Dünya Brezilya'nın yeni başkanı belli oldu!

Brezilya'nın yeni başkanı belli oldu!

Paylaş
Brezilya'nın yeni başkanı belli oldu!

Brezilya’da bu pazar günü yapılan ikinci tur başkanlık seçimlerinde sandık çıkış anketlerine göre belirlenen ilk sonuçlarla Lula ülkenin yeni başkanı olarak seçildi.

Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi’nden (TSE) alınan bilgiye göre ülke genelindeki sandıkların yüzde 98,61’inin açılmasının ardından İşçi Partisi adayı Luiz Inacio Lula da Silva oyların yüzde 50,82’sini alarak başkanlık seçimini kazandı. İlk sonuçlara göre ikinci olan mevcut başkan ve Liberal Parti adayı Jair Messias Bolsonaro ise seçimi kaybetti.

Haberin Devamı
Brezilya’da Luiz Inacio Lula da Silva başkanlık seçimlerini kazandı Brezilya’da bu pazar günü yapılan ikinci tur başkanlık seçimlerinde sandık çıkış anketlerine göre belirlenen ilk sonuçlarla Lula ülkenin yeni başkanı olarak seçildi.

YÜKSEK KATILIM ORANI

Ülkede son yapılan anketlerin sonuçlarına göre her iki adayın da kazanma ihtimalinin bulunduğu seçimlere halk büyük ilgi gösterdi. Seçmen sayısının 156 milyonu aştığı ülkede 124 milyondan fazla vatandaş oy kullandı.

Seçimler öncesi her iki adayın da birbirlerine karşı saldırgan tutumu seçmenler arasında da kutuplaşmaya neden oldu. Son günlerde artan enflasyon ve yoksullukla mücadele edilen ülkede seçim öncesi karşı gruplar arasında gerginlikler kaydedildi.

GERGİNLİK SEÇİM GÜNÜ DE SÜRDÜ

Gergin ortam seçim gününe de yansırken Luiz Inacio Lula da Silva, ülkenin kuzeydoğu kesimlerinde Brezilya Federal Otoyol Polisi’nin (PRF) kendi seçmenlerini taşıyan otobüsleri durdurarak seçim merkezlerine ulaşmalarını engellediğini iddia etti.

Haberin Devamı

Seçimleri yöneten Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) ise olayla ilgili açıklama yaparak hiçbir vatandaşın oy kullanma hakkının engellenmediğini bildirirken, Federal Otoyol Polisi (PRF) ise mahkeme kararlarını uyguladıklarını söyledi.

Bugün seçimleri kazanan Luiz Inacio Lula da Silva daha önce Ocak 2003 ile Ekim 2010 tarihleri arasında da iki dönem Brezilya Devlet Başkanlığı yapmıştı.

IRKÇILIK VE AYRIMCILIĞA KARŞI POLİTİKA İZLEYECEK

Sonuçlar daha önce 8 yıl devlet başkanlığı yapan Lula’nın destekçileri tarafından büyük coşkuyla karşılanırken, yeniden başkan seçilen Lula galibiyetinin ardından yaptığı konuşmada birlik mesajları verdi. Konuşmasında seçimlerin tek galibinin Brezilya halkı olduğunu ifade eden Lula, sadece kendisine oy verenlerin değil, 215 milyon Brezilyalı’nın başkanı olacağı sözünü verdi. Başkanlık koltuğuna oturacağı 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren ırkçılık ve ayrımcılığa karşı bir politika izleyeceğini ve kadına yönelik şiddetle mücadele edeceğini belirten Lula, “Ülkede yaşayan beyazlar ve siyahların aynı hak ve fırsatlara sahip olması gerekiyor. Ancak bu şekilde barış, demokrasi ve fırsatlarla dolu, eşitlikçi bir Brezilya inşa edebiliriz” diye konuştu.

Ayrıca iklim değişikliği ile mücadele ve Amazon Ormanları’nı koruma konusunda da çalışacağını belirten Lula, ülkede son yıllarda artan yoksulluk ve açlığa da değinerek, “Eğer tüm dünyaya gıda ihraç edebiliyorsak tüm Brezilyalıların kahvaltı, öğle ve akşam yemeği yemesini de sağlamalıyız. Bu benim en büyük vaadimdir” dedi.

Haberin Devamı

Lula konuşmasında, 2018 yılında hapse atıldığına ve 19 ay sonunda Yüksek Mahkeme tarafından aklanarak özgür bırakılmasına da atıfta bulunurken, “Beni diri diri gömmeye çalıştılar, ama işte buradayım” ifadelerini kullandı.

LULA'YA TEBRİK MESAJLARI

Lula’nın galibiyeti Latin Amerika’nın diğer solcu hükümet başkanları tarafından da sevinçle karşılandı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ve Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Lula’ya ilk tebrik mesajı gönderenler arasında yer aldı.

BOLSONARO SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Seçimleri kaybeden Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise şu ana kadar seçimle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Lula’nın yeni başkan olarak onay alacağını garanti etti.

Haberin Devamı

Öte yandan, ilk sonuçların belli olması üzerine açıklama yapan Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı Alexandre de Moraes, seçim sonuçlarına itiraz edilme ihtimalinin bulunmadığını ifade ederek, Lula’nın 17 Aralık tarihinde seçilmiş devlet başkanı olarak onay alacağını ve 1 Ocak 2023 tarihinde de göreve başlayacağını garanti etti.