Dünya Ateşkes uzatıldı

Ateşkes uzatıldı

Paylaş
Ateşkes uzatıldı

İsrail ile Hamas arasındaki 4 günlük ateşkesin bitmesine saatler kala taraflar arasında ateşkesin uzatılmasına dair müzakereler hız kazandı. Hamas sürenin uzatılmasına olumlu baktıklarını duyurdu. Netanyahu da her gün 10 esirin bırakılması karşılığında sürenin uzatılabileceğini söyledi. Akşam saatlerinde ise Katar, tarafların 2 günlük uzatma konusunda anlaştığını duyurdu.

Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaların 49’uncu gününde 4 günlük ateşkes üzerine anlaşılmıştı. Ateşkes kapsamında Hamas 39 rehineyi, İsrail ise 117 Filistinli mahkumu serbest bıraktı. Ayrıca Gazze’ye yakıt da dahil olmak üzere yardım malzemelerinin girişine izin verildi. Ateşkesin son günü olan dün ise ‘uzatma’ pazarlıklarına sahne oldu. Hamas ateşkesi uzatmaya hazır olduğunu açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden “Amacımız duraklamanın devam etmesini sağlamak. Böylece daha fazla rehine kurtarılabilir ve Gazze’ye daha fazla insani yardım ulaştırılabilir” dedi.

Haberin Devamı

‘MEMNUNİYETLE KARŞILARIM’

Netanyahu da her ilave günde 10 esirin serbest bırakılması halinde ateşkesin uzatılmasını memnuniyetle karşılayacağını söyledi. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, ateşkesin arabulucusu Katar’ın Mısır, ABD, Avrupa Birliği (AB) ve İspanya ile birlikte ateşkesin uzatılması için çalıştığını açıkladı. El Maliki “Gazze’nin nüfusu Gazze’nin güneyinde yoğunlaştı. Yani daha önce bir çocuğu öldüren herhangi bir saldırı, şimdi 2 çocuğu öldürecek. İşte bu yüzden ateşkesin uzatılması önemli” dedi.

3 BİN KİŞİ GÖZALTINDA

Mısır önce tarafların ateşkesi uzatmaya hazır olduğunu, akşam saatlerinde ise 2 günlük uzatma konusunda anlaşmaya yakın olduklarını duyurdu. Aynı açıklama Katar’dan da geldi. Kaynaklar, 2 günlük uzatmanın 20 İsrailli rehine ile 60 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını içerdiğini iddia etti. TSİ 19:00 sıralarında ise Katar, tarafların 2 günlük uzatmada anlaştığını duyurdu. Bu arada İsrail’in Batı Şeria’da düzenlediği operasyonlar dün de devam etti. Önceki gece 60’tan fazla Filistinli gözaltına alındı. 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da gözaltına alınanların sayısı 3 bini geçerken onlarca kişi de öldü.

Haberin Devamı

7 HAFTALIK ESARET

Hamas 7 Ekim’de düzenlediği saldırılarda 240 kişiyi rehin almıştı. İsrail ile yapılan ateşkes kapsamında serbest bırakılan rehineler, esaret altındayken yaşadıklarını anlattı. Rehineler tünellerde tutulduklarını, sandalyeleri birleştirerek üzerinde uyuduklarını, kalabalık nedeniyle saatlerce tuvalet sırası beklediklerini söyledi. 3 akrabası cuma günü serbest bırakılan Merav Raviv, Teyzesi Ruth Munder ve kuzeninin yetersiz beslenme nedeniyle 50 günde 7 kilo kaybettiğini söyledi. Yaffa Adar’ın (85) torunu Adva Adar da büyükannesinin kilo kaybettiğini söyledi. Yocheved Lipschitz (85) “Örümcek ağı gibi uzanan tünellerde tutuldum. Bizi esir alanlar ‘Kuran’a inanan insanlarız. Size zarar vermeyeceğiz’ dediler. Esirlere iyi davranıldı. İlaç da dahil olmak üzere tıbbi bakım aldık. Rehinelere günde bir öğün peynir, salatalık ve pide verildi. Bizi esir alanlar da aynı şeyleri yiyordu” dedi. Adina Moshe’nin (72) yeğeni Eyal Nouri, teyzesinin haftalardır karanlıkta kaldığı için ‘güneş ışığına alışmak zorunda kaldığını’ söyledi. Hila Rotem-Shoshani’nin (13) yakınları “Sürekli sessiz olmasını söylüyorlarmış. Eve döndükten sonra artık fısıldamasına gerek olmadığını sürekli hatırlatmak zorunda kaldık” dedi.

Haberin Devamı