Dünya ABD Başkanı Biden'dan Kuzey Kore'ye füze tepkisi

ABD Başkanı Biden'dan Kuzey Kore'ye füze tepkisi

Paylaş
ABD Başkanı Biden'dan Kuzey Kore'ye füze tepkisi

ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Kore'nin füze denemesine tepki gösterdi ve 'En kuvvetli şekilde kınıyorum' ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kuzey Kore'nin uzun menzilli balistik füze denemesini kınadı.

Haberin Devamı

Ne olmuştu?

Kuzey Kore'nin fırlattığı bir balistik füzenin Japonya'nın Aomori ve Hokkaido eyaletlerine doğru yol alması nedeniyle bölge halkına güvenli alanlara sığınma çağrısı yapıldı. Tren ve metro seferleri de askıya alındı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası kamuoyunun tepkilerine rağmen silah programını hız kesmeden sürdüren Kuzey Kore'nin sabah saatlerinde Japonya istikametine doğru yeni bir balistik füze ateşlediği bildirildi. Japonya hükümetinden yapılan açıklamada, yere saatle 07.27 sularında fırlatılan füzenin Aomori ve Hokkaido eyaletleri istikametine doğru yol aldığı aktarıldı. J-Alert Ulusal Anında Uyarı Sistemi aracılığıyla acil durum bildirimi yayımlanarak bölge halkına güvenli alanlara sığınma çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Denize düştü

Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno ülke genelinde paniğe neden olan olayın hemen ardından yaptığı açıklamada, ilk belirlemelere göre füzenin ülkenin Tohoku bölgesini aşarak Pasifik Okyanusu'na düştüğünün değerlendirildiğini açıkladı. Füzenin fırlatıldıktan sonra yaklaşık 20 dakika havada kaldığı ve 4 bin kilometreden fazla yol kat ettiği öğrenildi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida ise Pyongyang'ın tekrar eden füze denemelerini "şoke edici" olarak nitelendirip Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı. Kishida, kurmaylarına bilgi toplama ve Japonya'nın müttefikleri ile iş birliği yapma talimatı verdi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da Pyongyang'ın denemesini doğrulayarak 07.23 sularında orta menzilli bir balistik füze fırlatıldığını açıkladı. Güney Kore ordusu ve ABD kuvvetlerinin ayrıntılı analiz çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.