Dünya Azerbaycan'ın Karabağ'da terör karşıtı operasyonu başladı! Açıklamalar peş peşe geldi

Azerbaycan'ın Karabağ'da terör karşıtı operasyonu başladı! Açıklamalar peş peşe geldi

Paylaş
Azerbaycan'ın Karabağ'da terör karşıtı operasyonu başladı! Açıklamalar peş peşe geldi

Azerbaycan Karabağ'da terör karşıtı operasyona başladığını dünyaya ilan etti. Azerbaycan ordusu, hava savunma sistemleri ve radarların da yer aldığı çok sayıda askeri hedefi vururken Azerbaycan'ın hamlesinden sonra Ermenistan Devlet Başkanı Paşinyan Güvenlik Konseyi'ni acil şekilde toplantıya çağırdı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ise Erivan'ın geri adımını gözler önüne serdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ’daki terörle mücadele operasyonun sona ermesini tek yolunun, Karabağ’daki yasadışı Ermeni silahlı güçlerin teslim olması ve Karabağ’daki sözde rejimin feshedilmesi olduğu bildirildi.

İşgalci Ermenilerin Karabağ’a döşediği mayınların patlaması işçiler ve 7 polis memurunun hayatını kaybetmesine yol açtı. Acı haberin ardından Azerbaycan ordusu düğmeye bastı ve bölgede terör karşıtı operasyonu başlattı.

Haberin Devamı

Bölgede dakika dakika yaşanan son gelişmeler şöyle:

19.06: AZERBAYCAN'DAN ATEŞKES İÇİN TEK ŞART

Azerbaycan ordusu, Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonu devam ederken, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı operasyonun sona ermesi için şartlarını açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin temsilcilerini defalarca Azerbaycan tarafından diyaloğa davet edilmesine rağmen her seferinde bu tekliflerin reddedildiği vurgulanarak, Azerbaycan yönetiminin, Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin temsilcileriyle Yevlah’da buluşmaya hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, “Ancak terörle mücadele operasyonlarının sona ermesi için yasadışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin teslim olmaları, tüm silahları teslim etmesi ve yasadışı rejimin kendisini feshetmesi gerekiyor. Aksi takdirde terörle mücadele tedbirleri sonuna kadar devam edecek” denildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Karabağ’daki ayrılıkçı rejimin istihbarat merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, “Karabağ tarafı, Azerbaycan tarafına yangını derhal durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturması çağrısında bulunuyor” ifadeleri kullanılmıştı.

18:37: AZERBAYCAN'DAN FRANSA'YA YANIT

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın skandal çağrısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. "Fransa'nın bu tutumu, bugün karşı karşıya olduğu sömürge bölgelerindeki mevcut durumdan ders almadığını ve bu konuda daha önceki politikalarını sürdürmeye devam ettiğini göstermektedir." denilen duyuruda, "Fransız yetkililer Azerbaycan karşıtı açıklamalarda Ermenistan'dan bile daha aktif. Fransa'nın İslamofobik ve Azerbaycan karşıtı politikası, iç işlerimize kabul edilemez müdahalesi gösteriyor ki Fransa bölgeden ne kadar uzak olursa bölge için o kadar iyi olur." denildi.

16:33 "ERMENİ GÜÇLERİ SİLAHSIZLANDIRILMALI"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hacıyev, "Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yasa dışı bölücü kukla rejim kendini feshetmeli, Ermeni silahlı güçleri silahsızlandırılmalıdır. Karabağ’daki Ermeni asıllı sivillerin hakları ve güvenlikleri, Azerbaycan Anayasası ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde sağlanacaktır" dedi.

Haberin Devamı

16.11 FRANSA'DAN ÇAĞRI

Fransa, Azerbaycan'ın askeri operasyonu nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

15:48 RADAR İSTASYONU VURULDU

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da devam eden terör karşıtı operasyonda Ermenistan silahlı güçlerine ait bir P-18 radar istasyonunun vurulduğunu duyurdu. Açıklamada, söz konusu imha edilen radarın Rus barış gücü askerlerinin konuşlandırıldığı Hocavend bölgesinde olduğu belirtildi.

15:42 ERMENİSTAN: SINIRDA DURUM STABİL

Ermenistan, Azerbaycan'ın Karabağ'da bir 'kara operasyonu' başlattığını ileri sürüp kendi askerlerinin halihazırda devam eden çatışmalara katılmadığını iddia etti. Erivan yönetimine göre, Azerbaycan-Ermenistan sınırında durum sabit.

14.58 AB: OPERASYON DURDURULMALI

Avrupa Birliği tarafından yapılan ilk açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ'daki operasyonunu durdurması gerektiği savunuldu.

14.57 ERMENİSTAN RUSYA'DAN YARDIM İSTEDİ

Haberin Devamı

Karabağ'a konuşlandırılmış Rus barış güçlerinden Azerbaycan'ın anti-terör operasyonunu durduracak adımlar atmasını isteyen Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Moskova'dan yardım istedi.

14:41 PAŞİNYAN 'ACİL' TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Güvenlik Konseyi'ni acil şekilde toplantıya çağırdı.

Yerel medya, acil toplantının gerçekleştiği hükümet binası yakınında toplanan Ermenilerin Erivan yönetiminden Karabağ'daki işgal rejiminin savunulmasını istediğini yazdı.

14:20 AZERBAYCAN'DAN ERMENİSTAN'A İKİ ŞART

Azerbaycan, işgal altında tutulan Karabağ'daki Ermenistan kuvvetlerinin kayıtsız şartsız şekilde tamamen çekilmesini ve ayrılıkçı Ermenilerin kurduğu kağıt üstündeki rejimin de feshedilmesini istedi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bölgenin barış ve istikrara kavuşması için iki şartın yerine getirilmesi gerektiğini dünyaya duyurdu.

Bakü yönetimi ayrıca, Karabağ'da yalnızca askeri mevzilerin hedef alındığını belirtip sivillerin tahliyesi için insani koridorların oluşturulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

14.16 TÜRKİYE VE AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Resmi açıklamaya göre, Bakan Hasanov Türk mevkidaşına terör karşıtı operasyon konusunda bilgi verdi. Savunma Bakanı Güler, Türkiye'nin daima Azerbaycan'ın yanında olduğunu belirtti.

13.38 RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan'ı Karabağ'daki ateşkese uymaya ve kan dökülmesine son vermeye çağırdı.

Gerilimin keskin şekilde yükselmesiyle ciddi şekilde alarm durumuna geçildiğini kaydeden Moskova, taraflara diplomasinin takip edilmesi çağrısında da bulundu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan ilk açıklamada ise, Azerbaycan'ın Karabağ'daki ateşkesi ihlal ettiği ileri sürüldü. Ermenistan ayrıca Azerbaycan toprağı olan Karabağ'da herhangi bir askeri birliğinin bulunmadığını iddia etti.

Bölgedeki işgalci Ermeniler ise Karabağ'daki yerleşimlerin yoğun ateş altında olduğunu savundu.

13.32 LAURA ATEŞLENDİ, HAROP GÖKYÜZÜNDE

Ermenistan basını, Azerbaycan'ın İsrail üretimi Laura çoklu roket fırlatma sistemini kullandığını yazdı ve görüntüler ekrana getirdi.

 

Bir Rus askeri muhabiri ise, Azerbaycan ordusunun anti-terör operasyonunda İsrail'den satın alınan Harop insansız hava araçlarını devreye aldığını bildirdi.

13.15 TOR HAVA SAVUNMA SİSTEMİ YOK EDİLDİ

Operasyonun ilk görüntülerini yayımlayan Azerbaycan haber ajansı APA, Hankendi'deki ayrılıkçı Ermenilere ait Tor hava savunma sisteminin imha edildiğini duyurdu. Rus üretimi sistemin seyir füzeleri ve güdümlü füzelere karşı kullanıldığı biliniyor.

12:54 AFP: PATLAMA SESLERİ DUYULUYOR

AFP haber ajansı, işgalci Ermenilerin yaşadığı Hankendi'de patlama seslerinin duyulduğunu 'son dakika' koduyla dünyaya geçti.

Hankendi'de sirenlerin çaldığını bildiren Ermenistan medyası ise Azerbaycan'ın hava sahasını kapattığını yazdı.

12:27 OPERASYON BAŞLADI

Sabotaj gruplarını kullanan Ermenistan'ın son patlamalarla bir taktik değiştirdiğini kaydeden Azerbaycan medyası ise, Bakü yönetiminin Karabağ'daki tüm bölgelerde şu anda terör karşıtı operasyona giriştiğini duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, söz konusu haberden dakikalar sonra Karabağ'da anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için anti-terör operasyonunun başladığını resmen açıkladı.

Azerbaycan ordusu, Karabağ'daki ayrılıkçı Ermenilerin mevzilerini yüksek hassasiyetli silahlarla imha ediyor.

Açıklamada, Karabağ'da konuşlu Rus barış güçlerinin ve Türkiye'nin söz konusu operasyon konusunda bilgilendirildiği de eklendi.

Azerbaycan'dan Karabağ'da operasyon