Dünya Bir sigara yaktı, 66 kişiyi canından etti

Bir sigara yaktı, 66 kişiyi canından etti

Paylaş
Bir sigara yaktı, 66 kişiyi canından etti

2016’da Girit açıklarına düşerek 66 kişinin ölümüne yol açan yolcu uçağı kazasının, kaptan pilotun kokpitte yaktığı sigara yüzünden yaşandığı ortaya çıktı.

Paris-Kahire seferini yapan EgyptAir şirketine ait uçak, 19 Mayıs 2016’da 56 yolcu ve 10 mürettebat taşıyordu. Girit’in doğusunda denize düşen Airbus 320 tipi uçağın neden düştüğü bir türlü çözülemiyor, teknik arızadan terör saldırısına kadar her ihtimal değerlendiriliyordu. Sonunda kaza gizemini Fransa’da yapılan araştırma çözdü.

Haberin Devamı

134 sayfalık rapora göre önce yardımcı pilot tarafındaki oksijen maskesi kazadan üç gün önce değiştirilmişti. Ancak teknik bakım görevlisi, oksijen maskesinin anahtarını ‘acil durum’ pozisyonunda bırakmıştı.

OKSİJEN SIZINTISI

Bu da sefer sırasında kokpite oksijen sızmasına yol açtı. Kokpitteki sesleri kaydeden kara kutuda sızıntı sesleri de tespit edildi. Sızıntı yaşanırken kaptan pilot Mohamed Said Ali Ali Shoukair sigara içiyordu. Sigaranın kıvılcımıyla oksijen alev alınca kokpitte yangın çıktı. 11 bin 300 metre irtifada seyrettiği için alevler daha hızlı yayıldı.

O andan sonra uçak kontrolden çıktı ve çakıldı. Kazanın yaşandığı yıla kadar Mısırlı pilotların kokpitte sigara içmesi yasak değildi. Daha önce kazanın kokpitteki akıllı telefonun fazla ısınarak yanmasından çıktığı ihtimali üzerinde duruluyordu.

Haberin Devamı