Dünya Amazon'da kaybolan çocuklar nasıl hayatta kaldı? Her şeyi 'oyunla' öğrenmiş

Amazon'da kaybolan çocuklar nasıl hayatta kaldı? Her şeyi 'oyunla' öğrenmiş

Paylaş
Amazon'da kaybolan çocuklar nasıl hayatta kaldı? Her şeyi 'oyunla' öğrenmiş

Kolombiya’da Amazonlara düşen uçaktaki dört çocuk, kazadan 40 gün sonra sağ olarak bulunmasının yankıları sürüyor. Mucize kurtuluş olarak adlandırılan olaya dair detaylar günyüzüne çıkmaya devam ederken, çocukların hayatta kalmasında büyükannelerinin payının olduğu ortaya çıktı. Peki en büyükleri sadece 13 yaşında olan çocuklar, vahşi ormanda nasıl hayatta kaldı?

Derleyen: Mine Bozkurt | Kolombiya'dan kalkan ve içinde 11 aylık bir bebek, 3 çocuk ve 3 yetişkinin de olduğu HK 280 uçağı, 1 Mayıs'ta ülkenin Caquetá bölgesindeki Amazon ormanlarında düştü ve kayıplara karıştı. Yetkililer o tarihten beri gece gündüz demeden, mekanik sorun nedeniyle düştüğüne inanılan uçağın enkazına ulaşmaya ve bir umut hayatta kalanları bulmaya çalışıyordu. 

Haberin Devamı

9 yaşındaki Soleiny (solda) ve 4 yaşındaki Tien Ronoque (sağda)

7 kişilik küçük uçakta 13 yaşındaki Lesly Bonbaire, 9 yaşındaki Soleiny Ranoque, 4 yaşındaki Tien Ronoque ve 11 aylık bebek Cristian Ranoque bulunuyordu. Günler sonra ormanın derinliklerinde uçağın enkazına ulaştı. Ancak enkazda pilot ve iki yetişkinin cesedini bulan yetkililer, bir bebek ve üç çocuğu göremedi. Bunun üzerine bölgede geniş çaplı bir araştırma başlatan ekipler, çocukların hayatta kaldığını keşfetti. 

Ordu 17 Mayıs'ta çocuklara ait eşyaları buldu

PAYLAŞIMDA ERKEN DAVRANDI

Kazadan 17 gün sonra Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun resmi Twitter hesabından çocukların bulunduğunu duyuruldu. Ancak çocukların kendisi henüz bulunamamıştı. Pedro'nun çocuklar henüz bulunamadan böyle bir tweet paylaşması eleştiri oklarının hedefi olmasına neden oldu. Pedro daha sonra paylaştığı tweet'i sildi. Birkaç saat sonra ordu, çocukların ellerinde olmadığını açıkladı. Amazon Nehri’ndeki bir kayıkçının çocukları görüp yetkililere haber verdiği ifade edildi. 

Haberin Devamı

Uçağın enkazı

GÜNLERCE ARADILAR

Nihayet, arama kurtarma çalışmalarıyla birlikte geçen 40 günün ardından 4 çocuk da canlı olarak bulundu. Çocuklardan sürekli bir iz bulan ordu, arama köpekleriyle iz bulmaya devam etti. Çocuklar için İspanyolca ve yerel dilde yazılmış, nasıl hayatta kalacaklarına dair ipuçları yer alan 10 bin not kağıdı basılarak havadan ormana bırakıldı. Çocukların ilgisini çekebilmek için havai fişekler patlatıldı. Ekipler çevrede yeni ısırılmış meyveler ve çocuk boyutunda ayak izleri, biberon, saç tokası bulmaya devam etti.  

Çocukların büyükannelerinin “Olduğunuz yerde kalın, size yardım edeceğiz” cümlesini kurduğu ses kaydı, sık sık hoperlörlerle ormanda yankılandı. Büyükannenin çocukların hayatta kalmasında kilit isim olduğu ortaya çıktı. 

En sonunda bir arama kurtarma köpeği, çocukların yerini tespit etti. Ekipleri yönlendiren köpek, çocukların sağ salim bulunmasını sağladı.

Peki 40 gün boyunca en büyüğü sadece 13 yaşında olan bu dört çocuk nasıl hayatta kaldı? 

Haberin Devamı

TOKALARINI KULLANIP ÇADIR KURDU

ABD medyası New York Post'un haberine göre çocuklardan 13 yaşındaki Lesly Mucutuy, büyükannesinin ona öğrettiği hayatta kalma oyunları ile büyüdüğü, bu oyunlardan öğrendiklerini de diğer 3 kardeşini hayatta tutmak için kullandığı ortaya çıktı. Lesly, tokalarını kullanarak vahşi doğada bir çadır kurdu ve kardeşlerinin burada güvende olmasını sağladı.

Çocukların teyzesi yaptığı açıklamada Lesly'nin ve 9 yaşındaki diğer kardeşinin büyükanneleriyle oynayarak nasıl balık tutulacağını, nasıl avlanacaklarını ve ormanda güvenli besinleri nasıl bulacaklarını öğrendiğini söyledi. 

Teyze Damaris Mucutuy, "Oyun oynarken küçük kamplar kurardık. Lesly, ormanda birçok zehirli meyve olduğu için hangilerinin güvenli olduğunu öğrenmişti. Bir bebeğe nasıl bakılacağını da biliyordu" dedi. 

Huitoto halkının üyesi olan çocukların annesi Magdalena Mucutui Valencia hem pilottu hem de kabile şefiydi.

'ATALARININ BİLGİLERİNE GÜVENDİLER'

Kurtarmanın ardından çocukların büyükannesi Fatima Valencia, "Kurtuldukları için toprak anaya da çok minnettarım" dedi.

Haberin Devamı

Çocukların büyüdüğü Kolombiya'nın güneydoğusundaki Vaupes'teki Guanano grubunun liderlerinden John Moreno, "Onları büyükanneleri büyüttü. Kabilede öğrendiklerini kullandılar, hayatta kalabilmek için atalarının bilgilerine güvendiler" dedi.

Çocukları ziyaret eden Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, "Orman onları kurtardı. Onlar ormanın çocukları ve aynı zamanda Kolombiya'nın çocukları" dedi. 

Çocuklar şimdi Kolombiya'nın başkenti Bogota'daki bir askeri hastanede tedavi görüyor ve üç haftaya kadar burada kalmaları bekleniyor.