Dünya Aşırı sağa Brezilya'da sol kroşe!

Aşırı sağa Brezilya'da sol kroşe!

Paylaş
Aşırı sağa Brezilya'da sol kroşe!

Dünya genelinde hızla yükselen aşırı sağ son yıllarda birçok ülkede yapılan seçimlerde zafer ya da büyük başarı elde etmişti. Brezilya’da önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçiminde ise tersine bir eğilim çıktı. Sol eğilimli Lula da Silva, aşırı sağcı mevcut başkan Bolsonaro’yu yenerek üçüncü kez ülke yönetimine geçti.

Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle yaşanan göç dalgası, dünya genelinde aşırı sağa yönelik eğilimin artmasına yol açmıştı. Buna Taliban'ın ülke yönetimini ele geçirmesinden sonra ülkeden kaçanlar da eklenince, aşırı sağın güçlenmesi de hızlanmıştı. Son yıllarda birçok Afganistan'dan yapılan seçimlerde aşırı sağ ya zafer ya da büyük başarı elde etmişti.

Haberin Devamı

Son olarak İtalya'da aşırı sağcı Gioria Meloni başbakan olmuştu. 4 yıldır aşırı sağ ile yönetilen Brezilya'da ise bunun tam tersi bir durum yaşandı.

FARK SADECE YÜZDE 1.8

Önceki gün yapılan devlet başkanlığı ikinci tur seçiminde sol eğilimli Lula da Silva (77) oyların yüzde 50.9'unu alarak aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu yendi. Bolsonaro yüzde 49.1 oyda kaldı. Böylece Lula üçüncü
kez devletin başına geçti. Bolsonaro'nun ülkeyi böldüğünü iddia eden Lula "Sadece bana oy verenleri değil 215 milyon Brezilyalı'yı yöneteceğim. Iki Brezilya yok. Biz tek ülkeyiz, tek halkız, büyük bir milletiz" dedi. Seçime
katılım oranı yüzde 79.41 oldu.

YOKSULLUKLA MÜCADELE

1 Ocak 2023'te göreve başlayacak Lula, 4 yıldır ülkeyi yöneten Bolsonaro'nun aşırı sağ politikalarını tersine çevireceğini söyledi. Son yılların en yüksek yoksulluk rakamlarının yaşandığı Brezilya'da 33 milyon kişi açlıkla
karşı karşıya ve 100 milyon kişi de yoksulluk içinde yaşıyor. Bolsonaro'nun en çok tepki gören eylemlerinden biri Amazon ormanlarını imara açmasıydı.

Haberin Devamı

Lula "Ormansızlaşmada dünya lideri olmak yerine, iklim kriziyle yüzleşmede ve sosyoçevresel kalkınmada dünya şampiyonu olmak istiyoruz" diyerek bu politikayı da tersine çevirmeye çalışacağını söyledi.

580 GÜN HAPİS YATAN ESKİ METAL İŞÇİSİ

Lula, Brezilya’nın ilk işçi sınıfı devlet başkanı olmuştu. Latin Amerika solunun en önemli isimlerinden biri olan Lula, 2003-2011 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yaptı. Başkanlığı sırasında, Brezilya’da yoksulluğun azaltılmasına yönelik politikalarıyla öne çıktı. Eski bir metal fabrikası işçisi olan Lula, yolsuzluk ve para aklama suçlamasıyla Temmuz 2017’de 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ertesi sene cezası 12 yıla çıkarıldı ve Lula Nisan 2018’de cezaevine girdi. Lula, Kasım 2019’da 580 gün sonra hapisten çıktı. Mart 2021’de ise aklandı.