Dünya Canlı anlatım | Rusya'nın Mariupol'u alma yöntemi: Açlık taktiği

Canlı anlatım | Rusya'nın Mariupol'u alma yöntemi: Açlık taktiği

Paylaş
Canlı anlatım | Rusya'nın Mariupol'u alma yöntemi: Açlık taktiği

Rusya, Ukrayna’da kuşatma altında tuttuğu Mariupol’dan sivillerin çıkmasına izin vermiyor. Şehre gönderilen gıda malzemelerinin girişini de engelliyor. Mariupol Milletvekili Dmytro Gurin, Rusya’nın şehri aç bırakarak teslim olmaya zorladığını öne sürdü. 28'inci gününde, dakika dakika Rusya - Ukrayna savaşından son gelişmeler...

Ukrayna’ya yönelik işgal girişiminde Rusya, kuşatma altında tuttuğu Mariupol kentinde yaşayanların teslim olması için 05.00’e kadar süre verdiğini duyurdu. Açıklamada “Silahını bırakan herkesin Mariupol’dan güvenli geçişi garantilidir” denildi. Ukrayna ise bu çağrıyı reddetti. Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, sivillerin tahliyesi için 8 insani koridor üzerinde anlaşmaya varıldığını, ancak anlaşmanın Mariupol’u kapsamadığını açıkladı. Mariupol Milletvekili Dmytro Gurin, Rusya’nın kuşatma altındaki kenti teslim olması için aç bırakmaya çalıştığını öne sürdü. Kentte 300 bin kişinin olduğunu söyleyen Gurin “Ruslar insani koridor açmıyor, insani yardım konvoylarının şehre girmesine izin vermiyor. Artık açıkça görüyoruz ki Rusların amacı, diplomatik süreçte pozisyonlarını güçlendirmek için şehirde açlık yaratmaya çalışmak” dedi. Her 10 dakikada bir şehre bomba düştüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Şehirde yaşayanlar marketleri yağmalayarak karnını doyurmaya çalışıyor. Yunanistan Mariupol Başkonsolosu Manolis Androulakis özel operasyonla Ukrayna’dan tahliye edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy, Amerikan CNN televizyonuna verdiği röportajda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakerelere hazır olduğunu söyledi. Kremlin ise iki liderin görüşmesi için henüz yeterli zemin oluşmadığını açıkladı. Önceki gün İsrail parlamentosuna hitap eden Zelenskiy konuşmasına İsrail eski Başbakanı Golda Meir’in “Yaşamak istiyoruz ama komşularımız bizi ölü görmek istiyor” sözlerine yer verdi. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı Nazilerin İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudileri yok etmek için yaptığı ‘Nihai Çözüm’ planını uyguladığını savunan Zelenskiy “Ruslar, Nazi Partisi’nin terminolojisini kullanıyor. Naziler ‘Yahudi sorununun nihai çözümü’ diyordu. Moskova’da ‘nihai çözüm’ terimini kullanıyor” dedi.

Haberin Devamı
Zelenskiy: Putin ile ilk görüşmemde Kırım ve Donbass konusunu gündeme getirmeye hazırım Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy batılı medya kuruluşlarına verdiği röportajda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi durumunda Kırım ve Donbass konusunu görüşmeye hazır olduğunu belirterek, Rusya’nın Kırım ve Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk ve Luhansk’ı talep etmesine ilişkin konulara değindi.

‘PUTİN, UKRAYNALILARI SİBİRYA’YA SÜRÜYOR’

Rusya lideri Putin, Ukraynalılara yönelik İkinci Dünya Savaşı’ndaki gibi soykırım uygulamakla suçlanıyor. İngiliz Daily Mail gazetesine göre Ukrayna’dan Rusya’ya tahliye edilen siviller, eleme merkezlerinde toplandıktan sonra cep telefonu ve kimlik belgelerine el konarak Sibirya’nın uzak kentlerine yollanıyor.
Ukrayna’nın Mariupol belediye konseyi, birkaç bin kişinin Rusya’ya götürüldüğünü sonra da bedava çalışmak üzere ücra kentlere sürüldüğünü iddia etti. AB Dışişleri Temsilcisi Josep Borell dün AB toplantısı öncesinde “Mariupol’da olanlar büyük bir savaş suçu. Her şeyi yıkmak, bombalamak ve herkesi öldürmek. Bu çok dehşet verici” diye konuştu.

Zelenskiy'den yeni Rusya açıklaması Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD basınına verdiği röportajda, “Rusya ile müzakerelere hazırız” ifadelerini kullanarak, “NATO üyesi olsaydık savaş çıkmazdı” dedi.

Rusya - Ukrayna savaş canlı anlatım...

02.18: ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'nın savunma konumundan hücum konumuna doğru ilerlemekte olduğunu belirterek, "Ukrayna'nın saldırıda ilerlediğini görüyoruz" dedi.

01.58: Rusya Savunma Bakanlığı, bugünkü Rus operasyonlarında Ukrayna’ya ait 83 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.

01.19: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu hafta gerçekleşecek olan G7, NATO ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinde Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanması için çabalayacaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

00.59: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ukrayna meselesine ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Fransa tarafı, Ukrayna’da ateşkesten başka çözümün olmadığını ifade etti.

23.53: Rusya Donanması’na ait savaş gemileri Sivastopal açıklarından Ukrayna’ya füze fırlattı.

23.13: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, "Belarus’un Ukrayna’ya saldırma ihtimali yüksek" açıklamasını yaptı.

22.40: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO Zirvesi için yapacağı Avrupa ziyaretinde NATO liderleri ve müttefikleriyle 3 temel madde üzerine odaklanacağını ifade ederek, "Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımın bir sonraki aşamasının görüşüleceğini" açıkladı.

22.38: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD merkezli CNN televizyonunda Christiane Amanpour'a Ukrayna’daki Rus operasyonları ve gündeme ilişkin röportaj verdi. Röportajın en önemli sorusu Amanpour tarafından, Rusya’nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağı yönünde oldu. Kendilerine yönelik hiçbir tehdidi göz ardı etmeyeceklerini ima eden Peskov, “Ülke varlığına tehdit olursa nükleere başvurulabilir” dedi.

Haberin Devamı

21.42: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 27 gündür devam ederken, Rus ordusu Ukrayna’nın doğusunda Donetsk Oblastı’nda yer alan Kramatorsk şehrini bombaladı. Rus bombardımanı çevrede bulunan siviller tarafından anbean kayıt altına alınırken, Rus ordusunun hedef aldığı noktalar ve can kaybına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

21.08: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, "Rusya, Ukrayna'daki vahşi saldırılarını sürdürmeye devam etse bile asla Ukraynalıların ülkelerini elinden alamayacak" dedi. Sullivan açıklamalarında "Rus ordusu önemli ölçüde düşük performans gösterdi. Yaptırımlar sayesinde Rus ekonomisi sarsıldı, savunma ve yüksek teknoloji sistemleri tıkandı" ifadelerini kullandı.ABD Sullivan, Ukrayna halkı ve askerleri için zorlu günlerin olduğunu belirterek, "Bu savaş kolay ve hızlı bitmeyecek" dedi.

Haberin Devamı

20.58: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Ukrayna’nın Herson kentinde Rus ordusunun engelleri nedeniyle insanlık dramının yaşandığını ifade ederek, “Gıda ve tıbbı malzemeler tükendi sayılır ama Rusya insani koridorlar açıp insanların tahliye edilmesine müsaade etmiyor” dedi.

19.11: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşa değinerek, “Bu saçma savaşı bitirmenin zamanı geldi” dedi.

18.32: Ukrayna’nın Lviv kentinin merkezinde yer alan Katolik kilisesinin içerisinde yer alan heykeller ve tarihi yapılar, herhangi bir saldırı ihtimaline karşı korumaya alındı.

15:30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin, Rusya’nın talepleri konusunda referanduma gidebileceklerini açıklamasının ardından Kremlin’den yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, “Ukrayna egemen bir devlettir ve bir tür iç prosedür olabilir ve olmalıdır. Müzakereler çok ağır ilerliyor. Ama bunun yanında iki delegasyon arasında müzakere aşamasında olan bir madde var. Bu maddelerin detaylarına giremem. Şu anda onları kamuoyuna açıklamanın sadece müzakere sürecine zarar verebileceğine inanıyoruz. Zaten istediğimizden çok daha yavaş ve daha belirsiz gidiyor” ifadelerini kullandı.

"SIRA UKRAYNALI MUHATAPLARIMIZDA"

Rusya’nın önerilerinin yalnızca müzakere heyeti tarafından değil yazılı taslaklar halinde Ukrayna tarafına da sunulduğunu aktaran Peskov, “Müzakere ekibimiz tam yetkiye ve gerekli bilgiye sahip, devlet başkanının gerekli siyasi iradesine sahip. Artık sıra Ukraynalı muhataplarımızda. Müzakere heyetimizin pozisyonunu onlar (Ukrayna heyeti) iyi biliyor. Birkaç gün önce sadece sözlü olarak değil yazılı olarak ta gerekli taslak metinleri Ukraynalılara teslim edildi” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın talepleri konusunda Ukrayna halkının karar vermesi gerektiğini söyleyerek, “Müzakere ekiplerine söylediğim gibi siz tüm bu değişiklikler hakkında bahsederken, onlar tarihi nitelikte olabilir, biz hiçbir yere gidemeyiz, referanduma geleceğiz. Uzlaşma formatına halk karar verecek ama onların ne olacağı ise bizim Rusya ile müzakerelerimizin meselesi olacak. Bu nedenle her halükarda bu yolu halkımızla birlikte yürümeye ve her şeyi yapmaya hazırım” açıklamasını yapmıştı.

15.05 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin, Rusya’nın talepleri konusunda referanduma gidebileceklerini açıklamasının ardından Kremlin’den yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, “Ukrayna egemen bir devlettir ve bir tür iç prosedür olabilir ve olmalıdır. Müzakereler çok ağır ilerliyor. Ama bunun yanında iki delegasyon arasında müzakere aşamasında olan bir madde var. Bu maddelerin detaylarına giremem. Şu anda onları kamuoyuna açıklamanın sadece müzakere sürecine zarar verebileceğine inanıyoruz. Zaten istediğimizden çok daha yavaş ve daha belirsiz gidiyor” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın önerilerinin yalnızca müzakere heyeti tarafından değil yazılı taslaklar halinde Ukrayna tarafına da sunulduğunu aktaran Peskov, “Müzakere ekibimiz tam yetkiye ve gerekli bilgiye sahip, devlet başkanının gerekli siyasi iradesine sahip. Artık sıra Ukraynalı muhataplarımızda. Müzakere heyetimizin pozisyonunu onlar (Ukrayna heyeti) iyi biliyor. Birkaç gün önce sadece sözlü olarak değil yazılı olarak ta gerekli taslak metinleri Ukraynalılara teslim edildi” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın talepleri konusunda Ukrayna halkının karar vermesi gerektiğini söyleyerek, “Müzakere ekiplerine söylediğim gibi siz tüm bu değişiklikler hakkında bahsederken, onlar tarihi nitelikte olabilir, biz hiçbir yere gidemeyiz, referanduma geleceğiz. Uzlaşma formatına halk karar verecek ama onların ne olacağı ise bizim Rusya ile müzakerelerimizin meselesi olacak. Bu nedenle her halükarda bu yolu halkımızla birlikte yürümeye ve her şeyi yapmaya hazırım” açıklamasını yapmıştı.

AHISKA TÜRKLERİ TAHLİYE EDİLDİ

14.33 Mıkolayiv şehrinde yaşanan ve ağır bombardıman nedeniyle haftalardır mahsur kalan Ahıska Türklerinin yardımına Türkiye yetişti. Ahıska Türkleri, Türkiye’nin Odessa Başkonsolosluğu tarafından organize edilen tahliye operasyonu kapsamında özel izin ile bölgeye giren 2 otobüsle tahliye edildi. Yaklaşık 100 kişilik grup önce Odessa'ya ardından otobüslerle Türkiye gelecek

RUSYA'NIN 27 GÜNLÜK KAYBI

13.45 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın savaş sürecine ilişkin kayıplarını açıkladı. Rusya'nın 24 Şubat - 22 Mart tarihleri arasında 15 bin 300 personel kaybettiği belirtilirken, ayrıca 509 tank, bin 556 zırhlı askeri araç, 252 topçu atış sistemi, 80 çok namlulu roketatar, 45 hava savunma sistemi, 99 uçak, 123 helikopter, 35 insansız hava aracı, bin otomobil, 70 yakıt ikmal tankeri, 3 gemi ve 15 özel askeri ekipman imha edildi.

'3 GÜNDEN FAZLA DAYANAMAYACAK'

13. 15 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya ordusunun mühimmatının ve yakıtının bitmek üzere olduğu belirtildi. Açıklamada, "Son 24 saat içinde 1 uçak, 6 insansız hava aracı, 2 helikopter kaybeden düşmanın mühimmatı da tükeniyor. Ordusuna desteğini sağlayamayan düşmanın sorunları devam ediyor. Mühimmatı ve yakıtı 3 günden daha fazla dayanmayacak. Ukraynalı kahramanlar düşmanın 13 saldırısını, 10 tankını, 3 topçu atış sistemini ve 4 aracını etkisiz hale getirdi. Yaklaşık 300 askeri de öldü" ifadeleri kullanıldı.

YENİDEN UKRAYNA'DA

13.00 Ukrayna Savunma Bakanlığı Kiev yakınlarındaki Makariv kasabasının da Rus birliklerinden geri alındığını duyurdu Açıklamada, "Gün içerisinde savunucularımızın kahramanca mücadelesi sonucunda Makariv kasabası da düşmandan temizlendi ve Ukrayna bayrağı göndere çekildi" denildi.

137 ASKERİ TESİS VURULDU

12.35  Rusya Savunma Bakanlığı tarafından iki ülke arasındaki son duruma ilişkin yeni bir açıklama yapıldı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın birçok kentine gece saatlerinde gerçekleştirilen operasyonların ardından, “Gün boyunca gerçekleştirilen taktik hava operasyonlarında Ukrayna'ya ait 137 askeri tesis vuruldu. Bunlar arasında 6 komuta merkezi, 2 adet çoklu roket fırlatma sistemleri, 1 uçaksavar füzesi sistemi, 8 roket ve topçu silahlarının mühimmat deposu ve 101 askeri teçhizat toplama alanı yer aldı. Rus hava savunma sistemleri tarafından 14 insansız hava aracı düşürüldü. KA-52 ve Mİ-28 helikopter grubu, gece saldırılarında 9 Ukrayna tankını ve 7 piyade savaş aracını imha etti” ifadelerini kullandı.
Konaşenkov, “Özel askeri harekatın başlangıcından bu yana toplamda 230 insansız hava aracı, 181 uçaksavar füze sistemi, bin 528 tank ve diğer zırhlı muharebe aracı, 154 çoklu roketatar, 602 havan ve top sistemleri ile bin 312 adet özel askeri araçlar imha edildi" dedi.
Konaşenkov ayrıca Donbass Bölgesi'ndeki Donetsk ve Luhansk askeri birimlerinin ilerleyişinden de bahsederek, bu birliklerin bazı köylerde kontrolü sağladığını ve Ukrayna taburlarına karşı savaşmaya devam ettiklerini aktardı.

12.30 Rusya’nın yoğun saldırıları altındaki Mariupol kentine halkın tahliyesi için dışında "çocuklar" ve "siviller" yazan 24 otobüs gönderildi.

12.10 Ukrayna Acil Durumlar Hizmetleri (SES) Rus bombardımanı sonucu Harkov kentinde neredeyse 1000 binanın yıkıldığını duyurdu. SES, binaların büyük çoğunluğunun sivil yerleşimleri olduğunu belirtti.

11.40 Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus birliklerin Jitomir bölgesine bağlı Korosten şehrinde sivil yapıları vurduğunu duyurdu. Açıklamada saldırı nedeniyle 10 evin hasar gördüğü, ölü ve yaralı olmadığı belirtildi. Saldırı sonrası çıkan yangının 13 itfaiye eri tarafından söndürüldüğü bildirildi.

11.10 Rusya Savunma Bakanlığı: Lugansk Halk Cumhuriyeti, 4 yerleşim birimini kontrol altına aldı. (Sputnik)

10.45 İngiltere Savunma Bakanlığı, günlük yayınladığı bilgi notunda Ukrayna'daki Rus işgalcilerin mevcut mevzilerinde durduğunu ve çok sınırlı bir şekilde ilerleme kaydettiğini aktardı. Bilgi notunda ayrıca, Mariupol'de yoğun çatışmalara rağmen Rus birliklerinin püskürtüldüğü de yer aldı.

10.05 Ukrayna’nın Harkov kenti de gece saatlerinde yeniden Rus bombardımanı altında kaldı. Rus ordusu tarafından Harkov’a hem savaş uçakları hem de füzelerle saldırılar yapıldı. Saldırılar halen devam ederken, yerel basında bazı yerleşim alanlarına füzeler isabet etti. Saldırı sonrası çekilen görüntülerde, kentte sivil yerleşim alanlarının hasar aldığı görülürken, can kaybı ve yaralılara ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

09.00 Biden'ın Putin için "savaş suçlusu" ifadelerini kullanması sonrası ABD Büyükelçisi Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

08.30 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin bazı Avrupa ülkeleriyle "Ukrayna'ya yüksek irtifa hava savunma sistemi gönderilmesi üzerine görüşmelerini sürdürdüğünü" açıkladı.

07.55 Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereshchuk yerel basına verdiği demeçte, Rus güçlerinin ablukaya aldığı Mariupol'den bugüne kadar en az 45 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

07.00 Ukrayna’daki Azov Taburu Rus askerlerini imha etti.

04.21 Ukrayna İstihbaratı, Rus istihbaratı tarafından yönlendirilen bir kişiyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’ye suikast düzenlemek için bir tim hazırlarken yakaladı.

03.45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi durumunda Kırım ve Donbass konusunu görüşmeye hazır olduğuna dikkat çekerek, "Başkan olduğumda, topraklarımızın hiçbir bölümünü artık veremeyeceğimizi, Donbas ve Kırım'ı geri almak için her şeyi yapmamız gerektiğini söyledim. Bu, bir zaman meselesi. Şimdi bu savaşı ne zaman durdurabileceğimiz sorusu var. Hem Kırım hem de Donbass herkes için zor bir durum. Çıkış yolu bulmalıyız" dedi.

02.45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna askerleri tarafından ülkenin Harkov Bölgesinde yer alan Chuhuiv kentinde Rusya’ya ait bir savaş uçanın düşürüldüğünü açıkladı.

01.25 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal ve biyolojik silah kullanmayı düşündüğüne dair net işaretler olduğunu öne sürdü. ABD lideri, Rusya'nın ABD'ye yönelik siber saldırı planlayabileceği iddiasını gündeme taşırken, CEO'lara şirketlerini siber saldırılara karşı korumak için siber güvenlik alanına yatırım yapmalarını söyledi.

00.30 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, bugün Ukrayna’da açılan insani koridorlardan 8 binden fazla sivilin tahliye edildiğini duyurdu.

00.00 ABD Başkanı Joe Biden’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda Ukrayna’daki gelişmeleri görüştüğü bildirildi.

PUTİN'İ İÇERİDEN ZEHİRLEYECEKLER

İngiliz basını, Putin’in günlük rutinini paylaştı. Buna göre; Putin her öğün öncesinde yemeklere zehir testi yaptırıyor. Putin telefon görüşmelerini de güvenlik gerekçesiyle sabit hatlı telefondan gerçekleştiriyor.

Ukrayna istihbaratı, ülkenin önde gelen Rus subaylarının Putin’i zehirlemek ve Avrupa ile ticari bağları yeniden kurmak için yerine Federal Güvenlik Servisi Başkanı Alexander Bortnikov’un getirmek istediğini öne sürdü. Askerlerin böyle bir planı yaptırımların Rus ekonomisi üzerindeki etkisi üzerine yaptığı iddia edildi. Daha önce KGB’de Putin’in yanında görev yapan Bortnikov, Ukrayna savaşının ilk 3 haftasında yaşanan askeri kayıpların ardından Rus liderin gözünden düşmüştü.

RUS GAZETESİNDEN SKANDAL HATA

Dördüncü haftasına giren savaşta Rusya'nın hedeflerinin gerisinde kaldığı ve beklediğinin çok üzerinde asker kaybı yaşadığı dile getiriliyor. Rusya'dan gelen bir haber bu iddiaları doğruladı. Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Komsomolskaya Pravda gazetesi internet sayfasında Rus ordusunun kayıplarını açıkladı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Rus gazetesi 9 bin 861 askerin öldüğünü, 16 bin 153 askerin yaralandığı duyurdu.  Ancak söz konusu haber kısa süre içinde siteden kaldırıldı. Bu paylaşımın yanlışlıkla yapıldığı belirtiliyor. Gazetenin editörü Vladimir Sungorkin BBC’ye yaptığı açıklamada bunun bir siber saldırı sonucu habere eklendiğini ve gazetenin konuyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi.

Ukrayna tarafı ise savaşta 6 generalini kaybeden Rus ordusunun asker kaybının 14 binin üzerinde olduğunu iddia ediyor.

ODESSA'DA SİVİLLERE YÖNELİK İLK SALDIRI

Ukrayna’nın sahil kenti Odessa’ya Rus gemilerinden ateşlenen füzeler, sivillerin yaşadığı binalara isabet etti. Ölen ya da yaralananın olmadığı harekat, Odessa’da sivil yerleşim yerlerine yönelik ilk saldırı oldu. Sumy kentinde Rus roketlerinin vurduğu kimyasal tesiste öldürücü bir gaz olan amonyak sızıntısı yaşandı. 2.5 km yarıçapındaki alanı etkileyen sızıntı, yapılan müdahaleyle durduruldu. Başkent Kiev’de dün geceden yarın sabah 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokakta olan herkesin ‘düşman kabul edileceği’ bildirildi. BM İnsan Hakları Ofisi, Ukrayna’da en az 925 sivilin öldüğünü açıkladı. Ölenlerin 115’inin çocuk olduğu bildirildi.

10 MİLYON MÜLTECİ

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre; savaşın başlamasından bu yana 3.3 milyon kişi Ukrayna’yı terk etmek zorunda kaldı. Hemen hepsi kadın ve çocuklar ile yaşlı, hasta erkeklerden oluşan mültecilerin çoğu Polonya’ya geçti. Polonya dün 2.1 milyon Ukraynalı’nın ülkelerine sığındığını açıkladı. BM verilerin göre; 6.5 milyon sivil de çatışma nedeniyle evini terk edip ülke içinde daha güvenli noktalara gitti. Ukrayna’nın nüfusu 44 milyon.

ÇOCUK KAÇAKÇILIĞI RİSKİ ARTIYOR

Avrupa Birliği (AB) Göç Komisyoncusu Ylva Johansson, Rus işgalinden kaçan Ukraynalı çocukların insan ticareti tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Johansson “AB’ye kaçan 3.3 milyon Ukraynalı’nın yarısı çocuk. Ukrayna’da taşıyıcı anneden doğan ve ebeveynleri tarafından alınmayan çok sayıda çocuk var. Bu durum kaçırılma veya zorla evlat edinme mağduru olma riskini artırıyor” dedi.

KÜRESEL GIDA KRİZİ

Fransa Tarım Bakanı Julien Denormandie, dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden ikisi olan Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın ‘küresel’ ölçekte bir gıda krizine yol açabileceğini söyledi. Bir Dünya Gıda Programı (WFP) yetkilisi de cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki gıda tedarik zincirlerinin çökmekte olduğunu, köprüler ve trenler gibi önemli altyapıların bombalamalarla yok edildiğini ve birçok market ile deponun boş olduğunu söylemişti.

BAĞLAR KOPUYOR

ABD Başkanı Joe Biden, Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda ile Rusya’nın Ukrayna saldırılarını görüşmek üzere cuma günü Polonya’ya gidecek. Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi John Sullivan’a Biden’ın Putin hakkındaki ‘kabul edilemez yorumları’ nedeniyle ‘bağların kopma eşiğinde’ olduğunu bildirdi. Biden geçen hafta Putin için ‘katil diktatör’, ‘saf bir haydut’, ‘savaş suçlusu’ ifadelerini kullanmıştı.