Dünya Batı'dan Ukrayna hamlesi! Yeni teknoloji ile donatılacak

Batı'dan Ukrayna hamlesi! Yeni teknoloji ile donatılacak

Paylaş
Batı'dan Ukrayna hamlesi! Yeni teknoloji ile donatılacak

Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonunun daha uzun bir süre devam edeceğini öngören bazı ülkeler, Kiev yönetiminin elindeki eski Rus silahlarını modernleriyle değiştirme için çalışma başlattı.

Rusya, her ne kadar bazı birliklerini geri çekmiş gibi görünse de, Kremlin'in Ukrayna'yı işgale yönelik hedefinden caydığı yönünde bir işaret görünmüyor. Nitekim Rusya'nın, Ukrayna'daki savaşı farklı cephelerden yürütmeye devam ettiği, belli bir süreyi hazırlık olarak geçirip, daha yoğun saldırılarla geri dönmeyi planladığı artık pek çok ülke tarafından da tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Bir yandan savaşın aylar hatta yıllar sürebileceğine ilişkin tahminler diğer yandan da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve kabinesinin başta NATO olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'den silah yardımı talebi, farklı yönde bir hazırlığı gündeme getirmiş. Nitekim Bloomberg'ün haberine göre, halen Ukrayna'ya silah ve teçhizat yardımlarını sürdüren bazı ülkeler, savaşın uzaması ihtimaline karşılık, Ukrayna'yı eski teknolojili Rus silahlarından kurtarıp, yeni teknolojili NATO uyumlu silahlarla donatmaya başladı.

NATO STANDARTLARINA ULAŞTIRILACAK

Bugüne kadar NATO müttefikleri ve diğer ülkeler, Ukrayna'ya ağırlıklı olarak S-300 gibi envanterlerinde bulunan eski Rus silahlarını göndermeye devam etseler de, bazı ülkelerin, ülke dışında bulunan Ukrayna askerlerini yeni nesil silahları kullanabilecek hale getirmek amacıyla eğitim programları başlatacağı belirtiliyor. G7 ve NATO üyesi ülkeler arasında yürütülen görüşmelere tanıklık eden bazı kaynaklara göre, bu çabaların hedefi, İttifak'a alınması konusunda çekingen davranılan Ukrayna'nın, silahlanma konusunda NATO standartlarına ulaştırılması. Elbette Avustralya, ABD gibi ülkeler, Ukrayna'ya kendi ürettikleri modern silahları göndermeye önceden başlamış durumda. Bu nedenle de, özellikle tanksavar ve benzeri modern silahlar için Ukrayna içinde eğitimler verenlere rastlamak mümkün. Zira eğitim konusu, en az silahların gönderilmesi kadar önemli.

Haberin Devamı

 

EĞİTİM SORUNU

Hafta içinde NATO toplantılarına katılmak için Brüksel'de bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, uçaksavar, zırhlı araçlar, tank gibi silahlara ihtiyaçları olduğunu söylerken, savaşın başlarında bir ülkeden gelen en son teknolojiye sahip silah ve ekipman yardımı teklifini, askeri personelin bu silahlar için en az iki hafta eğitime alınması gereği yüzünden reddetmek zorunda kaldıklarına da değindi. Kuleba, ülke veya silah adı vermekten kaçındı.

Bloomberg’ün haberine göre tüm bu çabalar, Moskova’nın dikkatinden kaçmıyor. Nitekim geçen ay Rus füzeleri, Ukrayna’nın batısındaki Lviv’de bulunan, Polonya sınırı yakınlarındaki bir askeri eğitim merkezini vurdu. Bu merkezde ABD ve diğer ülkelerin Ukrayna askerlerine eğitimler verdiği hatırlatılıyor.

Haberin Devamı