Dünya Alpler'de kar yok

Alpler'de kar yok

Paylaş
Alpler'de kar yok

Küresel ısınma kayak turizmini ve kış sporlarını vuruyor. Avrupa’nın en önemli 28 kayak merkezinin yarısı, yılbaşı gelmesine rağmen resmi açılışlarını ancak bu hafta yapabildi. O da çıplak pistleri yapay kar makineleriyle kaplayarak.

Fransız Alpleri’ne geçen haftaya kadar kar yağmayınca, Morzine and Les Gets gibi kayak merkezlerinin açılışı Noel’den iki gün öncesine kadar ertelendi. On binlerce kişi rezervasyonlarını iptal etmek zorunda kaldı. Yılda 30 milyar dolarlık bir sektör olan Alp kayak turizmi, kar yokluğu nedeniyle can çekişiyor. Yapılan çalışmalar, Alpler’deki karlı gün sayısının son 600 yılda 36 gün kısaldığını ortaya çıkardı. Küresel ısınma 4 derece artarsa Alpler’in yüzde 98’inde kar kalmayacak.

Haberin Devamı

KAR MAKİNELERİ TEHLİKESİ

Yapay kar makineleri şimdilik soruna çare olsa da uzun vadede çevre felakatine neden olacakları kaçınılmaz. 100 gün çalışan bir kar makinesi, 540 bin ton su harcıyor. Bu da hem çok fazla enerji hem de doğal kaynak israfı anlamına geliyor. Araştırmalar Fransız Alpleri’nde yapay kara bağımlılık nedeniyle su tüketiminin 2100’e kadar 9 kat artacağını gösteriyor. Basel Üniversitesi de yakın zamanda 1800-2000 rakımın altındaki kış tatil beldelerinin kapanacağı uyarısında bulunuyor.