Dünya ABD’de havai fişek kıtlığı yaşanıyor

ABD’de havai fişek kıtlığı yaşanıyor

Paylaş
ABD’de havai fişek kıtlığı yaşanıyor

Bebek maması, çip, Noel ağacı derken ABD şimdi de havai fişek kıtlığı çekiyor. Bağımsızlık Günü kutlamalarında düzenlenen havai fişek gösterileri, bu yıl pek çok kentte yapılamayacak. Havai fişekler, diğer birçok şey gibi Çin’de üretiliyor ve tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle temin edilemiyor.

ABD’nin pek çok kentinde Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz akşamı düzenlenen geleneksel Havai Fişek gösterileri bu yıl yapılamayacak. Kansas eyaletindeki Ottawa şehri, şubat ayında sipariş edilen havai fişekleri taşıyacak gemi hâlâ Çin’den yola çıkmadığı için kutlamaları eylül ayına erteledi. Phoenix kentinde de havai fişekler zamanında teslim alınamadığı için planlanan üç gösteri iptal edildi. Bu yıl kutlama yapamayacak olan Washington eyaletindeki Longview şehri, gelecek yıl işi şansa bırakmamak için şimdiden sipariş vereceklerini açıkladı. Havai fişek temin edemeyen Richfield yöneticileri ise alternatif olarak lazer gösterisi hazırladı.

Haberin Devamı

PERSONEL DE YOK

Ancak iptallerin tek nedeni havai fişeklerin bulunamaması değil. ABD’de, bu gösterilerin güvenle yapılmasından sorumlu piroteknik uzmanı da bulunamıyor. Örneğin Minneapolis, personel eksikliği yüzünden bu yılki gösteriyi iptal etti. Virginia’daki Fairfax’ta kutlamalar 4 Temmuz tarihi için yeterli teknisyen bulunamayınca bir gün sonrası için planlandı. Phoenix banliyosu Fountain Hills’de de benzer nedenle kutlamalar 3 gün erkenden, 1 Temmuz’da yapıldı. Çünkü teknisyenler 4 Temmuz’da başka yerde görevliydi. Tıpkı geçen Noel’de, Noel Baba kostümü giyecek personel bulunamaması gibi piroteknik uzmanı eksikliği de koronayla ilgili. ABD’de eğlence sektörü çalışanları uzun pandemi yasakları boyunca her türlü kutlama ve etkinlik iptal edilince başka sektörlerde iş buldu.

Haberin Devamı