Dünya ABD Dışişleri Bakanı Blinken duyurdu! 'Xi ve Biden önümüzdeki aylarda görüşebilir'

ABD Dışişleri Bakanı Blinken duyurdu! 'Xi ve Biden önümüzdeki aylarda görüşebilir'

Paylaş
ABD Dışişleri Bakanı Blinken duyurdu! 'Xi ve Biden önümüzdeki aylarda görüşebilir'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Başkan Biden ile Xi arasındaki temasın yerine geçebilecek başka bir şey yok. Dolayısıyla benim beklentim, bunu önümüzdeki aylarda göreceğimiz yönünde” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Başkent Pekin’de gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin ABD basınına açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Görüşmenin ikili ilişkilere istikrar getirmesini umduğunu belirten Blinken, “Başkan Biden, hem Çin hem de ABD olarak ilişikleri sorumlu bir şekilde yönetme yükümlülüğümüz olduğuna güçlü bir şekilde inanıyor. Bu ziyaret bununla ilgiliydi. Hükümetimizin üst düzey kademelerinde bazı iletişim kanallarını yeniden kurmakla, bir dizi konuda sahip olduğumuz gerçek farklılıklar hakkında konuşabilmekle ilgiliydi” dedi. Blinken, görüşmenin ayrıca karşılıklı çıkarlara uygun olduğunda iki ülkenin iş birliği yapmasının yollarını bulabileceği alanlar olup olmadığını görmekle ilgili olduğunu ifade etti.

"ÇİN, RUSYA'YA YARDIM ETMEYECEK"

Çinli ve ABD’li yetkililerin birçok konu üzerinde çalıştığını belirten Blinken, “Ancak hem derin farklılıklarımızın olan hem de iş birliği yapabileceğimiz alanlarla ilgili iyi, samimi ve oldukça ayrıntılı görüşmeler yaptık” şeklinde konuştu. Blinken, görüşmede Tayvan hakkında uzun fikir alışverişlerinde bulunduklarını ifade ederek, ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve Çin'in bu konuda oynayabileceği olumlu role ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Çin’in Ukrayna'ya karşı saldırılarında Rusya'ya yardım sağlamayacağına ilişkin yalnızca ABD'ye değil endişelerini dile getiren diğer ülkelere de güvence verdiğini belirten Blinken, “Bunu yapmadıklarını ve yapmayacaklarını söylediler. Çinli muhataplarıma belirttiğim diğer sorunlardan biri de hükümetten ayrı bir şekilde Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya yardım gönderen Çinli şirketler. Biz de onlardan bu konuda çok dikkatli olmalarını istedik” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“DAHA FAZLA ÜST DÜZEY TEMAS OLABİLİR”

ABD Dışişleri Bakanı, Çin ve ABD arasında önümüzdeki aylarda daha fazla üst düzey temas olabileceğini ifade ederek, “Yönetimden bazı meslektaşlarım Çin'e gidiyor, Çinli yetkililer ABD'ye geliyor. Mevkidaşım Dışişleri Bakanı Qin Gang'ı Washington'a davet ettim. Kabul etti, bu yüzden bunu önümüzdeki zamanda düzenleyeceğiz. Ancak sonuçta Başkan Biden ile Xi arasındaki liderler arası temasın yerine geçebilecek başka bir şey yok. Dolayısıyla benim beklentim, bunu önümüzdeki aylarda göreceğimiz yönünde. Bu görüşmeleri yapmaya devam etmeleri gerçekten önemli. Başkan Biden, Başkan Xi'yi uzun yıllardır tanıyor. İkisi de başkan yardımcısıyken, Obama yönetiminde birlikte çok zaman geçirdiler. Doğrudan temasa geçmeleri oldukça önemli” dedi.

Haberin Devamı