Dünya Adaletsizliği DNA testiyle yendi

Adaletsizliği DNA testiyle yendi

Paylaş
Adaletsizliği DNA testiyle yendi

ABD'nin California eyaletinde Gerardo Cabanillas, adam kaçırma, cinsel saldırı, soygun suçlarından 28 yıl hapis yattı. 1995'te Los Angeles'ta yaşanan olayda Cabanillas'ı suça bağlayan hiçbir fiziksel kanıt olmamasına rağmen 14 ağır suç isnat edilmişti.

Sadece şüphelilerden birinin eşkaline benzediği için tutuklanmıştı. O zaman 18 yaşındaydı. İtirazları işe yaramadı. Haksız yere hüküm giymiş kişileri hapisten kurtarmak için çalışan ve kâr amacı gütmeyen California Masumiyet Projesi avukatları 1995'teki cinsel saldırı kurbanıyla ilgili DNA kanıtlarının test edilmesi için 2019'da başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

SAVCI ÖZÜR DİLEDİ

DNA’ların hiçbirinin Cabanillas ile eşleşmediği ortaya çıktı. Cabanillas mayısta ayında şartlı olarak cezaevinden tahliye edildi. Los Angeles County Yüksek Mahkemesi yargıcının mahkumiyetini iptal etmesi ve gerçekte masum olduğuna karar vermesiyle 21 Eylül’de ise kalıcı olarak serbest bırakıldı. Los Angeles Bölge Savcısı George Gascon, basın toplantısı düzenleyerek halkın huzurunda Cabanillas’tan özür diledi. Müfettişler şimdi yeni DNA testini, başka bir cinayetle bağlantılı olarak gözaltında tutulan yeni bir şüphelinin kimliğini belirlemek için kullanıyor. ABD’de haksız tutukluluklar için yıl başına en az 50 bin dolar tazminat ödeniyor.