacağı henüz belli değilken, onun duruşmada söyledikleri Stutthof Kampı'ndan hayatta kurtulan 93 yaşındaki Risa Silbert gibiler için önemli gerçekleri gün yüzüne çıkardı.

Soykırımdan sağ kurtulan Silbert şöyle konuştu:

Stutthof bir cehennemdi. Yamyamlık çok yaygındı. İnsanlar o kadar açtı ki cesetleri, sadece ciğerlerini çıkarıp yemek için kesiyorlardı.

Hem babasını hem de abisini Nazilerin dehşetinde kaybeden Silbert, Furchner ile ilgili olarak, "Eğer komutanın sekreteri olarak görev aldıysa orada tam olarak neler yaşandığını kesinlikle biliyor" ifadeleri kullandı.

Haberin Devamı