Dünya Bir jean 10 Km otomobil sürmeye bedel

Bir jean 10 Km otomobil sürmeye bedel

Paylaş
Bir jean 10 Km otomobil sürmeye bedel

Çin’in Guangdong Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, hızlı moda için üretilen yeni nesil jean pantolonlarla geleneksel jeanleri karşılaştırdı.

Yeni nesil bir jean pantolonun, pamuğun yetiştirilmesinden nihai imhasına kadar olan yaşam döngüsü analiz edildi. Buna göre yeni nesil bir jean pantolonu sadece bir kez giymekle 10 kilometre otomobil sürmek, çevre kirliliği açısından eşdeğer bir zarar yaratıyor. Yeni nesil bir jean, sadece yedi kez giyiliyor. Gelenekseller ise ortalama 120 kez.

Haberin Devamı

2.5 KG KARBONDİOKSİT

Hızlı modada satılan jean pantolonlar, giyme başına 2.5 kg karbondioksit üretiyor. Hızlı moda jeanler, ortalama 120 kez giyilen geleneksel moda jeanlerden yüzde 95-99 daha büyük karbon ayak izine sahip. Bu toplam karbon ayak izinin yüzde 48’i, satın alındıktan sonra kot pantolonun yıkanması, kurutulması ve ütülenmesinden kaynaklanıyor. Geleneksel modanın aksine, hızlı modadaki emisyonların büyük çoğunluğu jean pantolon ve elyaf üretiminden kaynaklanıyor ve toplam emisyonların yüzde 70’ini oluşturuyor.