Dünya Çöpte kaybettiği servetini arayacak

Çöpte kaybettiği servetini arayacak

Paylaş
Çöpte kaybettiği servetini arayacak

Galler’de James Howells 149 milyon sterlinlik bitcoin kayıtlarının bulunduğu sabit diski yanlışlıkla çöpe attı. Şimdi 110 bin tonluk çöpü eşeleyip sabit diski bulmak için yetkililerden izin istiyor. 10 milyon sterline mal olacak ‘kazı’ işleminde robot köpekler ve yapay zekalı mekanik kollar kullanılacak.

Dünyanın ilk bitcoin yatırımcılarından olan James Howells (36), Galler Newport’ta 2013’te bitcoin hesap bilgilerinin olduğu bilgisayar sabit diskini ofisini boşaltırken bozuk bir dizüstü bilgisayar, eski klavyeler ve farelerle birlikte yanlışlıkla çöpe attı. Durumu fark ettiğinde çok geç kalmış, sabit disk çoktan şehir çöplüğüne karışmıştı. Bugünkü değeri 149 milyon sterlin (3.2 milyar lira) olan bitcoinlerine kavuşmak için defalarca belediye meclisine başvurdu. Ancak her seferinde hazırladığı arama planı uygun olmadığı için reddedildi.

Haberin Devamı

PLAN PAHALIYA PATLAYACAK

Bilgisayar mühendisi James Howells parasına kavuşmak için yeni bir plan hazırladı. 10 milyon sterline (21.9 milyon lira) mal olacak kazı planına göre; 110 bin tonluk çöplükte kazı sırasında çöplerin bir noktaya devrilmesi riskine karşılık bölge sürekli dronlarla denetlenecek. Kazıdan çıkarılan çöpler, yapay zekaya sahip mekanik kollarla ayrıştırılacak.

Kazıda uzmanlardan oluşan 8 kişi çalışacak. Geceleri bölgenin denetimini ise Boston Dynamics firmasının ünlü robot köpekleri yapacak. Sabit disk bulunsa bile çalışıp çalışmayacağı meçhul.