Dünya Bakan Fidan ve Lavrov'dan ortak açıklama! 'Türkiye'nin yaklaşımını takdirle karşılıyoruz'

Bakan Fidan ve Lavrov'dan ortak açıklama! 'Türkiye'nin yaklaşımını takdirle karşılıyoruz'

Paylaş
Bakan Fidan ve Lavrov'dan ortak açıklama! 'Türkiye'nin yaklaşımını takdirle karşılıyoruz'

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu. Lavrov burada yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin dış politika yaklaşımını takdirle karşılıyoruz" dedi. Bakan Fidan ise "Cumhurbaşkanlarımız yakın zamanda Soçi'de bir araya gelecek. Bu görüşme liderlerimizin görüşmesine bir hazırlık niteliğindeydi. Genel bir değerlendirme yaptık" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya’nın başkenti Moskova'da temaslarına başladı. Bakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı binasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. İki bakan basına poz vermelerinin ardından görüşmeye geçti.

Haberin Devamı

İki bakanın görüşmesinin ardından gazetecilerin karşısına geçerek basın açıklaması yaptı.

Bakan Fidan'ın konuşmasından satır başları:

Deprem sonrasında Rus dostlarımızın gösterdiği dayanışma için şükranlarımı sunuyorum. Rusya ile ilişkilerimizin köklü bir geçmişi var. İkili ve bölgesel meselelerde daima temas halindeyiz. Diyaloğumuz bölgemiz açısından kritik önem taşımakta.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Putin arasındaki dostluk ilişkilerimizde kritik bir rol oynuyor. Karadeniz girişiminin canlandırılması bugün en önemli gündem maddemizdi. Rusya'nın kendi tahıl ve gübrenin ihracatına ilişkin talebi var, bunun önemini tekrar vurguladık.

Bölgemizde kalıcı barışın tahsis edilmesini istiyoruz, elimizden gelen desteği vereceğimizi teyit ettim. Kolaylaştırıcı ve arabulucu rolümüzün devam ettiğini söyledim. Cumhurbaşkanlarımız yakın zamanda Soçi'de bir araya gelecek. Bu görüşme liderlerimizin görüşmesine bir hazırlık niteliğindeydi. Genel bir değerlendirme yaptık.

Haberin Devamı

İşbirliğimizi ilerletmek için neler yapabileceğimizi ele aldık. Ülkelerimiz açısından önem taşıyan Suriye, Afrika, Kafkasya'daki perspektiflerimizi karşılaştırdık. Yarın Sayın Şoygu ile bir araya geleceğim.

Türkiye tahıl anlaşması için yoğun bir çaba gösteriyor. Tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçmesi için görüşmeler yapılıyor. Burada özellikle BM'nin yoğun bir faaliyeti var.Rusya'nın taleplerini daha iyi anlamaya çalışan bir süreç var. İlk uygulama dönemindeki aksaklıkların bu dönemde olmaması için neler yapılabilir bununla ilgili yürütülen bir çalışma var. Çok fazla teknik detay var.Biz bugün teknik detaylara girip liderlerimize sunacağımız brifingin hazırlığını yaptık. Bu konudaki çabalarımız sürecek.

Lavrov konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Güncel bölgesel konular hakkında ayrıntılı değerlendirme yaptık. Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi konuşuldu. Ankara ve Şam'ın diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmesi için atılacak ek adımlar konuşuldu.

Ermenistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi de değerlendirildi. Ermenistan-Azerbaycan-Rusya arasında varılan anlaşmalara göre çatışma sonrası yeniden yapılanma söz konusuydu. Türkiye bu konuda pozitif bir rol oynuyor.

Haberin Devamı

Ukrayna'daki son durumu da ele aldık. Putin defalarca net bir şekilde ifade etti. Bütün sorunların çözümlenmesine yönelik tedbirler alınacak, yerine getirilmemiş yükümlülüklerin yerine getirilmesini istiyoruz. BM'nin girişimlerini takdir ediyoruz.

Türkiye'nin dış politika yaklaşımını takdirle karşılıyoruz. Batılı ülkeler şüphe altında bırakmak istiyor. Aynı zamanda Rus enerji kaynakları konusunda uzun vadeli tedarikler ve indirimler yapıyoruz.

Tahıl anlaşması için bahsettiğimiz bütün güvenceler, ki bu güvenciler önceki anlaşmada yer almıştı. BM'nin çabalarını destekliyoruz. Guterres ile görüştük. Dürüstçe ifade ettik, bu mesajlarda tek bir güvence yok. Sadece vaatler var. Rus tahıl ve gübrenin ihracatına Batı engel oluyor. BM bir şey yapamaz sadece Batı'dan istekte bulunabilirler. Güvence gelirse hemen yarın uygulayabiliriz, ama güvence olmadan olmaz.

Haberin Devamı

Batı basını bunu körüklüyor. Burada ortaya çıkan durum abartılıyor. Bazen fiyatlar inip çıkıyor ama genel olarak 2021 yılı rakamlarından daha yüksek rakamlar yok.