Dünya ABD'nin resti İsrail'e geri adım attırdı

ABD'nin resti İsrail'e geri adım attırdı

Paylaş
ABD'nin resti İsrail'e geri adım attırdı

ABD Başkanı Biden, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana bölgeyi abluka altında tutan İsrail’den sivillerin korunmasına yönelik adımlar atılmasını istedi. ABD’nin desteğini kaybetmek istemeyen Netanyahu Hükümeti, Erez Sınır Kapısı ve Aşdod Limanı’nın Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardım girişi için açılacağını duyurdu.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana yardım geçişlerine izin vermediği Gazze Şeridi için Amerika Birleşik Devletleri devreye girdi. İsrail’in 1 Nisan’da “World Central Kitchen (WCK)” adlı uluslararası yardım kuruluşlarında görevli 7 personeli öldürmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayarak bölgede sivillerin korunması ve yardım çalışanlarının güvenliğine yönelik adımlar atılmasını istemişti. Filistin halkı için gelen insani yardımları engelleyen Netanyahu yönetimindeki İsrail Hükümeti, ABD’nin hem Ortadoğu’daki hem de lobi desteğini kaybetmemek için sert tavrını yumuşatma kararı aldı.

Haberin Devamı

ABD’NIN TAVRI DEĞİŞEBİLİR

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, güvenlik kabinesinin Gazze’deki insani durumu iyileştirmek için acil adımlar atmaya karar verdiği belirtildi. Buna göre 7 Ekim’den bu yana ilk kez Erez Sınır Kapısı ve Aşdod Limanı’nın Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardım girişi için açılacağı, Ürdün’den daha fazla yardımın Kerem Şalom Sınır Kapısı üzerinden girişine izin verileceği aktarıldı. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Brüksel’deki NATO Karargahı’nda, “Gazze’de görmemiz gereken değişiklikleri göremezsek, kendi politikamızda değişiklikler olacak” ifadelerini kullanmıştı.

ÇOCUKLAR AÇLIK VE SUSUZLUKTAN ÖLÜYOR

Gazze’de yaşanan insanlık dramından en çok çocuklar etkileniyor. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde açlık ve susuzluktan ölen çocuk sayısının 31’e yükseldiği belirtildi.

Haberin Devamı

GAZZE’DE CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne son 24 saatte gerçekleştirdiği 5 ayrı saldırıda 54 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’in 182 gündür abluka altında tuttuğu ve orantısız güç kullandığı Gazze’de, Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre toplam can kaybı 33 bin 91’e yaralı sayısı ise 75 bin 750’ye yükseldi.

TAHRAN YÖNETİMİNDEN İSRAİL’E TEHDİT

İran’da Ramazan ayının son cuma günü Filistin halkına destek vermek amacıyla gerçekleştirilen “Dünya Kudüs Günü” yürüyüşlerine on binlerce kişi katıldı. İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik saldırısında hayatını kaybeden 7 İranlı askerin tabutları taşındı. Yürüyüşte İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de yer aldığı yürüyüşte İranlılar, Filistin bayrakları ve Filistin’e destek dövizleri taşırken, İsrail’e ait markaların pankartları ile ABD doları pankartı ateşe verdi. İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, “İsrail’i buradan uyarıyorum, ülkemizin güvenliğine yönelik hiçbir eyleminiz karşılıksız kalmayacak. Ülkemizin yiğit evlatları, Siyonist İsrail rejimini cezalandıracak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı