Dünya Biden'ın füzeleri, Putin'i kızdırdı

Biden'ın füzeleri, Putin'i kızdırdı

Paylaş
Biden'ın füzeleri, Putin'i kızdırdı

ABD Başkanı Biden, işgalci Rus ordusuna ait stratejik hedeflerin daha isabetli şekilde vurulması için Ukrayna’ya yüksek teknoloji füze göndermeye karar verdi. Rusya, bu adımı ‘yangına körükle gitmek’ şeklinde nitelendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, New York Times gazetesi için kaleme aldığı yazıda, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın diplomasi yoluyla sona ereceğini söyledi. Ancak Ukrayna’ya cephede savaşabilmesi ve müzakere masasında mümkün olan en güçlü pozisyonda olabilmesi için daha fazla silah verilmesi gerektiğini dile getiren Biden, “Ukrayna’ya savaş alanındaki kilit hedefleri daha isabetli bir şekilde vurmalarını sağlayacak daha gelişmiş füze sistemleri ve mühimmat sağlamaya karar verdim” dedi.

Haberin Devamı

KREMLİN’DEN SERT TEPKİ

Biden, “Şu anda Rusya’nın Ukrayna’da nükleer silah kullanma niyetinde olduğuna dair hiçbir belirti görmüyoruz ancak Rusya’nın ara sıra nükleer kullanma söylemi bile tehlikeli ve son derece sorumsuzca” ifadelerini kullandı. Biden’ın açıklamaları Rus lider Vladimir Putin’i kızdırdı. Kremlin’den yapılan açıklamada, “ABD’nin kasıtlı bir şekilde yangına körükle gittiğine inanıyoruz. ABD’nin silah tedariki, Kiev’in barış görüşmelerine olan arzusuna katkıda bulunmuyor” denildi.

HIMARS FÜZELERİ NEDEN ÖNEMLİ?

ABD Başkanı Joe Biden’ın onay verdiği Ukrayna’ya yönelik gelişmiş silah yardımı paketi içinde yer alan çok namlulu Himars füze sistemleri tartışmaların merkezinde.

Himars füzelerinin Rus ordusunun tedarik depolarını hedef alarak, işgalcilerin lojistik ağına ağır darbe vurabileceği belirtiliyor. Bu füzeler menzil ve isabet oranı açısından şu an savaş cephesinde iki tarafın da kullandığı çok namlulu füze sistemlerinden daha üstün.

Haberin Devamı
  • Himars füzelerinin birim maliyeti yaklaşık 5 milyon dolar.
  • ABD’nin Ukrayna’ya kaç adet füze bataryası göndereceği açıklanmadı.
  • Füzelerin menzili yaklaşık 80 kilometre.
  • Himars füzeleri yalnızca 3 personel ile ateşlenebiliyor.
  • Fırlatıcılar daha gelişmiş model füzeleri de ateşleyebiliyor.

RUSYA HEMEN NÜKLEER TEHDİDİ MASAYA SÜRDÜ

Batı ülkelerinin Ukrayna’yı desteklemesi üzerine Rusya lideri Vladimir Putin, nükleer silah tehdidini masaya sürmüştü. Nükleer saldırı için kullanılacak askeri Stratejik Füze Kuvvetleri’ne teyakkuza geçme talimatı verilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yeni bir açıklamada, Stratejik Füze Kuvvetleri’ne bağlı birliklerin, kıtalararası balistik füze sistemi Yars ile muharebe devriye rotalarında tatbikat gerçekleştirdiği ifade edildi.