Dünya Beyin yiyen amip alarmı! Sahil kapatıldı

Beyin yiyen amip alarmı! Sahil kapatıldı

Paylaş
Beyin yiyen amip alarmı! Sahil kapatıldı

ABD Güney Iowa'daki bir plajda denize giren kadın, beyin yiyen amip nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kadının enfeksiyona maruz kalmasının ardından plaj kapatıldı.

İsmi açıklanmayan Missouri'den bir kadın olan yüzücü, Taylor County'deki halka açık plajı olan gölde yüzdü. Ancak talihsiz kadın, 'beyin yiyen amip' olarak bilinen Naegleria fowleri bakterisine maruz kalınca hastaneye kaldırıldı. Gölün plajı kapatıldı. Enfeksiyonun kaynağının göl olup olmadığını belirlemek için testler yapacak.

Haberin Devamı

Missouri Sağlık ve Kıdemli Hizmetler Departmanı sözcüsü Lisa Cox, "Halk sağlığı uzmanları, gölün muhtemel bir kaynak olduğuna kuvvetle inanıyor, ancak soruşturmayı bu doğrulanmadı" dedi. 

SU KAYNAKLARI TEST EDİLİYOR

Cox, yetkililerin Missouri'deki diğer su kaynaklarını da incelediklerini ifade etti.

Göller, nehirler ve göletler gibi ılık tatlı sularda yaygın olarak bulunan amip, birincil amebik meningoensefalit (PAM) adı verilen bir beyin enfeksiyonuna neden olabilir. Semptomları ise; ateş, bulantı, kusma, boyun tutulması, nöbetler ve halüsinasyon.

Naegleria fowleri enfeksiyonu, bu amipi içinde barındıran suyun burun yoluyla vücuda girmesiyle meydana gelir. Amip burundan beyne kadar giderek beyin dokusunu yok eder. Ancak suyu yutmak bulaşa neden olmaz. 

Haberin Devamı

NADİR GÖRÜLÜYOR

Sağlık yetkilileri, enfeksiyonun son derece nadir olduğunu söyledi. 1962'den beri, Amerika Birleşik Devletleri'nde teşhis edilen yalnızca 154 bilinen vaka var.

2012 ve 2021 yılları arasında ABD'de 28'i eğlence sularından bulaşan sadece 31 enfeksiyon bildirildi.

Missouri yetkilileri, enfeksiyonun kişiden kişiye yayılmadığını söyledi.