Dünya Avrupa'yı sarsan sabotajda ABD iddiası! Tüm dünya Rusya'yı suçlamıştı

Avrupa'yı sarsan sabotajda ABD iddiası! Tüm dünya Rusya'yı suçlamıştı

Paylaş
Avrupa'yı sarsan sabotajda ABD iddiası! Tüm dünya Rusya'yı suçlamıştı

Rusya'nın Avrupa'daki ayağı olarak da bilinen Kuzey Akım boru hatlarında meydana gelen sızıntılar ile ilgili bir çok iddia ortaya atıldı. Bu iddiaların en dikkat çekeni ise bu sızıntıların Ukrayna savaşında kendisine karşı durup ambargo uygulayan Avrupa'ya karşı hamle olarak tüm dünya tarafından bilinen ünlü Spetsnaz ekiplerinin yaptığı oldu. Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ise tüm dünyanın görmezden geldiği sabotajın ABD tarafından yapılmış olabilme ihtimalini anlattı.

Ömer Faruk Ekinci / Posta.com.tr | Şubat ayından beri devam eden Ukrayna-Rusya savaşında iki taraf da sayısız kayıplar verirken Avrupa ve Batı ülkelerinin Rusya üzerindeki baskısı her geçen gün artıyor. Bu ekonomik yaptırımlar ve ambargolara karşı hamle olarak Avrupa'nın gazını keseceğini söyleyen Rus lider Vladimir Putin, iddialara göre bu kez akılalmaz bir hamle yaptı.

Haberin Devamı

İSVEÇ VE DANİMARKA 'SABOTAJ' DEDİ

Rusya'nın doğal gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa'ya taşıyan ve Rusya'nın adeta Avrupa'daki ayağı olan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında sızıntılar meydana gelmeye başladı.

Birbirinin peşi sıra açıklamalarda bulunan Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, bu sızıntıların kaza olmadığını ve kasıtlı olarak düzenlenen bir sabotaj nedeniyle başladığını söyledi.

Kuzey Akım boru hatlarında meydana gelen sızıntı anları kamerada Rusya'nın Avrupa'daki ayağı olarak da bilinen Kuzey Akım boru hatlarında meydana gelen sızıntılar ile ilgili sabotaj iddiası yapıldı. Norveç Silahlı Kuvvetleri, sızıntının olduğu bölgeyi görüntüledi.

İngiliz gazetesi The Sun'ın haberine göre, Rusya'nın Spetsnaz'ına bağlı bulunan gizli 'kurbağa adam' birlikleri NATO'nun burnunun dibinde gerçekleştirdiği operasyonla boru hatlarını patlatarak sızıntılara sebep olduğu iddia edildi.

SOVYETLER ZAMANINDA KURULDU, HALA ETKİN

Haberin Devamı

1950 yılında Sovyetler Birliği zamanında kurulan Spetsnaz birlikleri, Rusya devletinin özel kuvvetleri olarak kuruldu. Kurulduğu günden beri Batılı rakip ülkeler ile arasında bir çekişme bulunan Spetspnaz, özellikle Afganistan ve Çeçenistan savaşlarında gerçekleştirdiği operasyonlarla adını duyurdu.

Spetsnaz ekiplerinin en ses getiren operasyonlarından biri de şüphesiz 1979 yılında düzenlenen Afganistan Devlet Başkanı Hafizullah Amin'e düzenlenen suikast oldu. Sovyetler Birliği'nin istihbarat servisi olan KGB'den aldıkları emirle Taçbeg Sarayı'nda suikasti gerçekleştiren Spetsnaz ekipleri, tüm dünyada gündem olmuştu.

Bugüne kadar çok sayıda rehine kurtarma operasyonuna imza atan Spetsnaz'ı bu konuda Batılı rakiplerinden en çok ayıran özellik ise operasyonun biçimidir. İngiliz Special Air Service (SAS), Fransız GIGN ve Alman GSG 9 ekipleri bu tarz operasyonlarda rehineyi çıkarmaya odaklanırken Spetsnaz ekiplerinin rehine krizlerindeki genel yaklaşımı rehin alan teröristlerin öldürülmesi üzerinedir.

'KANLI' REHİNE KRİZLERİ

Spetsnaz'ın en önemli rehine operasyonlarından biri olan Beslan rehine krizi buna örnek olarak gösterilebilir.

Rusya'da 2004 yılında okulların açıldığı 1 Eylül'de Beslan'da bir okula baskın düzenleyen Çeçen teröristler, burada 800'e yakını çocuk olan yaklaşık 1100 kişiyi 3 gün boyunca rehin aldı. 3. günün sonunda binaya büyük bir patlama ile giren Spetsnaz ekipleri burada teröristlerle çatıştı. Etkisiz hale getirilen teröristlerin haricinde 186'sı çocuk olmak üzere 334 kişinin hayatını kaybettiği bu operasyon halk tarafından çokça eleştirilse de Spetsnaz ekipleri halkın ve medyanın dediklerine hiç kulak asmadan yöntemlerini değiştirmedi.

Haberin Devamı

KURBAĞA ADAMLAR BOMBALARLA PATLATTI

Kuzey Akım boru hatlarında düzenlendiği iddia edilen sabotajın da Spetsnaz ekiplerine bağlı kurbağa adamlar tarafından yapıldığının düşünülmesinin sebeplerinden en büyüğü arkalarında hiçbir iz bırakmamaları ve çok profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmiş olması.

Bazılarının 'komplo teorisi' olarak nitelendirdiği iddiaya göre, Baltık Denizi açıklarında park eden bir bottan atlayarak 110 metre derinliğe inen kurbağa adamlar, buradan su altı drone'ları ile bombaları boru hattının üzerine yerleştirdi. Daha sonra uzaktan kumanda ile patlatılan bombalar sebebiyle delikler oluştuğu ve sızıntıların buradan başladığı söylendi.

Haberin Devamı

DENİZ ALTINDA 2 BÜYÜK PATLAMA

Sualtı savaşı uzmanı H I Sutton'ın yaptığı açıklamalar ise bu iddiaları doğrular nitelikte. Sutton, sızıntının başlamasından hemen önce denizin altında 2 büyük patlamanın meydana geldiğini söyledi. Patlamaları sismik radardan tespit eden Sutton, sızıntıların kasıtlı bir sabotaj olduğu iddialarını güçlendirdi.

Düzenlenen operasyonun çok zor olmadığını söyleyen Sutton, "En basit haliyle bir tekne ve bomba yerleştirmeyi bilen bir dalgıçla gerçekleştirilebilecek bir operasyon" ifadeleri kullandı.

AĞAR DİKKAT ÇEKEN İHTİMALİ ANLATTI

Posta.com.tr'ye konuşan Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, meydana gelen bu sızıntının bir sabotaj işi olduğunu ancak kim tarafından yapıldığının iyi tahlil edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu hatların patlamasının ekonomik sebeplere dayandığını söyleyen Ağar, hatların sigortasını ve bakımı yaparak bundan ödeme alacakların karlı çıkan taraf olduğunu söyleyerek Rusya'nın kendisine ödeme yapılmaması veya sözleşmedeki maddelerin ihlali halinde bu eyleme girişmiş olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

"KESİK DENİLEN HATTAN GAZ ÇIKTI"

Öte yandan Ağar, Rusya tarafından defalarca kapatıldığı belirtilen Kuzey Akım boru hatlarından Avrupa'ya hala gaz akışının bulunmasına dikkat çekti. Avrupa ve Rusya tarafından tüm dünyaya kesik olarak söylenen hattan gaz çıkmasının daha büyük bir amacı olabileceğini söyleyen Ağar, bu sabotajın çok sürpriz bir sorumlusu olabileceğini ifade etti.

AVRUPA'YI CEZALANDIRMAK İÇİN YAPILMIŞ OLABİLİR

Rusya'nın kendisine gelir elde edecek bir hattı patlatmasının çok olası olmadığını belirten Ağar, ABD'nin bu eylemi kendisinden gizli iş yapmış duruma düşen Avrupa ülkelerine karşı gözdağı vererek adeta cezalandırır nitelikte gerçekleştirilmiş olabileceğini söyledi. Rusya'dan gelen doğal gaz hatlarının kesilmesi halinde ABD'ye bağımlılığı daha da artacak olan Avrupa devletlerinin, bu bağımlılığı sınırlı bir dereceye indirmek adına el altından Rusya ile anlaşmış olabileceği ihtimali de bulunuyor.

Ağar, meydana gelen bu patlamadan en çok yararlanacak ülkelerden biri olan ABD'nin ise başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerini kendisine bağımlı hale getirmek için bu sabotajı gerçekleştirmiş olabileceğini belirtti.