Dünya Artık resmen 'soykırım'

Artık resmen 'soykırım'

Paylaş
Artık resmen 'soykırım'

BM Güvenlik Konseyi önceki gün Gazze’de ‘acil ateşkes’ kararını kabul etti. İsrail’in BM temsilcisi Gilad Erdan ise kararı tanımayarak “Böyle bir şey olmayacak” dedi. Ardından BM “Uluslararası sistemin soykırımı önlemek üzere harekete geçmemesinden derin endişe duyuyoruz” diyerek İsrail’in operasyonunu ‘soykırım’ olarak tanımladı.

İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’de yürüttüğü operasyonlarda 4 bin 710’u çocuk 11 bin 500’den fazla kişi öldü. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) önceki gün İsrail’in Gazze’deki operasyonları hakkında 12 kabule karşılık 3 çekimser (Rusya, ABD, İngiltere) oyla ‘acil ve uzatılmış insani ateşkes kararını’ kabul etti. İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Gilad Erdan “Böyle bir şey olmayacak. İsrail, Hamas yok edilene ve rehineler iade edilene kadar operasyona devam edecek” dedi. BM ise bu açıklamanın ardından Filistin halkına karşı ‘soykırımın arttığına dair kanıtlar’ olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

‘TERÖR POLİTİKASI’

Açıklamada “Uluslararası sistemin soykırımı önlemek üzere harekete geçmemesinden derin endişe duyuyoruz” denildi. Fransa da İsrail’in ‘Filistinlileri yerlerinden etmeyi amaçlayan terör politikası’ uyguladığını duyurdu. Bu arada İsrail hava kuvvetleri dün Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’un doğu bölgelerine, halka kendi güvenlikleri için sığınaklara gitmelerini söyleyen ve bölgede askeri operasyonlar yapılacağını ima eden broşürler attı. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı ve sivillerin sığındığı benzin istasyonuna düzenlediği saldırılarda ise en az 35 kişi öldü.

‘ASIL VAHİM OLAN BATI’NIN SESSİZLİĞİ’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç ile bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fidan, Gazze’deki saldırıların halen devam etmesinin utanç verici olduğunu belirterek “Daha da vahim olan İsrail üzerinde nüfus sahibi Batılı ülkelerin Gazze’deki vahşet karşısında tam bir sessizliğe bürünmeleridir. Batı dünyasını Gazze’de alenen işlenen insanlık suçuna ortak olmamaya çağırıyorum” dedi. Şaduman TÜRKAY/DHA

Haberin Devamı