Dünya ABD Senatosu'ndan F-16'lara onay

ABD Senatosu'ndan F-16'lara onay

Paylaş
ABD Senatosu'ndan F-16'lara onay

Rusya tehdidi karşısında askeri harcamaları artırma kararı alan ABD’de, Senato 858 milyar dolarlık rekor bütçeye onay verdi. Tasarıda, Türkiye’ye F-16 satışını kısıtlayan maddeler yer almadı.

11’E KARŞI 83 OYLA

Haberin Devamı

ABD’de Başkan Joe Biden tarafından önerilen ve savunma bütçesini 45 milyar dolar daha artıran 858 milyar dolarlık rekor tasarı; Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışını kısıtlayan şartlar çıkarıldıktan sonra Senato tarafından onaylandı. 817 milyar doları Savunma Bakanlığı, 30 milyar doları Enerji Bakanlığı bünyesindeki nükleer harcamalar olan 2023 bütçe tasarısı Senato’da 11’e karşı 83 oyla kabul edildi. Tasarının Biden tarafından zaman kaybedilmeden imzalanması bekleniyor

UKRAYNA’YA DESTEK

Tasarıda; Ukrayna’yı desteklemek için 800 milyon dolar, ABD’nin Avrupa’daki askeri operasyonlarını desteklemek için 6 milyar dolardan fazla fon ayrıldı. Tasarıda ayrıca Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’nin de faydalandığı 165 milyon dolarlık fon yer aldı. Yunan lobisine yakın isimlerin talebiyle eklenen ve Türkiye’ye F-16 satışını Yunan hava sahasına girmemeleri gibi şartlara bağlayan maddeler tasarıdan çıkarılmıştı. Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 ve envanterindeki 80 F-16’nın modernizasyonunu talep ediyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA İÇİN SIRADA PATRIOT VAR

ABD’nin gönderdiği HIMARS füze sistemleri Rusya’ya ağır darbe vurmuştu. ABD basını, Kiev yönetiminin talep ettiği Patriot hava savunma sistemlerinin de yakın zamanda gönderileceğini aktardı.