Dünya Bakan Fidan duyurdu! ‘Bölgede bulunan 30 Türk tahliye edildi’

Bakan Fidan duyurdu! ‘Bölgede bulunan 30 Türk tahliye edildi’

Paylaş
Bakan Fidan duyurdu! ‘Bölgede bulunan 30 Türk tahliye edildi’

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Şukri ile birlikte yaptığı ortak basın açıklamasında, İsrail-Gazze bölgesinde 300 Türk vatandaşının olduğunu ve bunların 30'unun tahliye edildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan resmi ziyaret için gittiği Mısır'da, mevkidaşı Samih Şukri ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Türkiye Mısır arasındaki güçlü iş birliği bölgedeki iş birliği için çok kıymetlidir. Ziyaretim kapsamında sayın Cumhurbaşkanı Sisi tarafındankabul edildim. Öncelikle Filistin konusu ile sözlerime başlamak istiyorum. Filistin meselesi konusunda yakın istişare içerisindeyiz. 7 Ekim'den beri yaşanan sivilleri hedef alan saldırıları kınıyoruz.

4 HUSUS ÖNEM ARZ EDİYOR

Türkiye ve Mısır olarak 67 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü olan bir Filistin devletinin hayat bulmasını, yani iki devletli çözümün tek geçerli çözüm yolu olduğunu düşünüyoruz. Türkiye olarak geldiğimiz noktada dört hususun önem arz ettiğini düşünmekteyiz.

Haberin Devamı
  1. Sivil can kayıplarının önüne geçilmeli. Bazı devletlerin İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin yaptığı misillemeleri adeta haklı bir müdahale gibi göstermeye çalıştığını görmekteyiz. Böylesine çarpık ve gayrı insani bir yaklaşım, sadece ve sadece daha fazla şiddete, daha fazla masum can kaybına yol açar. İsrail'i uluslararası hukuka davet ettiğimizi bir kez daha tekrar ediyorum. Filistinlilerin yerinden edilmesine sonuna kadar karşı çıkıyoruz. Mısır'a sürülme politikasını asla tasvip etmiyoruz.
  2. Çatışmanın coğrafi olarak yayılması engellenmeli. Bölgedeki ülkelerle sürekli temastayız
  3. İki devletli çözüm süreci başlatılmalı. Ortadoğu'da barış sadece bölgesel alternatiflerle değil, Filistinlilerle tesis edilebilir. Barış olmadan güvenlik tesis edilemez.
  4. Müslüman ülkeler olarak Filistinlilerin bekasını gözetecek, adil ve kalıcı bir barışın garantörü olacak bir mekanizmanın kurulmasıdır.

Yaralıların tedavisi için bölgede hastane kurulması için çalışıyoruz. Bugün ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da değerlendirdik.

Önümüzdeki dönemde sayın Bakan ile daha çok bir araya geleceğiz.

TÜRKİYE'NİN GAZZE'YE YARDIMI

Krizin ilk anından itibaren insani yardımlarımızı nasıl ileteceğimizle ilgili bir çalışma içinde olduk. Sivil örgütlerimiz seferber oldular.

Başka ülkelerle de yardım konusunu görüşüyoruz. Daha sistemli nasıl götürülebilir bu, bunun arayışındayız. Yardımları gönderen ülkelerden Mısır'a getirmek bir konu, buradan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak ayrı bir konu.

Sınır kapısının nasıl açılacağına ilişkin ciddi müzakerelerin olması gerekiyor. Mısır daha önceki kuşatmalarda da tarihi bir rol oynadı. Bizim yardımlarımızı da içeri ulaştırmayı başaracağız.

İÇERİDE 300 TÜRK VATANDAŞI VAR, 30'U TAHLİYE EDİLDİ

Tahliyeler konusunda da yakın istişarelerimizi sürdürüyoruz. İçeride 300 civarında çifte vatandaşlığı olan Türk vatandaşımız var. Bunların 30'u tahliye edildi. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.