Dünya Akşamdan kalma olduğunu sanıyordu: Hastalığı az kalsın öldürüyordu

Akşamdan kalma olduğunu sanıyordu: Hastalığı az kalsın öldürüyordu

Paylaş
Akşamdan kalma olduğunu sanıyordu: Hastalığı az kalsın öldürüyordu

İngiltere’de yaşayan Lucy Aitkins adlı öğrencinin sağlığı, üniversiteye gitmeye başlayınca aniden değişti. Birmingham Üniversitesi’nde ikinci yılına başlayan genç kadın, kilo kaybettiğini fark etti.

Pandemi nedeniyle yaşanan 6 aylık kapanmada, hiç çaba sarf etmeden 10 kilo vermesi, Lucy’i endişelendirdi. Ekim ayında sık sık kusma ve ishal sorunu yaşayan Lucy, bu durumu sık sık arkadaşlarıyla dışarı çıkıp alkol tüketmesine bağladı. Karnında şiddetli ağrılar yaşayan genç kadın, ev arkadaşlarını endişelendirmek istemediği için durumunu anlatmadı. 'Ağrım derslerimi etkiliyordu, ders başlar başlamaz uyukluyordum' diyen Lucy, bir akşam arkadaşlarıyla dışarı çıktığı gecenin sabahında yürüyememeye başladı. 

Haberin Devamı

Lucy, ‘Sonraki birkaç gün, ayaklarıma buz koydum ve çabucak iyileşmesini umarak onları dinlendirdim. Hala bu durum ve ishal arasındaki bağlantıyı kuramadım çünkü çok farklı sorunlar gibi göründü’ dedi.

Paskalya’da evine dönen Lucy, sorunlarını ailesine anlattı ve semptomlarını irritabl bağırsak sendromu olduğunu düşündü.

“İrritabl bağırsak sendromu semptomlarını internette arattığımda stresimin etkili olabileceğini düşündüm ve ishalimi buna bağladım.”

Üniversiteye geri döndüğünde ise annesini aradı. Lucy, ‘Çok korkmuştum çünkü ağrım çok kötüydü’ dedi. Ailesi hemen üniversiteye doğru yol açıktı ve onu hastaneye götürdü.

Doktorlar, Lucy’nin bağırsak kanseri olabileceğini düşünerek kolonoskopiye alınmasını istedi. Yapılan kolonoskopide Lucy’nin Crohn hastalığına yakalandığı ortaya çıktı. Bu hastalık sindirim sisteminde enfeksiyona neden olmuştu. Genç kadına tedavi edilemeyen Crohn hastalığı vakalarında ortaya çıkan bir komplikasyon olan perforasyona yakın olduğu söylendi. 

Haberin Devamı

Eğer perforasyon yaşarsa, ameliyat ve kolostomiye ihtiyacı olacaktı. Tedavi edilmeyen Crohn hastalığı, hayatı tehdit eden komplikasyonlara ve kansere yol açabilir. 

Sonraki 5 geceyi hastanede geçiren Lucy'nin enfeksiyonu kontrol altına alındı ve evine gidebildi. Günlük demir ve kalsiyum takviyesi almaya başladı. 

CROHN HASTALIĞI NEDİR?

Ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüsten oluşan sindirim sistemi içerisinde herhangi bir bölgede yerleşim gösterebilen Chron hastalığı, genel olarak ince bağırsak ve ince bağırsağın kalın bağırsak ile birleşim bölgelerinin çevresinde görülen iltihabi bir hastalıktır. Hastalık, tutulum yaptığı sindirim sistemi bölümlerinde kalınlaşma, ülser adı verilen yara oluşumları ve iltihaba neden olur. Chron hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Kabızlık ve şişkinlik
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ateş
  • Anüs çevresinde çatlak oluşumu
  • Dışkıda kan ve iltihap