Dünya Abramoviç kimdir, nereli ve serveti ne kadar? Chelsea ne kadar eder?

Abramoviç kimdir, nereli ve serveti ne kadar? Chelsea ne kadar eder?

Paylaş
Abramoviç kimdir, nereli ve serveti ne kadar? Chelsea ne kadar eder?

Abramoviç, Rusya Ukrayna savaşının ardından sahibi olduğu ünlü futbol kulübü Chelsea’yi resmen satışa çıkardı. Abramovich'in satıştan en az 3 milyar Sterlin kazanması beklenirken, ‘Abramoviç kimdir, nereli ve serveti ne kadar?’ araştırmaları da yoğunluk kazandı…

Abramoviç’in Chelsea’yi satışa çıkardığını açıklaması, gözlerin bir anda iş adamının servetine çevirdi. Çok küçük yaşta anne ve babasını kaybetmiş olmasına rağmen 1992-1995 yılları arasında beş şirket kuran Abramoviç Forbes listesine göre dünyanın 120. en zengin kişisi konumunda…

Haberin Devamı

ABRAMOVİÇ KİMDİR?

Roman Abramoviç, Rus-Litvanyalı-İsrailli-Portekizli milyarder iş adamı, yatırımcı ve politikacıdır. Daha önce 2000'den 2008'e kadar Çukotka Özerk Okrugu'nun valisi olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda İngiltere'nin Chelsea FC Spor Kulübü sahibidir.

24 Ekim 1966 tarihinde Sovyetler Birliği Saratov bölgesinde dünyaya gelen Abramoviç, 3,5 yaşında babasını, 4 yaşında ise annesini kaybetti. Endüstri ve ticarete ilgisi Sovyet Ordusuna katılmadan önce başlayan ünlü isim iş hayatına 1992 yılında başladı. 1992-1995 yılları arasında beş şirket kurdu.

Rusya, İsrail, Litvanya ve Portekiz vatandaşlıklarına sahip olan Abramoviç 2019 yılının Forbes listesine göre 12,9 milyar dolar olarak tahmin edilen servetiyle, Rusya'nın 11. en zengini, İsrail'in en zengin ikinci, Litvanya ve Portekiz’in en zengin kişisi konumunda. Aynı zamda da dünyanın 120. en zengin kişisi.

Haberin Devamı

1999-2013 yılları arasında Çukotka'da okullar, hastaneler ve altyapı inşa etmek için 2.5 milyar dolardan fazla bağışla, yaşayan diğer Ruslardan daha fazla bağışta bulunduğu bildirilmiştir.

Yahudi Kültürü ve Dini Forumu tarafından son 20 yılda ABD, Rusya, Portekiz, İngiltere, İsrail, Litvanya ve başka yerlerdeki Yahudi davalarına 500 milyon dolardan fazla katkısından dolayı tanındı. Abramoviç, eleştirmenleri tarafından bir oligark olarak gösterildi.

ABRAMOVİÇ’İN SERVETİ NE KADAR?

Roman Abramoviç şu anda Eclipse 165m ve Luna 115m. Uzunluğunda 2 yata sahiptir.

Pelorus isimli 115 metrelik megayatını 300 milyon dolar karşılığında Mayıs 2011'de Amerikalı müzik ve film yapımcısı David Geffen'e sattı.

The Bandit isimli 30 kişilik yemek salonu, lavaboları altın kaplamalı mutfağı olan Boeing 767 jete sahip. Bu değişikliklerle birlikte uçağın 300 milyon dolara mal olduğu belirtilmektedir. Ayrıca iki adet helikopteri bulunmaktadır.

Başta Maybach limuzin olmak üzere hepsi zırhlı olan otomobil filosu bulunan Abramoviç, Londra'da, Eaton Meydanı'nda 6 katlı bir evi 28 milyon Sterline satın aldığı biliniyor. Ayrıca ülkenin batısındaki Sussex'te 450 hektarlık arazisi Moskova, Cote d'Azur, İsrail ve İspanya gibi ülkelerde çok sayıda mülkleri vardır.

Haberin Devamı

Abramoviç, 2005 yılında, Londra'da açık artırmayla satışa çıkan İtalya'nın Toskana bölgesindeki San Miniato kasabası yakınlarında bulunan 850 gramlık trüf siyah mantarı, 28 bin pound'a satın aldı.

CHELSEA’Yİ 2003’TE SATIN ALDI

Chelsea FC bünyesinde yer alan şirketler 2003 yılının Haziran ayında satışa sunuldu. Açık arttırma sonucunda Roman Abramoviç'in önderliğinde bulunan Anonim Şirketi bünyesine Chelsea FC katılmış oldu.

İlk sezonunda Chelsea’nin 80 Milyon Pound'luk temditli borcu ödeyen Abramoviç 120 Milyon Pound'luk bir transfer bütçesi ayırıp takımın başına Jose Mourinho'yu getirdi. Mourinho takımı ilk sezonunda şampiyon yaptı.

2004-2005 sezonunu şampiyon bitiren Chelsea 2005-2006 sezonunu da şampiyon bitirdi. Yaz transfer döneminde takıma

Tiago (10 milyon €),

Stoper Ricardo Carvalho (19,8 milyon £)

Sağ bek Paulo Ferreira (13.3 million £)

Ganalı ön libero Michael Essien (24.4 milyon £),

Fildişi Sahilli santrafor Didier Drogba (24 milyon £) ve

Sırp santrafor Mateja Kežman (5.4 million £) transferleri gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

2007-2008 yılının başına Mourinho ile yaşanan anlaşmazlıklar sonucu Abramoviç Mourinho'nun sözleşmesini feshetti. Abramoviç kulübü aldığı 2003-2004 sezonundan 2012-2013 sezonuna kadarki süreçte transfer ve yatırımların toplamı 700 Milyon Pound'u aştı.

Abramoviç döneminde kulüp 3 Premier Lig Şampiyonluğu, 2 Lig Kupası Şampiyonluğu, 3 FA Kupa Şampiyonluğu, 2 UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu ve 2 UEFA Avrupa Ligi Şampiyonluğu elde etti.

CHELSEA NE KADAR EDER?

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin ardından İngiltere'ye girişi yasaklanan Roman Abramovich, Chelsea'yi satma kararı aldığını açıkladı. Bu kararın kulübün menfaatine olduğunu söyleyen Abramovich'in satıştan en az 3 milyar Sterlin kazanmayı amaçladığı belirtildi.

Kulübün resmi sitesinden bir açıklama yapan Abramovich, "Chelsea'nin sahibi olmamla ilgili olarak son günlerde medyada çıkan spekülasyonlara yanıt vermek istiyorum. Daha önce de belirttiğim gibi, her zaman kulübün çıkarlarına göre hareket ettim ve buna göre kararlar aldım. Mevcut durumda kulübün, taraftarların, personellerin, sponsorların ve kulüp ortaklarının çıkarına olduğuna inandığım kararı verdim ve kulübü satışa çıkardım" dedi.

Haberin Devamı

GELİRİ UKRAYNA'YA BAĞIŞLANACAK

Satıştan elde edilecek geliri Ukrayna'da savaş mağduru olan ailelere bağışlayacağını belirten Rus milyarder, "Kulübün satışı hızlı bir şekilde gerçekleşmeyecek ancak gerekli süreç yakından takip edilecek. Geri ödenmesini gerektiren herhangi bir talebim olmayacak. Bu, benim için hiçbir zaman iş ya da parayla ilgili olmadı. Oyun ve kulübe karşı tavrım hep tutkuyla ilgiliydi. Satıştan elde edilecek tüm net gelirin bağışlanacağı bir vakıf kurulması için ekibime talimat verdim. Bu vakıf Ukrayna'daki savaşın kurbanlarının yararına olacak. Mağdurların acil ihtiyaçlarının karşılanmasına ve uzun vadeli iyileşme çalışmalarına destek olacak." dedi.