Dünya Atılan bombadaki detay kan donduran cinsten! Dünya bu sorunun cevabını arıyor

Atılan bombadaki detay kan donduran cinsten! Dünya bu sorunun cevabını arıyor

Paylaş
Atılan bombadaki detay kan donduran cinsten! Dünya bu sorunun cevabını arıyor

İsrail tarafından Gazze'de bulunan El-Ahli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırının ardından tüm dünyada tepkiler yükselmeye devam ediyor. İsrail tarafı, bombanın krater oluşturmadığına dikkat çekerek saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini iddia etti. Savunma Analisti Hakan Kılıç, İsrail'in acımasız yüzünü anlatarak, tüm dünyanın sorduğu 'neden krater oluşmadı' sorusuna cevap verdi.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaşta 2. hafta sona erdi. İsrail tarafından Gazze’de bulunan Al-Ahli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırı dünya gündeminde hala birinci sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Saldırıda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği duyurulurken saldırıdan kısa süre sonra açıklamalarda bulunan Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı "savaş suçu" olarak nitelendirdi. Hamas ise "Bu bir soykırımdır" ifadesini kullandı. Saldırının ardından Filistin'de 3 günlük yas ilan edildi.

Saldırının yapıldığı gecenin sabahında İsrail’e inen ABD Başkanı Joe Biden, burada yaptığı açıklamalarla İsrail’in arkasında olduklarını belirterek destek açıklaması yaptı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte kameralar karşısına geçen Biden hastane saldırısıyla ilgili, "Patlamayı diğer taraf yapmış görünüyor" ifadelerini kullandı.

Filistin, Mısır ve Ürdün, Gazze'deki hastaneye saldırı sonrasında ABD Başkanı Biden ile görüşmeyi iptal etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE 3 GÜN MİLLİ YAS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan kararname ile Gazze’deki hastane saldırısında hayatını kaybedenler için Türkiye'de 3 günlük Milli Yas ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissediyoruz. Çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehidimize duyduğumuz saygının bir gereği olarak ülkemizde 3 günlük millî yas ilan edilmiştir" denildi.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Saldırı büyük tepki çekerken dünyanın birçok kentinde ve Türkiye’de İsrail protesto edildi. Saldırıda hayatını kaybedenler için farklı illerde gıyabi cenaze namazları kılındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail güçlerinin Gazze'deki hastane saldırısına sert tepki göstererek, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler, "Okullar, hastaneler hedef değildir. Sİviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırılara son verilmeli" ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yaptı ve saldırıyı kınadı.

UNICEF, "Gazze'deki hastane saldırısını şiddetle kınıyoruz, çocuklar da dahil tüm siviller korunmalı" açıklamasını yaptı.

ABD, KKTC, Bosna Hersek, İran, Libya, Irak, İspanya, Almanya ve Lübnan gibi pek çok ülkede de İsrail karşıtı protestolar düzenlendi.

İSRAİL POLİS ŞEFİNDEN TEHDİT: ONLARI GAZZE'YE GÖNDERECEĞİM

İsrail Polis Şefi Kobi Shabtai, İsrail'de Gazze için yapılan protestolara tolerans gösterilmeyeceğini kaydetti ve protestocuları Filistin'e göndermekle tehdit etti. Shabtai, "Gazze ile birlik olmak isteyenleri bekliyoruz, onları oraya giden otobüslere bindireceğim" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“GBU-31 OLMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK”

Gazze’deki hastaneye yapılan saldırı görüntülerini analiz eden Savunma Analisti Hakan Kılıç, “Bunun, 925 kilogramlık MK84 bombasına lazer güdüm kiti uygulanmış hali olan GBU-31 olma ihtimali çok yüksek” ifadeleri kullandı.

Bu güdüm kiti uygulananlara kısaca JDAM ismi verildiğini belirten Kılıç, saldırı anına ait videolardaki sesten dolayı bunun genel maksat bombası yani füze olmadığının anlaşıldığına dikkat çekti.

JDAM NEDİR?

Genel güdümsüz bombalara eklenebilen GPS takipli akıllı kuyruk takımı olan Joint Direct Attack Munition (JDAM), 1990’lı yılların başından beri orduların vazgeçilmezi haline geldi. JDAM, kuyruk bölümünde bulunan INS/GPS sistemleri sayesinde uçaktan bırakıldıktan sonra hedefin belirlenen koordinatına doğru uçuşunu bağımsız olarak gerçekleştiren sistemdir.

“İSRAİL, AMACINA ULAŞTI”

Atılan bombaya yükseklik tapası da takıldığını ifade eden Kılıç, “Tapa sayesinde 20-30 metre yükseklikte patlamış ve krater oluşturmamış” şeklinde konuştu.

Tapalı şekilde atılan bombanın daha geniş alanda etki gösterdiği ve daha fazla insanı öldürmesinin olası olduğunu belirten Kılıç, İsrail’in amacına eriştiğini söyleyerek, bombanın ‘blast’ etkisi ile birlikte binanın yıkıldığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

İsrail’in bu saldırıda farklı, belki de yeni bir silah kullanıp kullanmadığı sorusunu cevaplayan Kılıç, “Yeni bir silah kullanıldığını düşünmüyorum. Zaten böylesi bir saldırıda buna gerek de yok” dedi.