Dünya Bir aydır bitmeyen katliam

Bir aydır bitmeyen katliam

Paylaş
Bir aydır bitmeyen katliam

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısına anında karşılık veren İsrail, Gazze’yi 1 aydır aralıksız bombalıyor. Gazze’ye karşı ‘toplu cezalandırma’ politikası uygulayan İsrail’in saldırılarında 4 bin 104’ü çocuk 10 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. İsrail önceki gece Gazze Şehri’ni kuşatmaya alıp ‘kuzey ve güney’ olarak ikiye böldüğünü duyurdu.

7 Ekim’de Hamas, İsrail’e sürpriz bir saldırı düzenlemiş, çoğu sivil 1400’den fazla kişiyi öldürmüştü. İsrail ise anında Gazze’ye attığı roketlerle saldırıya yanıt vermişti. ‘Topraklarını savunduğunu’ iddia eden İsrail, aradan geçen 1 ayda her gün Gazze’ye roket yağdırdı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, önceki gece Gazze Şehrini kuşattıklarını ve kıyı şeridini ikiye böldüklerini açıklayıp “Artık Kuzey Gazze ve Güney Gazze var” dedi. İsrail medyası askerlerin 48 saat içinde Gazze’ye girmesinin beklendiğini bildirdi. İsrail son 24 saatte Gazze Şeridi’nde yaklaşık 450 hedefin vurulduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

AB’DEN 100 MİLYON EURO

İsrail Şifa Hastanesi’nin çatısındaki güneş panellerini vurdu. Güneş panelleri, İsrail’in elektrik ve jeneratörler için yakıt vermediği Gazze’de hastanenin tek enerji kaynağıydı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında 4 bin 104’ü çocuk 10 bin 22 kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatının başlamasından bu yana 30 askerin öldüğünü bildirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin (AB) Gazze’ye yaptığı insani yardımı 25 milyon Euro daha artırarak toplam 100 milyon Euro’ya çıkardığını söyledi.

HER 10 DAKİKADA 1 ÇOCUK ÖLÜYOR

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ofisi (UNRWA), İsrail’in saldırılarıyla Gazze’de yaşanan felaketin korkunçluğunu sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımla duyurdu. UNRWA paylaşımında Gazze’de ortalama her 10 dakikada 1 çocuğun öldüğünü, 2 çocuğun yaralandığını belirtti ve “Çocuklar hedef değildir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD’DEN NÜKLEER DENİZALTI

ABD ordusu, Ohio sınıfı bir nükleer denizaltının Doğu Akdeniz, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Umman Körfezi’nde görev yapmak üzere bölgeye konuşlandırıldığını açıkladı. Denizaltının konumunun alışılmadık bir şekilde kamuoyuna duyurulması, İran’a doğrudan mesaj olarak algılandı. Söz konusu denizaltıların nükleer savaş başlıkları taşıdığı biliniyor. İsrail ise ABD’nin bölgede nükleer denizaltı konuşlandırılmasını ‘caydırıcı ve istikrar sağlayıcı bir faktör’ olarak memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

ACİLEN TAM ATEŞKES

İsrail ile Hamas arasında çatışmaların başlamasından bu yana bölgede olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken önceki gün Filistin’e sürpriz ziyaret düzenlemişti. Blinken’in Filistin’den Türkiye’ye geçmesi bekleniyordu ancak önce yine sürpriz bir ziyaretle Irak’a uğradı. Blinken’in ziyaretinin ardından Irak’taki ABD üssü Ayn el-Esed’e saldırı düzenlendi. Blinken ise Irak ziyaretinin ardından önceki gece Türkiye’ye geldi. Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile dün 2.5 saat görüştü.

PROTESTO DÜZENLENDİ

Haberin Devamı

Fidan görüşmede Blinken’a İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlenmedi. Görüşme sürerken Dışişleri Bakanlığı önünde ABD ve İsrail karşıtı protesto gösterisi düzenlendi. Protestolarda 8 kişi gözaltına alındı. Dış basın, Blinken’in Türkiye’de ‘sıcak karşılanmadığını’ yazdı. İngiliz Guardian Gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Blinken ile görüşmek yerine memleketi Rize’ye gitmeyi tercih ettiğini yazdı.