Dünya Buzul altında 'yeni dünya' keşfedildi

Buzul altında 'yeni dünya' keşfedildi

Paylaş
Buzul altında 'yeni dünya' keşfedildi

Antarktika’da iklim krizi nedeniyle eriyen buz kütlesini incelemek üzere araştırma yapan bir grup bilim insanı yeni bir ekosistem keşfetti. Bu ekosistem, yakın zaman öncesine kadar buzlarla kaplı bölgede buzun 500 metre altında bir oyukta bulundu. Yeni Zelandalı araştırmacılar, burada karidese benzer eklembacaklı canlılar sürüsüyle karşılaşan ilk insanlar oldu.

Yeni Zelandalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, dünyanın güney kutbundaki Antarktika’daki Ross Buz Sahanlığı’nın 500 metre altında “gizli bir ekosistem” keşfetti. Yeni Zelanda’da Wellington, Auckland ve Otago kentlerindeki üniversitelerden bilim insanlarıyla Ulusal Su ve Atmosfer Enstitüsü’nden (Niwa) ve Jeolojik ve Nükleer Bilimler’den araştırmacılar, haliçlerin iklim kaynaklı buz sahanlığı erimesinde nasıl bir rol oynayabileceğini araştırdıkları sırada söz konusu keşfe imza attı.

Haberin Devamı

Uzmanlar, araştırma için buzu delerek sahanlığın altındaki nehre girdiklerinde kameralarının amfipotlar, ıstakozlar, yengeçler ve akarlarla aynı soydan gelen, küçük karides benzeri canlılar tarafından kuşatıldığını söyledi.

EKLEM BACAKLILAR

Niwa’dan Craig Stevens, “Bir süre kamerada bir sorun olduğunu düşündük, ancak odak iyileştiğinde 5 mm civarında bir eklem bacaklı sürüsü fark ettik. Buz sahanlığının diğer kısımlarında deneyler yaptık ve bu sefer büyük sürprizler ortaya çıktı” dedi. Projeye liderlik eden ve Ross Buz Sahanlığı’nın uydu görüntülerini incelerken söz konusu halici ilk fark eden kişi olan Wellington’daki Victoria Üniversitesi’nden Huw Horgan, bilim insanlarının bir süredir Antarktika buz tabakalarının altındaki gizli tatlı su gölleri ve nehirler ağının farkında olduklarını ancak henüz doğrudan araştırma yapılmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Horgan, “Bu nehri gözlemlemek ve örneklemek, gizli bir dünyaya ilk giren kişi olmak gibiydi” diye konuştu. Buz sahanlığının altındaki suyu benzersiz kılan şeyi araştıran bilim insanları, canlıların davranışlarını gözlemlemek için nehre aletlerin bırakıldığını söyledi.