Dünya ABD basını Erdoğan'ı yazdı! ‘Yeni jetler lütfen’

ABD basını Erdoğan'ı yazdı! ‘Yeni jetler lütfen’

Paylaş
ABD basını Erdoğan'ı yazdı! ‘Yeni jetler lütfen’

ABD merkezli Politico, Türkiye'nin dış politikasına dair geniş çaplı bir analiz yayınladı. Söz konusu analizde F-16 satışına dair dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

24 Şubat 2022'de başlayan Rus işgaliyle yıllardır birçok konuda tarafsız kalan Baltık ülkeleri NATO'ya girmek için çalışmalarına başladı. Hem İsveç hem de Finlandiya birliğe katılma konusunda Türkiye'nin onayına takıldı. Finlandiya'ya baharda onay çıkarken Türkiye, İsveç'e Vilnius zirvesinden tam bir gün önce izin verdi.

Haberin Devamı

Dünya basınına 'Tarihi karar' olarak yansıyan gelime sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve kapsamında önemli temaslarda bulundu. Bu temaslardan en önemlilerinden biri de 16 ay sonra ilk kez görüştüğü Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ta kendisiydi.

'BUNLARI AŞALIM'

İki lider temaslarında bölgesel ve küresel sorunları ele alırken Miçotakis, görüşmenin 'olumlu' bir havada geçtiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada 'İki seçim kazanan lider olarak adımlarımızı olumlu istikamette atalım istiyoruz. Benim kendilerinden özellikle istediğim en önemli konu başlıkları bir Batı Trakya ile ilgili sorunlar. Bunları artık aşalım istedik' dedi.

YUNAN BASINI YAKIN TAKİPTE

Erdoğan'ın bu sözlerini mercek altına alan Yunan basınından Etnos, iki ülke liderinin ilişkileri yeniden başlatmayı fırsat olarak gördüğü belirtildi. Etnos'a göre Yunan hükümeti Türkiye'nin revizyonist anlatısından bir gecede vazgeçilemeyeceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamaları değerlendiren Etnos, Türkiye'nin batıya açılma konusunda çalışmaları olduğunu vurguladı.

YOL HARİTASI

Yunan basınına göre Erdoğan ile Miçotakis'in bir sonraki görüşmesi sonbaharda New York'ta olacak. Etnos'a göre görüşmenin ana konusu jeopolitik sorunlar olacak. Görüşmede ayrıca Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın da bir araya gelmesi bekleniyor.

Kathimerini'de yer alan haberde ise iki ülkenin seçimler sonrası yeni bir rota izlediği ve liderler bazında yakınlaşmanın süreceği yazıldı. Miçotakis'in Türkiye ile olan ilişkileri yeni bir zemine oturmaya çalıştığını belirten gazete, Başbakanın 'Türkiye dış politikada yeni bir yol izliyor. Arkadaş olarak yaşamak daha iyidir' sözlerine yer verdi.

ABD BASINI YAZDI

Öte yandan ABD merkezli Politico, Vilnius zirvesi sonrası yaptığı detaylı analizde İsveç'in NATO'ya girme süreci ele alındı. Erdoğan'ın İsveç'e onay vermesinin dünya basınını şaşırttığını belirten Politico, Atlantik Konseyi'nden Rich Outzen'in şu sözlerine yer verdi: 'Erdoğan'ın Türkiye'nin ulusal çıkarlarını koruma konusunda elini iyi oynadığını kabul etmelisiniz' ifadesini kullandı. Söz konusu analize 'Dünya siyasetinin usta pazarlıkçısı' başlığı atıldı.

Haberin Devamı

Politico, NATO'nun genişlemesi ve İsveç'in üyeliği söz konusu olduğunda, Washington ve Brüksel'in bazı yönlerden Erdoğan'ı yanlış yorumladığını bildirdi. Ancak yine Rich Outzen'e göre Erdoğan zaten sürecin başından beri İsveç'e onay verme niyetindeydi. Türk liderin amacı daha iyi bir anlaşma koparmaktı.

'YENİ JETLER LÜTFEN'

Türkiye'nin 40 yeni F-16 ve modernizasyon kitleriyle hava kuvvetlerini yenilemeye çalıştığını belirten Politico, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Türkiye'nin İsveç'e onay vermesinin arkasında F-16'larla bir bağlantı olmadığını söylediğini hatırlattı. Outzen ise konuyla ilgili 'Her dedektif bilir, tesadüfler çok nadir yaşanır' dedi. Outzen ayrıca Biden yönetiminin son 2 haftadır Kongre'ye F-16'lar konusunda yaptığı baskıdan da bahsetti.

'ERDOĞAN İÇİN BİR ZAFER'

Analizin devamında İsveç'in NATO'ya alınmasından sonra yayınlanan bildiri de yer aldı. Politico söz konusu bildiride yer alan 'Müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımına hiçbir kısıtlama, engel veya yaptırım uygulanmaması ilkesini taahhüt ediyor. Bu engelleri ortadan kaldırmak için çalışacağız' ifadesini 'Bu Erdoğan' için bir zaferdi' olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Analizin son kısmında ise Erdoğan'ın 'Geleneksel Türk Dış Politikası'nı oynamaya devam edeceği belirtildi ve denge politikasının süreceği öne sürüldü.

GÖZLER TÜRKİYE'DE

Öte yandan Rusya- Ukrayna Savaşı’nın ardından küresel çapta gıda krizini önlemek için oluşturulan tahıl koridoru anlaşmasının 17 Temmuz tarihinden itibaren yeniden uzatılması için diplomatik girişimler yoğunlaştı. Türkiye, önümüzdeki hafta başından itibaren süresi sona erecek anlaşmanın uzatılması için Dışişleri ve Milli Savunma bakanlıkları kanalları ile çift yönlü bir diplomasi yürütüyor.