Dünya Büyük birader uzayda

Büyük birader uzayda

Paylaş
Büyük birader uzayda

Uzaydan herhangi bir yerde herkesi yakınlaştırabilen uydu 2025’te fırlatılacak. Uydu, George Orwell’ın kurgusal romanında, tele ekranlar aracılığıyla tüm toplumu izleyen ‘Büyük Birader’i anımsatıyor.

ABD merkezli teknoloji şirketi Albedo’nun geliştirdiği uydu, uzaydan insanları veya araç plakalarını yakınlaştırabilecek kadar yüksek görüntüleme kalitesine sahip. Uydunun gelecek yıl fırlatılması ve Dünya yüzeyinden 160 kilometre uzakta, alçak yörüngeye oturması bekleniyor. Uydunun amacı ise afet bölgelerini haritalamaya yardımcı olmak ve hayat kurtarıcı önlemler geliştirilmesini sağlamak. Ayrıca ABD’nin ulusal güvenliğine yönelik potansiyel tehditleri izlemesine yardım etmek için şirket, ABD istihbaratıyla da anlaşma imzaladı.

Haberin Devamı

10 CM’LİK GÖRÜNTÜ

Şirketin uyduları, insan saçının binde biri büyüklüğünde parlatılmış teleskop aynaları ile sadece 10 santimetre çapında görüntüler oluşturacak. Şirket yetkilileri, yüz tanıma teknolojisinin kullanılmayacağını söylüyor. Ancak gizlilik uzmanları, ‘her hareketi gözetleyebilme yeteneğine sahip’ bu uydudan endişeli. Uydu, akıllara George Orwell’ın ‘Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ eserindeki ‘Big Brother’ (Büyük Birader) karakterini getirdi. Kurgusal kitaptaki toplumsal sistemin gözü olan Büyük Birader, diktatörlüğü ve gözetleyici yönetimleri temsil ediyor.

 Albedo uyduları, bir nesnenin pasif mi yoksa aktif mi olduğunu ve hareket edip etmediğini belirlemek için Gece Termal Kızılötesi Görüntüleme kullanıyor.

Haberin Devamı