Dünya Çinli büyükelçiden dünyayı karıştıran açıklama

Çinli büyükelçiden dünyayı karıştıran açıklama

Paylaş
Çinli büyükelçiden dünyayı karıştıran açıklama

Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Shaye, katıldığı TV programında yaptığı açıklamalar ile öfkeleri üzerine çekti.

Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Shaye, katıldığı TV programında eski Sovyetler Birliği ülkelerinin (Estonya, Letonya, Litvanya, Belarus, Moldova, Ukrayna, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan) uluslararası hukuk kapsamında etkin bir statüsü olmadığını, egemen bir ülke olarak statülerini somutlaştıracak bir anlaşmanın bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Shaye “Kırım’ın aslında Rusya’nın bir parçası olduğu bir tarih var. Sovyetler Birliği döneminde Kırım’ı Ukrayna’ya teklif eden Eski Sovyetler Birliği Hükümet Başkanı Nikita Kruşçev’di” dedi.

‘KABUL EDILEMEZ’

Bu sözlere birçok ülkeden tepki geldi. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics “Letonya Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Riga Büyükelçiliği’nin yetkili maslahatgüzarlarını açıklama yapmaya çağırdı. Bu adım Litvanya ve Estonya ile koordine edilmektedir” dedi. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell "Açıklamalar kabul edilemez. AB ancak bu açıklamaların Çin’in resmi politikasını temsil etmediğini varsayabilir" diye konuştu.

ÇİN’DEN GERİ ADIM

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in danışmanı Mihaylo Podolyak ise “Çin, Rus propagandasını tekrar ediyor. Bin yıllık tarihi konusunda titiz olan bir ülkenin temsilcisinden Kırım tarihinin saçma bir versiyonunu duymak garip. Eğer önemli bir siyasi oyuncu olmak istiyorsanız, Rusların propagandasını papağan gibi tekrarlamayın” açıklaması yaptı. Fransa, bu sözlerin Çin’in resmi tutumunu yansıtıp yansıtmadığını sordu. Tepkiler üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning “Çin, tüm ülkelerin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyor" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı