Dünya ABD semalarında casus avı! Pentagon günlerce izledi

ABD semalarında casus avı! Pentagon günlerce izledi

Paylaş
ABD semalarında casus avı! Pentagon günlerce izledi

ABD'nin kuzey kesiminde bir balon, günlerdir havada duruyordu. Pentagon tarafından takip edilen balonun görevinin göründüğünden çok daha farklı olduğu çıktı. Casus balonla ilgili yeni açıklamalar geldi.

Posta.com.tr | ABD'nin kuzey kesiminde gökyüzünde süzülen bir balon, Pentagon yetkililerini harekete geçirdi. Günlerce izlenen balon hakkında ismi açıklanmayan üst düzey bir Pentagon yetkilisi açıklama yaptı. 

Haberin Devamı

Pentagon yetkilisi, balonun tespit edildiği yerlerden birinin Malmstrom Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki üç nükleer füze alanından birine ev sahipliği yapan Montana üzerinde olduğunu belirtti.

BIDEN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTEDİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla, F-22'ler de dahil olmak üzere birçok seçenekle balon düşürülmeye hazırlandı. Ancak askeri liderler sivillerin güvenliği nedeniyle balonun düşürülmesi fikrine karşı çıktı. 

Pentagon basın sekreteri General Patrick Ryder gazetecilere yaptığı açıklamada, balonun 'şu anda ticari hava trafiğinin çok üzerinde bir irtifada seyahat ettiğini ve yerdeki insanlar için askeri veya fiziksel bir tehdit oluşturmadığını' belirtti.

PEKİ BALON KİME AİTTİ?

İsmi açıklanmayan üst düzey Pentagon yetkilisi, ABD istihbaratının balonun Çin Halk Cumhuriyeti'ne ait olduğuna "emin" olduğunu ve son iki gündür bilgi toplamak için hassas bölgelerde uçtuğunu söyledi. 

Haberin Devamı

Yetkili ayrıca ABD'nin durumun ciddiyetini iletmek için Çinli yetkililerle iletişime geçtiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin'e seyahatinden günler önce yaşanan casusluk geriliminin Blinken'in seyahat planlarını etkileyip etkilemeyeceği belli değil.

Pentagon yetkilisi son yıllarda benzer 'balon' aktivitelerinin gözlemlendiğini, ABD'nin hassas bilgilerin tehlikeye girmemesi için adımlar attığını söyledi. Balonla ilgili en endişe verici yönün yüksekliği ve uçuş süresi olduğunu sözlerine ekledi. Balonun büyüklüğü hakkında bir yorum yapılmadı ancak yüksek irtifada bile ticari pilotlar tarafından görülebildiği ifade edildi.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA

İHA'nın haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında ABD semalarında uçtuğu açıklanan Çin istihbarat balonuna değindi. Sözcü Mao, "Konuya dair bilgi toplamaya ve durumu doğrulamaya çalışıyoruz" dedi.

Durum netleşene kadar varsayımlarda bulunmanın ve olayı abartmanın sorunu düzgün bir şekilde çözmeye yardımcı olmayacağını belirten Mao, “Çin sorumlu bir ülkedir ve her zaman uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlıdır. Egemen herhangi bir ülkenin topraklarını veya hava sahasını ihlal etmeye niyetimiz yok" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Mao, “Her iki tarafın da (durumu) sakin bir şekilde ve ihtiyatla ele alacağını umuyoruz" dedi.