Dünya Çocuğun doğum günü annenin eğitim durumunu ele veriyor

Çocuğun doğum günü annenin eğitim durumunu ele veriyor

Paylaş
Çocuğun doğum günü annenin eğitim durumunu ele veriyor

İspanya ve Fransa’da 10 milyondan fazla doğum analiz edildi. Aile üyelerinin doğum günlerinin aynı günde veya aynı mevsimde olma sıklığına bakıldı. Bu durumun sanılandan daha yaygın olduğu belirlendi.

Özellikle doğum günleri anneleriyle ve diğer kardeşleriyle aynı döneme denk gelen çocuk sayısı oldukça fazlaydı. Uzmanlara göre bunun nedeni sadece biyolojik değil, aynı zamanda sosyolojik. Örneğin İspanya’da yüksek eğitimli kadınların ilkbaharda doğum yapma olasılığı daha yüksek. Yüksek eğitimli ebeveynlerin çocuklarının da eğitimli olma olasılığı daha yüksek; o nedenle onlar da kendi doğum günlerine yakın zamanda doğum yapmaya yatkın oluyor.

Haberin Devamı

Erken uyananlarda Neandertal izi

Araştırmacılar, modern insanların DNA’ları ile Neandertal fosillerinden alınan DNA’yı karşılaştırdı. Her iki insan türünde de biyolojik saatle ilgili aynı genetik varyantların bazıları tespit edildi. Ortak varyant taşıyan modern insanların, tıpkı Neandertaller gibi erken kalkmaya meyilli olduğu belirlendi. Neandertaller gün ışığındaki değişimlere ayak uydurabilmek için daha esnek bir biyolojik saate sahipti. Günümüz Avrasya genomunun kabaca yüzde ikisinin Neandertal genetik varyantlarından türediği biliniyor.