Dünya Bolsonaro’nun destekçileri şehri savaş alanına çevirdi

Bolsonaro’nun destekçileri şehri savaş alanına çevirdi

Paylaş
Bolsonaro’nun destekçileri şehri savaş alanına çevirdi

Brezilya'da Ekim ayında yapılan başkanlık seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro’nun destekçileri başkent Brasília'da Kongre, Başkanlık Sarayı ve Yüksek Mahkeme'yi bastı.

Polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Güvenlik güçleri daha sonra tüm binalarda kontrolü sağladı. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, "fanatik faşistler" olarak nitelendirdiği eylemcilerin tespit edilip yargılanarak cezalandırılacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ülkede Ekim ayında yapılan seçimler sonrası Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva geçen hafta yemin ederek göreve başladı.

Seçim sonuçlarını kabul etmeyen Bolsonaro taraftarları aylardır Kongre binası önünde eylemdeydi. Bu gruplar orduya da darbe çağrısı yapıyordu.

Bazı Bolsonaro taraftarları bu yönde bir delil olmamasına karşın seçimlerde hile yapıldığına inanıyor.
Baskınlar sırasında Devlet Başkanı Lula, Sao Paolo'da bulunuyordu.


EN 200 GÖZALTI

Başkent polisi saldırı sonrası Kongre binasında güvenliğin yeniden sağlandığını duyurdu. Göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullanıldı. En az 200 saldırganın gözaltına alındığını bildiriliyor. CNN Brezilya televizyonu da başkent valisinin görevden alındığını aktardı.

Haberin Devamı

Brasília Valisi Ibaneis Rocha, baskınla biten 8 kilometrelik protesto yürüyüşünü engelleyemediği için özür açıklaması yapmıştı.

Binanın içinden gelen görüntülerde, duvarlara yazılar yazıldığı görülüyor. Benzer şekilde basılan başkanlık sarayınının bir bölümünün de harabeye çevrildiği aktarılıyor.

BBC’ye konuşan Brasilian Report yayın organından Euan Marshall başkentte böyle bir olayı engelleyecek bir polis varlığı olmadığını söyledi.

Ulusal Muhafızlar da düzeni yeniden sağlamak için devreye sokuldu. Devlet kurumlarının yer aldığı başkentin merkezi sivillere 24 saat için kapatıldı.

Bolsonaro, Ekim ayının sonunda yapılan seçim sonuçlarını kabul etmeyi reddediyordu. Lula’nın yemin törenine de, gelenek olmasına karşın katılmadı ve ülke dışına çıktı.


TRUMP'A YAKINLIĞI İLE BİLİNİYOR

67 yaşındaki Bolsonaro, eski ABD Başkanı Donald Trump’a olan yakınlığı ile de biliniyor. 

Brezilya’da yaşananlar Trump’ın seçimi kaybetmesi sonrası 6 Ocak 2021’de Washington DC’de yaşanan Kongre baskını ile büyük benzerlikler gösteriyor.

Lula daha önce hakkındaki bir yolsuzluk dosyasından tutuklanmış ve seçime girmesi engellenmişti. Fakat bu dosyadan 2021’de aklandı.

Bolsonaro taraftarları Lula'nın aklanmasını kabul etmiyor ve tutuklanmasını istiyor. (BBC TÜRKÇE)

FEDERAL MÜDAHALE KARARI

Brezilya’da Pazar günü eski Başkan Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre binasını, Federal Yüksek Mahkeme genel kurulunu ve Planalto Sarayı'nı işgal ederek çevreye zarar vermesi sonrası Başkan Luis Inacio Lula da Silva başkent Brasilia’ya federal müdahale kararı aldıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Başkan Lula açıklamasında ayrıca olaylardan sorumlu olanların tespit edilerek cezalandırılacağını ifade ederken “Demokrasi insanların kurumlara saygı duymasını gerektirir. Bugün başkente gidenleri kimin finanse ettiğini öğreneceğiz ve hepsi kanun önünde hesap verecek.” dedi.

Başkan Lula imzalı kararnamede başkentin geçici hükümetinin başına Brezilya Adalet Bakanlığı Genel Sekreteri Ricardo Cappelli getirildiği ve Devlet Başkanına bağlı olarak hizmet edeceği bildiriliyor.

GÜVENLİK BAKANI GÖREVDEN ALINDI

Başkent Valisi Ibaneis Rocha, gerçekleşen olaylarda sorumluluğu bulunduğu sebebiyle Başkent Brasili Güvenlik Bakanı Anderson Torres’in görevden alındığını duyurdu. Torres’in eski Başkan Jair Bolsonaro ile birlikte ABD’de bulunduğu bildirilirken, olaylar sırasında görgü tanıkları başkent yönetimindeki polislerin baskına müdahalede bulunmadıklarını ve bazı polislerin fotoğraf çektiğini ifade etmişti.

Haberin Devamı