Dünya Antarktika’da endişelendiren turizm alarmı

Antarktika’da endişelendiren turizm alarmı

Paylaş
Antarktika’da endişelendiren turizm alarmı

Yazın seyahate elverişli bir hale gelen Antarktika’ya turistik ilginin fazlasıyla artması bölgenin hassas ekosistemine zarar vereceği için önlem alınması gerektiği bildirildi.

Uluslararası Antarktika Tur Operatörleri Birliği (IAATO), 2022-23 sezonunda Antarktika’yı 105.331 kişinin ziyaret ettiğini ve bu talebin her geçen gün arttığını açıklarken, söz konusu ilgi Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan kıtanın bu yoğunluğu “kaldıramayacağı” endişesine neden oldu. Kovid-19 pandemisinden etkilenen 2020-21 yazı dışında, kıtaya gelen ziyaretçilerin sayısı son yıllarda istikrarlı bir şekilde artarken, bu yaz 32.730 gemi ziyaretçisinin yanı sıra turistlerin karaya çıktığı 71.258 ziyaret gerçekleşti.

Haberin Devamı

Kişi başı 12.700 dolara mal olan Antarktika gezisinin önemli bir turizm getirisi var. Ancak uzmanlar, son derece hassas bölgede yaz aylarındaki turist yoğunluğunun dünyanın son bozulmamış bölgelerinden Antarktika için sakıncalı olduğunu söyledi.

Yeni Zelanda’daki Canterbury Üniversitesi’nden Doç. Dr. Daniela Liggett, hassas ekosistemin yaz mevsiminde ziyaretçi seliyle, kışın ise durgunlukla karşı karşıya kaldığını söyledi. Liggett, bu durumun etkisinin çok büyük olduğu konusunda uyardı. Nitekim, turistlerin yoğun olduğu Fildes Yarımadası’nda kruvaziyer kuyruklarının, yakıt sızıntıları ve gemilerin bazı yerlere çarpmasının, turistlerin narin yosunlar ve bitkilerin olduğu bölgelerde gezmesinin ekosistemi olumsuz etkilediği bildirildi.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, en çok ziyaret edilen bölgelerde, karın gemi egzozlarından daha yüksek konsantrasyonda siyah karbon içerdiğini, ısıyı emdiğini ve erimeyi hızlandırdığını buldu. Antarktika Yarımadası’nın bazı kısımlarında bu durumun, her yaz yüzey karının 23 milimetreye kadar erimesine neden olabileceği belirtildi.

ZİYARETÇİLER KARLARI ERİTİYOR

Akademik bir çalışma, 2016 ile 2020 arasında Antarktika’ya gelen ziyaretçilerin 75 ton karı erittiğini hesapladı. Bölgede, kuzey yarımküreden gelen turistlerin bireysel karbon ayak izi daha yüksek. 2022’de yapılan bir araştırma, bir Antarktika tatili için yolcu başına ortalama karbondioksit emisyonunun 3.76 ton olduğunu buldu ve bu, Brezilya, Hindistan veya Meksika gibi ülkelerde bir kişinin ortalama yıllık emisyonundan daha fazla.

Şilili biyolog Dr. Luis Miguel Pardo ise Antarktika’ya yabancı organizmaların girme olasılığıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Pardo, Antarktika’da yerel olmayan birkaç tür organizmanın iklim krizini artıracağını söyledi. Pardo, “Bu bölgede turizmin acil bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor” dedi. (Milliyet)