Dünya Auschwitz 'Gelir' kapısı

Auschwitz 'Gelir' kapısı

Paylaş
Auschwitz 'Gelir' kapısı

Polonya’da 2. Dünya savaşı sırasında Nazilerin Yahudileri zorla kapattığı Auschwitz Toplama Kampı’nın kapısına bir girişimci dondurma tezgahı kurdu. 1.3 milyon kişinin katledildiği yerin ‘turistik mekan’ mantığıyla ‘gelir kapısı’ haline getirilmesi tepki çekti.

2. Dünya Savaşı'nda Alman Naziler, Polonya Krakow yakınlarında Auschwitz Toplama Kampı'nı kurmuştu. Yahudilerin zorla kapatıldığı kamp, tam bir 'ölüm makinesi' haline gelmişti. Savaş sürecinde kampta 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1.3 milyon kişi katledilmişti. 1947'den beri Auschwitz-Birkenau Eyalet Müzesi olarak faaliyet gösteren kamp, 1979'da Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi'ne girmişti. Ancak bir girişimci, kampın 'Ölüm Kapısı' olarak bilinen girişinin önüne dondurma tezgahı kurdu.

Haberin Devamı

‘DİSNEY KAMPI DEĞİL’

Auschwitz Müzesi, girişimciyi 'saygısızlık'la suçlarken müze sözcüsü Pawel Sawicki "Bu sadece estetik zevksizliğin değil, aynı zamanda özel bir tarihi alana saygısızlığın da örneği" dedi. Ancak dondurma tezgahı, müzenin 'koruma bölgesi'nin dışında kaldığı için müze heyetinin hiçbir yetkisi bulunmuyor. Bölgede yaşayan bir kişi, dondurma tezgahına "Auschwitz bir eğlence parkı değil. Auschwitz, insanların burada yaşanan dehşeti deneyimlemeden önce veya sonrasında dondurma yiyerek dolaşmasına izin verilen bir Disney kampı değil" diyerek tepki gösterdi.