Dünya Alzheimer'da dönüm noktası

Alzheimer'da dönüm noktası

Paylaş
Alzheimer'da dönüm noktası

Alzheimer tedavisinde çığır açması beklenen donanemab adlı ilacın hastalığın ilerlemesini yüzde 40 oranında yavaşlattığı bilimsel deneylerle kanıtlandı.

Demansın (bunama) bir türü olan Alzheimer hastalığı için çığır açıcı bir gelişme yaşandı. ABD merkezli ilaç şirketi Eli Lilly’nin geliştirdiği ‘donanemab’ ilacının güçlü ve anlamlı bir sonuç verdiği açıklandı. 60-85 yaş grubundan 1736 kişiyle yapılan klinik testlerin sonuçları yayınlandı.

Haberin Devamı

Buna göre ilacı alan katılımcılarda hastalığının ilerleme riski yüzde 40 oranında azaldı. Son iki yıldır ilacı her ay düzenli alarak deneylere katılan İngiliz Mike Colley (80), hastalığın yavaşladığını söyledi.

ÜÇÜNCÜ İLAÇ

İlaç erken dönem demans hastaları için büyük bir fırsat olarak görülüyor. California Üniversitesi’nden Dr. Gil Rabinovici, “Bu Alzheimer hastalığı için moleküler terapi alanında yeni bir çağın başlangıcı” dedi. İlacın bu yılın sonunda onay alması bekleniyor.

Bu durumda ilaç, piyasadaki üçüncü Alzheimer ilacı olacak. Eli Lilly ilaç şirketi tarafından geliştirilen donanemab, geçen yıl hastalığı yavaşlattığı kanıtlanan lecanemab ilacıyla benzer şekilde çalışıyor. Bu ilaçların yan etkileri var. Tedavinin üçte birlik oranla en sık görülen yan etkisi beyinde ödem olması.

Haberin Devamı