Dünya ABD ara seçimleri: Fetterman, Mehmet Öz'e karşı zafer ilan etti

ABD ara seçimleri: Fetterman, Mehmet Öz'e karşı zafer ilan etti

Paylaş
ABD ara seçimleri: Fetterman, Mehmet Öz'e karşı zafer ilan etti

ABD’de yapılan ara seçimlerin ilk sonuçları, Cumhuriyetçi Parti’nin kazanımlar elde ettiğini gösteriyor. Amerikan CBS kanalının oy dağılımı üzerinden yaptığı öngörüye göre Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde kontrolü alacak. Demokratik Senato'dan John Fetterman, Pensilvanya'da Cumhuriyetçi Dr. Mehmet Öz'e karşı zafer ilan etti.

Posta.com.tr - BBC Türkçe | ABD'deki ara seçimlerde Kongre’nin alt ve üst kanatları Temsilciler Meclisi ve Senato’nun üyeleri seçiliyor. Kongre’nin Cumhuriyetçiler tarafından yönetilmesi Başkan Biden’ın seçim öncesi politikalarına engel olabilir, olası soruşturmaları şekillendirebilir. Ara seçimde 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve 100 üyeli Senato'nun da 35 üyesi için oy verildi. Georgia, Pennsylvania, Arizona ve Nevada eyaletlerindeki kilit koltuklar Senato’daki çoğunluğun kimde olacağını gösterecek.

Haberin Devamı

MEHMET ÖZ'Ü GEÇTİ

DemokratiK John Fetterman, Pennsylvania'da Cumhuriyetçi Dr. Mehmet Öz'ü yenerek, ara seçimleri tamamladı. Pittsburgh'da toplanan Fetteran taraftarları, zafer karşısında alkış kıyameti kopardı.

Ancak Mehmet Öz, yarışı gece yarısı kazanacağına dair ısrar ederek "Tüm oylar sayıldığında, bu yarışı kazanacağımıza inanıyoruz. Bütün gece farkı kapattık ve daha gidecek çok oyumuz var" dedi.

TRUMP'IN ZAFER İLANI

İlk sonuçların ardından Florida’daki evinde bir kutlama partisinde konuşan Trump, desteklediği adayların büyük bir başarı kazandığını söyledi.

Medyanın başarısızlığını umduğunu savunan Trump, destek verdiği 330 adaydan, 224’ünün kazanmasının beklendiğini iddia etti. Seçimler Kongre’deki dağılımı belirleyecek.

Haberin Devamı

ABD’de Kongre’nin kontrolünü ele geçirmek aynı zamanda komite soruşturmalarını da kontrol edebilmek anlamına geliyor. Seçimde 50 eyaletin 36’sında da en üst yerel yönetici olan valiler için de oy verildi.

Trump’ın evinin bulunduğu Florida’da tarihi bir farkla valilik seçimini yeniden kazanan Ron DeSantis’in ismi de 2024 adaylığı için geçiyor. Trump, Florida'daki 'zafer' konuşmasında DeSantis'ten bahsetmedi.