DünyaBu karar çok tartışılır

Bu karar çok tartışılır

Paylaş
Bu karar çok tartışılır

Kanada Ontario’da birkaç hafta ömür biçilen ve acil nakil olması gereken Amanda Husk’a bulunan karaciğer, kadının alkol bağımlısı olması nedeniyle doktorlar tarafından reddedildi. Uzmanlar “Size yepyeni bir karaciğer verebiliriz, ancak karaciğerinizin iflas etmesine yol açan koşulları değiştirmiyorsanız neye yarar!” açıklaması yaptı.

Kanada Ontario’da karaciğer yetmezliğinden ölmek üzere olan Amanda Husk’a (36) partneri Nathan Allen tarafından teklif edilen kısmi karaciğer nakli, kadının alkol bağımlısı olması ve bekleme listesindeyken içki içtiği gerekçesiyle reddedildi. 3 aydır yaşam destek ünitesine bağlı olan Amanda Husk’a tedavi gördüğü University Health Network’teki doktorlar sadece birkaç haftalık yaşam süresi biçiyor. Amanda Husk yeni karaciğer nakledildikten sonra bir bağımlılık programına girmeyi kabul ediyor fakat doktorlar bunu yeterli görmüyor.

Haberin Devamı

‘ŞANSLIYSA 1 AY’

Nathan Allen’ın bir sonraki eylem planı Amanda Husk’ı naklin mümkün olabileceği Avrupa’ya götürmeye çalışmak, ancak genç kadının o kadar uzun süre hayatta kalamayacağından korkuyor. Tedavinin 300 bin dolara mal olabileceğini açıklayan Nathan Allen, “Geçen hafta bize birkaç haftası kaldığı, çok şanslıysa belki bir ay yaşayabileceği söylendi” dedi. Amanda Husk genç yaşta içmeye başlamış ve bağımlılığını kontrol altına almak için mücadele etmişti. Araştırmalara göre; alkole bağlı karaciğer hastalığı nedeniyle nakil yapılan her 10 kişiden 1’i tekrar içki içmeye başlıyor.

45 BİN KAYIP

2010’da aynı gerekçeyle karaciğer nakli reddedilen Mark Selkirk ölmüştü. Eşi Debra Selkirk, Amanda Husk kararını “İnsanlar egzersiz yapmadıkları, yeterince uyumadıkları ya da doktor tavsiyelerine uymadıkları için geri çevrilmiyor. Fakat Amanda Husk’ın durumunda ‘Doktorun tavsiyesine uymadın, bu yüzden sana yardım etmeyeceğiz’ denildiğini görüyorsunuz” diyerek eleştirdi. Amanda Husk’un vakasında yer almayan karaciğer nakli cerrahı Dr. Saumya Jayakumar “Size yepyeni bir karaciğer verebiliriz, ancak karaciğerinizin iflas etmesine yol açan koşulları değiştirmiyorsanız, size gerçekten bir hizmette bulunmuş olur muyuz?” dedi. 2022’de sadece ABD’de alkol nedeniyle 45 binden fazla karaciğer hastalığına bağlı ölüm gerçekleşti.

Haberin Devamı