Dünya ABD Başkanı Roosevelt’ten bile yardım istedi... Elektrikli sandalyeyle idam edilen ilk kadın!

ABD Başkanı Roosevelt’ten bile yardım istedi... Elektrikli sandalyeyle idam edilen ilk kadın!

Paylaş
ABD Başkanı Roosevelt’ten bile yardım istedi... Elektrikli sandalyeyle idam edilen ilk kadın!

Korku ve gerilim filmlerinin vazgeçilmez ögelerinden biri olan ve popüler idam yöntemi elektrikli sandalye, her zaman bu popülerlikte değildi. 19. yüzyılın sonunda ABD’de yeni yeni denenmeye başlayan elektrikli sandalyeyle idam şeklinin ilk kadın kurbanı Martha Place’den başkası değildi. Martha’nın işlediği suçlar ise hem o dönem duruşmada bulunanların hem de günümüzde okuyanların kanını donduran cinsten.

Derleyen: Ömer Faruk Ekinci | 1899 yılının 20 Mart’ında ABD’nin New York kentinde bulunan Sing Sing Hapishanesi’nde sıradışı bir idam gerçekleştirildi. O güne kadar tam 11 erkek elektrikli sandalye ile ildam edilmişti ancak 20 Mart’ta ilk kez bir kadın, Martha Place elektrikli sandalyeyle idam edilmek için odaya girdi. Peki Martha’yı tarihe geçirecek kadar işlediği suçlar nelerdi? İşte ‘Brooklyn Katili’nin kan donduran hikayesi.

Haberin Devamı

18 Eylül 1849 yılında dünyaya gelen Martha Garrettson, gençlik yıllarını New Jersey’in Millstone şehrinde geçirdi. 23 yaşındayken hareketli kızakla kafasından vurulan Martha’nın hayatı karanlık bir şekilde değişmeye başladı. Kardeşinin anlattığına göre Martha’nın yaraları hiçbir zaman tam olarak iyileşmedi.

HAYATI GİT GİDE KARANLIKLAŞTI

Martha’nın hayatındaki ‘kötü şans’ git gide artarak devam ediyordu. İlerleyen yıllarda evlenen Martha, bir erkek çocuğu doğurdu ancak evi terk eden kocası kısa süre içinde hayatını kaybetti. Tek başına kalan Martha, tek çocuğunu evlatlık olarak vermek zorunda kaldı.

Brooklyn’de bir evde kahya olarak işe giren Martha, iş vereni olan William Place ile evlendi. William’ın küçük kızı Ida da artık Martha’nın kızı olmuştu. Başlarda her şey çok güzelken Martha’nın üvey kızına beslediği kıskançlık işlerin rengini değiştirmeye başladı.

Haberin Devamı

Kocasının kızını ondan daha çok sevdiğini hisseden Martha Place’in kıskançlığı hızla küçük kıza karşı nefrete dönüştü. Küçük Ida büyüyüp güzel bir genç kıza dönüştüğünde ise Martha’nın nefreti artık fiziksel boyutlara taşınmıştı. Çok geçmeden Martha Place'in Ida'ya olan kızgınlığı şiddete dönüşecekti.

7 Şubat 1898’de Brooklyn’de bulunan Place evinde büyük bir kavga çıktı. William ve Martha birbirlerine girmişti ve genç Ida, babasından taraf olmuştu. William, kavganın ardından işe gittikten sonra Martha hedefine Ida’yı almıştı.

SURATINA ASİT ATIP ÇARŞAFLA BOĞDU

Martha’nın ifadelerine göre yaşananlar şu şekildeydi:

Kızı her zaman yaptığı gibi onun tarafını tuttu ve onunla konuşmaya gittiğimde odasının kapısını suratıma çarptı. Bu beni çok kızdırdı, ben de kocamın masasından biraz asit aldım ve yüzüne fırlattım.

Martha’nın anlattığına göre o dakikadan sonra Ida’nın odasından çıkmıştı ancak yapılan otopside Martha’nın genç kıza saldırmaya devam ettiği ortaya çıktı. Ida acı içinde kıvranırken Martha’nın onu üzerine serdiği çarşaflarla boğduğu düşünülüyordu.

ELİNDE BALTAYLA BEKLEMEYE BAŞLADI

Genç Ida’nın cansız bedenini odada bırakarak kilere inen Martha, eline bir balta alarak kocasının eve gelmesini bekledi. Kocasının kendisine saldırmasından korkuyordu. William eve girdiği gibi üstüne atılarak ona saldırmaya başladı.

Haberin Devamı

İlk saldırıdan kurtulmayı başaran William, kanlar içerisinde kendini dışarı attı ve yardım istemeye başladı. Martha kendini mutfağa kitleyip gazı açarak intihar etmeye çalıştı ancak olay yerine gelen polis onu tutukladı. Kısa süre sonra Martha’nın tarihe geçecek duruşması başladı.

O temmuz ayında tüm gazeteciler Martha’nın cinayet duruşmasını yakından takip ediyor, günlük gelişmeleri yazıyordu. Martha’nın yüzündeki endişe herkes tarafından fark edilmişti. Bu, tüm hayatı boyunca endişe ve korku içinde yaşamış bir kadının yüzüydü.

ROOSEVELT’TEN AF DİLEDİ AMA…

Martha’nın duruşmasında sona gelindiğinde birinci derece cinayet suçundan suçlu bulunan Martha Place, ölüm cezasına çarptırıldı. Avukatı kısa süre sonra cezasının hafifletilmesi umuduyla New York'un yeni valisi, gelecekte ABD Başkanı olacak Theodore Roosevelt'e ulaştı. Ancak Roosevelt’in bu tarz davaları bakışı belliydi. “Ceza davalarındaki sempatim suçu işleyen kişi için değil, mağdur olan içindir” diye konuşan Roosevelt, Martha’nın isteğini reddetti.

Haberin Devamı

Martha'nın davası yeterince sansasyonel olmuştu ama aldığı ceza daha da sansasyoneldi. Ne de olsa, elektrikli sandalye hala nispeten yeni bir infaz yöntemiydi. Martha’dan önce hiçbir kadın üzerinde kullanılmamıştı.

Martha’nın idam edileceği 1899 yılına kadar 11 kişi elektrikli sandalye ile idam edilmişti. Bunların hepsi erkekti. Bu idam yöntemiyle öldürülen ilk isim katil William Kemmler’di. Kemmler’in 1890 yılında gerçekleştirilen idamı idealden çok uzaktı. İdamdan yetkili kişi, Kemmler son nefesini verene kadar iki kez ona elektrik vermek zorunda kalmıştı.

ABD TARİHİNE GEÇTİ

Elektrikli sandalye daha önce hiçbir kadının üzerinde kullanılmadığı için Martha son ana kadar bu cezadan vazgeçileceğini düşünüyordu. Roosevelt’in kendi isteğini reddetmesi onu şaşırtmıştı. İdam edileceği günün sabahında ise oldukça durgun bir şekilde uyanmıştı.

Haberin Devamı

Uyandıktan sonra kendi için yaptığı siyah elbisesini giydi ve idam edileceği odaya doğru yürümeye başladı. Başlangıçta Martha’nın kadın olmasından dolayı idamda bazı sorunlar yaşandı. Alnına elektrotlar yerleştirilebilmesi için gür, ağarmış saçlarının kesilmesi gerekiyordu. Giydiği uzun etek ise elektrotların ayak bileklerini açığa çıkarmadan yerleştirilebilmesi için yırtılarak açılmıştı.

Sandalyeye sıkıca bağlanan Martha, son sözleri olarak ‘Tanrım bana yardım et’ ifadelerini kullandı. Bundan saniyeler sonra idamı gerçekleştiren yetkili 1760 voltluk elektriği Martha’nın bedenine gönderdi. 49 yaşındaki Martha Place, saniyeler içinde hayata gözlerini yummuştu.

Martha, elektrikli sandalye ile idam edilen ilk kadın olsa da sonuncusu olmayacaktı. Elektrikli sandalye, kısa süre içinde ABD’de oldukça popüler bir idam yöntemi haline geldi. 1890 ile 2010 yılları arasında gerçekleştirilen yaklaşık 8800 idamın 4374 tanesi elektri sandalye ile gerçekleştirildi.

Tam da bu sebeple Martha Place, 17 yaşındaki üvey kızını kıskançlık nöbeti içinde öldürmekten suçlu bulunan “Brooklyn Katili”nden çok daha fazlasıdır. Elektrikli sandalyede ölen ilk kadın olarak, ABD tarihine geçti.